tom-car24.com.pl

Chrupiące musli z rabarbarem i jogurtem • przepis • składniki • przygotowanie

Pyszne śniadanie lub chrupiąca przekąska. Nasze musli możesz jeść, kiedy tylko masz na to ochotę!

Chrupiące musli z rabarbarem i jogurtem

Pyszne śniadanie lub chrupiąca przekąska. Nasze musli możesz jeść, kiedy tylko masz na to ochotę!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier brązowy - 50 g
jogurt grecki - 500 g
masło - 1 łyżka
miód - 2 łyżki
olej rzepakowy - 1 łyżka
płatki owsiane - 60 g
rabarbar - 400 g
truskawka - 6 szt.
wanilia - 3 g
bakalie - 40 g

Instrukcje przygotowania

1.PIECZEMY MUSLI Z PRZYPRAWAMI:
Mieszankę studencką i płatki owsiane mieszamy z miodem i olejem rzepakowym i rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 150°C przez 20-25 minut, aż będą chrupiące. W trakcie pieczenia obracamy na drugą stronę. Studzimy.
2.DUSIMY RABARBAR Z CUKREM:
Laskę wanilii nacinamy wzdłuż i wyjmujemy z niej nasiona (skórkę zachowujemy). Rabarbar oczyszczamy i kroimy na kawałki. Podsmażamy na gorącym maśle przez 1 minutę. Dodajemy kilka łyżek wody, miąższ wanilii, 50 g cukru i dusimy do miękkości, cały czas mieszając. W razie potrzeby dodajemy większą ilość cukru. Studzimy.
3.UKŁADAMY WSZYSTKIE WARSTWY:
Rabarbar, chrupiące musli i jogurt układamy warstwami w małych szklankach, wierzch posypujemy odrobiną musli. Truskawki oczyszczamy i kroimy na ćwiartki, laskę wanilii kroimy na kawałki. Ozdabiamy nimi gotowe desery. Podajemy.
Chrupiące musli z rabarbarem i jogurtem

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PIECZEMY MUSLI Z PRZYPRAWAMI

Mieszankę studencką i płatki owsiane mieszamy z miodem i olejem rzepakowym i rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 150°C przez 20-25 minut, aż będą chrupiące. W trakcie pieczenia obracamy na drugą stronę. Studzimy.

2

DUSIMY RABARBAR Z CUKREM

Laskę wanilii nacinamy wzdłuż i wyjmujemy z niej nasiona (skórkę zachowujemy). Rabarbar oczyszczamy i kroimy na kawałki. Podsmażamy na gorącym maśle przez 1 minutę. Dodajemy kilka łyżek wody, miąższ wanilii, 50 g cukru i dusimy do miękkości, cały czas mieszając. W razie potrzeby dodajemy większą ilość cukru. Studzimy.

3

UKŁADAMY WSZYSTKIE WARSTWY

Rabarbar, chrupiące musli i jogurt układamy warstwami w małych szklankach, wierzch posypujemy odrobiną musli. Truskawki oczyszczamy i kroimy na ćwiartki, laskę wanilii kroimy na kawałki. Ozdabiamy nimi gotowe desery. Podajemy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1365 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

227,5 kcal

🥑

Tłuszcz

7,8 g

🌾

Węglowodany

29 g

🥬

Błonnik

11 g

💪

Białko

11 g

Podobne przepisy