Bułeczki z serem i koperkiem • przepis • składniki • przygotowanie
Wypróbuj przepis na pyszne bułeczki, które dodadzą Ci energii o poranku.

Czas przygotowania
160 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
WYRABIAMY CIASTO
Mleko podgrzewamy do letniej temperatury. Rozpuszczamy w nim drożdże i cukier i odstawiamy pod przykryciem na 15 minut, do wyrośnięcia. Następnie przez 3-4 minuty razem z mąką, solą, oliwą i odrobiną pieprzu zagniatamy na gładkie ciasto. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
FORMUJEMY BUŁECZKI
Koperek myjemy i drobno siekamy. Dodajemy do ciasta wraz z 80 g startego sera i zagniatamy. Następnie posypujemy blat odrobiną mąki i dzielimy ciasto na 12 porcji. Formujemy okrągłe bułeczki, do środka każdej wkładamy po 1 osączonej oliwce. Bułeczki układamy w natłuszczonej tortownicy, jedną obok drugiej, i pozostawiamy pod przykryciem na kolejne 30 minut do wyrośnięcia.
PIECZEMY BUŁECZKI
Bułeczki smarujemy mlekiem, posypujemy pozostałym serem i pieczemy przez 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C, aż nabiorą złotobrązowego koloru. Studzimy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2875,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
239,6 kcal
Tłuszcz
8,1 g
Węglowodany
33,9 g
Błonnik
8,4 g
Białko
8,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Schab po sztygarsku z białą kiełbasą
Takiej wersji schabu po sztygarsku nie znacie! Delikatny farsz z białej kiełbasy i ciekawy sposób porcjowania nadają świeżości temu regionalnemu daniu. Wypróbujcie przepis Karola!

Pieczarki w śmietanie
Pieczarki w śmietanie to proste, ale wyjątkowo aromatyczne danie, które można podawać zarówno jako samodzielną potrawę, jak i jako dodatek do mięs, makaronu czy ziemniaków. Dzięki kremowej konsystencji i delikatnemu, grzybowemu smakowi doskonale komponują się z różnymi składnikami. Odkryj, jak zrobić idealne pieczarki w śmietanie!

Łatwy piernik z bakaliami, przekładany powidłami
Jeśli kochasz pierniczki, przygotuj piernik w nieco większej, rodzinnej wersji! Niech dom wypełni się świątecznymi aromatami a żołądki łasuchów – najlepszym, bo domowym ciastem!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sernik na zimno z truskawkami
Sernik na zimno z truskawkami to niezwykle kusząca propozycja, która łączy w sobie kremową delikatność z intensywnym owocowym smakiem. Ta klasyczna kompozycja rewelacyjnie sprawdza się w ciepłe dni, ale nie tylko! W jaki sposób przyrządzić sernik bez pieczenia ze świeżymi truskawkami? Poznaj nasz sposób na ten prosty i smaczny deser!

Ćwikła — domowa ćwikła z chrzanem
Domowa ćwikła z chrzanem to obowiązkowa pozycja obiadowa w wielu domach. To tradycyjne, polskie połączenie buraków i chrzanu jest pyszne, pełnowartościowe i idealnie komponuje się z wieloma potrawami. Nasz przepis pozwoli Ci w prosty sposób przygotować ćwikłę, tak jak robiła to babcia!

Babeczki piernikowe z ganaszem cynamonowym
Paweł Małecki ma dla Ciebie przepis, dzięki któremu poczujesz zbliżające się święta – piernikowe babeczki z cynamonem i czekoladą!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kakaowo-śmietankowe ciasto puzzle
Ciasto, na którym można rysować? Paweł ma na nie przepis! Puszysty kakaowy biszkopt i śmietanowy krem na pewno zasmakują najmłodszym, a przy okazji stworzą okazję do wspólnego, rodzinnego pieczenia!

Warzywa po indyjsku z mango i orzeszkami
Mango, warzywa, ryż i curry, to połączenie, które zawsze smakuje. Podane w towarzystwie masła orzechowego przypadną ci do gustu na dłużej!

Konfitowana kaczka
Marynowanie, konfitowanie i pieczenie to czeski sposób na przyrządzenie doskonałej kaczki. Palce lizać!