tom-car24.com.pl

Bostock z rabarbarem • przepis • składniki • przygotowanie

Przepyszny pomysł na wykorzystanie czerstwego pieczywa, inspirowany kuchnią w stylu francuskim. Wypróbuj ten przepis na wyjątkowe słodkie śniadanie lub idealną przekąskę na piknik!

Bostock z rabarbarem

Przepyszny pomysł na wykorzystanie czerstwego pieczywa, inspirowany kuchnią w stylu francuskim. Wypróbuj ten przepis na wyjątkowe słodkie śniadanie lub idealną przekąskę na piknik!

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

sok pomarańczowy - 125 ml
woda - 60 ml
cukier - 50 g
pomarańcza - 1 szt.
masło - 120 g
cukier trzcinowy - 120 g
jajko - 1 szt.
migdały mielone - 120 g
chleb tostowy - 8 kromek
rabarbar - 300 g
migdały płatki - 4 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SYROP POMARAŃCZOWY:
Pomarańczę dokładnie myjemy i ocieramy z niej skórkę. Wszystkie składniki umieszczamy w rondelku i podgrzewamy na średnim ogniu, aż syrop się zagotuje, a cukier rozpuści.
2.PRZYGOTOWUJEMY KREM:
Miękkie masło ucieramy z cukrem w misie miksera przez ok. 5 minut, aż powstanie puszysty krem. Cały czas miksując, dodajemy rozbełtane jajko i mielone migdały. Krem powinien przypominać pastę.
3.PRZYGOTOWUJEMY BOSTOCKI:
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Kromki chleba tostowego składamy po dwie i układamy na blasze. Każdą kromkę smarujemy za pomocą pędzelka syropem pomarańczowym. Następnie na każdą kanapkę wykładamy krem frangipane i pokrojony w kostkę rabarbar. Posypujemy je płatkami migdałów i pieczemy przez ok. 20-25 minut, aż krem się zarumieni. Gotowe bostocki wyjmujemy z piekarnika i delikatnie studzimy przed podaniem.
Bostock z rabarbarem

Czas przygotowania

50 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SYROP POMARAŃCZOWY

Pomarańczę dokładnie myjemy i ocieramy z niej skórkę. Wszystkie składniki umieszczamy w rondelku i podgrzewamy na średnim ogniu, aż syrop się zagotuje, a cukier rozpuści.

2

PRZYGOTOWUJEMY KREM

Miękkie masło ucieramy z cukrem w misie miksera przez ok. 5 minut, aż powstanie puszysty krem. Cały czas miksując, dodajemy rozbełtane jajko i mielone migdały. Krem powinien przypominać pastę.

3

PRZYGOTOWUJEMY BOSTOCKI

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Kromki chleba tostowego składamy po dwie i układamy na blasze. Każdą kromkę smarujemy za pomocą pędzelka syropem pomarańczowym. Następnie na każdą kanapkę wykładamy krem frangipane i pokrojony w kostkę rabarbar. Posypujemy je płatkami migdałów i pieczemy przez ok. 20-25 minut, aż krem się zarumieni. Gotowe bostocki wyjmujemy z piekarnika i delikatnie studzimy przed podaniem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4243,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1060,9 kcal

🥑

Tłuszcz

50,5 g

🌾

Węglowodany

140,7 g

🥬

Błonnik

25,8 g

💪

Białko

25,8 g

Podobne przepisy

Bostock z rabarbarem - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl