tom-car24.com.pl

Arabska zupa z soczewicy ze szpinakiem • przepis • składniki • przygotowanie

Sycąca, rozgrzewająca propozycja dla miłośników Orientu. Aromatyczna zupa krem doskonale smakuje i kusi zapachem!

Arabska zupa z soczewicy ze szpinakiem

Sycąca, rozgrzewająca propozycja dla miłośników Orientu. Aromatyczna zupa krem doskonale smakuje i kusi zapachem!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bulion warzywny - 1 l
cebula - 2 szt.
kumin - 0,5 łyżeczki
kolendra mielona - 1 łyżeczka
liść laurowy - 1 szt.
marchew - 400 g
ziele angielskie mielone - 3 g
olej słonecznikowy - 2 łyżki
papryka mielona ostra - 1 łyżeczka
natka pietruszki - 20 g
sok z cytryny - 1 łyżka
sól - 1 szczypta
soczewica czerwona - 150 g
ząbek czosnku - 2 szt.
Szpinak Baby - 200 g
pieprz cayenne, ziarnisty - 0,25 łyżeczki

Instrukcje przygotowania

1.CEBULĘ, CZOSNEK, MARCHEW:
obieramy i kroimy w kostkę.
2.RAZEM Z SOCZEWICĄ:
dusimy przez 1-2 minuty na gorącym oleju aż do zeszklenia.
3.POSYPUJEMY PRZYPRAWAMI, SMAŻYMY:
przez chwilę, a następnie rozcieńczamy gorącym bulionem.
4.DODAJEMY LIŚĆ LAUROWY,:
lekko solimy i doprowadzamy do wrzenia.
5.GOTUJEMY POD PRZYKRYCIEM:
mniej więcej przez 20 minut, aż warzywa będą miękkie.
6.SZPINAK CZYŚCIMY I:
dokładnie myjemy.
7.BLANSZUJEMY W DUŻEJ:
ilości wrzącej, osolonej wody przez 2-3 minuty.
8.ODCEDZAMY, PRZELEWAMY ZIMNĄ:
wodą i osączamy.
9.LIŚCIE PIETRUSZKI OBRYWAMY:
i grubo siekamy.
10.USUWAMY Z ZUPY:
liść laurowy, wyjmujemy 1 chochlę marchwi i soczewicy.
11.POZOSTAŁĄ ZUPĘ MIKSUJEMY:
i doprawiamy sokiem z cytryny.
12.DODAJEMY MARCHEW I:
soczewicę, pietruszkę i szpinak i doprawiamy do smaku.
13.PODAJEMY Z CHLEBEM:
pita.
Arabska zupa z soczewicy ze szpinakiem

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

CEBULĘ, CZOSNEK, MARCHEW

obieramy i kroimy w kostkę.

2

RAZEM Z SOCZEWICĄ

dusimy przez 1-2 minuty na gorącym oleju aż do zeszklenia.

3

POSYPUJEMY PRZYPRAWAMI, SMAŻYMY

przez chwilę, a następnie rozcieńczamy gorącym bulionem.

4

DODAJEMY LIŚĆ LAUROWY,

lekko solimy i doprowadzamy do wrzenia.

5

GOTUJEMY POD PRZYKRYCIEM

mniej więcej przez 20 minut, aż warzywa będą miękkie.

6

SZPINAK CZYŚCIMY I

dokładnie myjemy.

7

BLANSZUJEMY W DUŻEJ

ilości wrzącej, osolonej wody przez 2-3 minuty.

8

ODCEDZAMY, PRZELEWAMY ZIMNĄ

wodą i osączamy.

9

LIŚCIE PIETRUSZKI OBRYWAMY

i grubo siekamy.

10

USUWAMY Z ZUPY

liść laurowy, wyjmujemy 1 chochlę marchwi i soczewicy.

11

POZOSTAŁĄ ZUPĘ MIKSUJEMY

i doprawiamy sokiem z cytryny.

12

DODAJEMY MARCHEW I

soczewicę, pietruszkę i szpinak i doprawiamy do smaku.

13

PODAJEMY Z CHLEBEM

pita.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1113,9 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

278,5 kcal

🥑

Tłuszcz

6,8 g

🌾

Węglowodany

41,4 g

🥬

Błonnik

8,7 g

💪

Białko

13,8 g

Podobne przepisy