tom-car24.com.pl

Chleb żytni na zakwasie • przepis • składniki • przygotowanie

Chcesz, by zapach domowego pieczywa wypełnił Twoją kuchnię? Sięgnij po przepis Karola i upiecz żytni chleb na zakwasie Pawła!

Chleb żytni na zakwasie

Chcesz, by zapach domowego pieczywa wypełnił Twoją kuchnię? Sięgnij po przepis Karola i upiecz żytni chleb na zakwasie Pawła!

Czas przygotowania
240 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
średni

Składniki

mąka żytnia - 300 g
nasiona słonecznika - 100 g
olej rzepakowy - 2 łyżki
sól - 1 łyżka
woda - 600 ml
mąka pszenna - 20 g
mąka pszenna typ 550 - 300 g
zakwas na żurek - 300 ml

Instrukcje przygotowania

1.WYRABIAMY CIASTO NA CHLEB:
Zakwas przekładamy do dużej miski. Dodajemy obie mąki i ziarna słonecznika. Doprawiamy solą i dolewamy wodę. Całość wyrabiamy na gładką, jednolitą masę.
2.PRZEKŁADAMY CIASTO DO KEKSÓWKI:
Ciasto przekładamy do keksówki partiami i dokładnie ugniatamy, by pozbyć się powietrza. Keksówkę wypełniamy ciastem do połowy. Wierzch chleba wyrównujemy mokrą dłonią.
3.PIECZEMY CHLEB:
Wyrośnięte ciasto odwijamy z folii i ponownie wyrównujemy mokrą dłonią.
Chleb żytni na zakwasie

Czas przygotowania

240 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 10

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

WYRABIAMY CIASTO NA CHLEB

Zakwas przekładamy do dużej miski. Dodajemy obie mąki i ziarna słonecznika. Doprawiamy solą i dolewamy wodę. Całość wyrabiamy na gładką, jednolitą masę.

2

PRZEKŁADAMY CIASTO DO KEKSÓWKI

Ciasto przekładamy do keksówki partiami i dokładnie ugniatamy, by pozbyć się powietrza. Keksówkę wypełniamy ciastem do połowy. Wierzch chleba wyrównujemy mokrą dłonią.

3

PIECZEMY CHLEB

Wyrośnięte ciasto odwijamy z folii i ponownie wyrównujemy mokrą dłonią.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3019,9 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

302 kcal

🥑

Tłuszcz

7,7 g

🌾

Węglowodany

50,1 g

🥬

Błonnik

5,6 g

💪

Białko

8,8 g

Podobne przepisy