Ciasto cappuccino • przepis • składniki • przygotowanie
Ciasto cappuccino to doskonały deser dla miłośników kawowych smaków. Delikatny, wilgotny biszkopt w połączeniu z kremem śmietankowym i kawowym tworzą wyjątkową kompozycję, która zachwyca swoją lekkością. To ciasto idealne na spotkania przy filiżance kawy, ale równie dobrze sprawdzi się na inne okazje. Zrób je razem z nami!

Czas przygotowania
405 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
UBIJAMY BIAŁKA
Do miski wbijamy oddzielone od żółtek białka (żółtka wlewamy do kubka). Ubijamy je na wysokich obrotach na sztywno, stopniowo dodając cukier.
DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW
Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy żółtka. Przesiewamy mąki i także dodajemy do masy, mieszamy. Następnie dodajemy cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, kakao i wszystko miksujemy.
PIECZEMY BISZKOPT
Blachę do pieczenia wykładamy papierem i przelewamy do niej masę. Pieczemy przez 40 minut. Po upieczeniu studzimy biszkopt - najpierw chwilę w piekarniku, a potem wyciągamy go z piekarnika i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
PRZEKRAJAMY BISZKOPT
Podważamy boki formy i otwieramy ją. Przecinamy biszkopt wzdłuż na pół, jedną warstwę przekładamy na deskę, drugą zostawiamy w formie i zamykamy ją.
UBIJAMY ŚMIETANĘ
Do miski wlewamy ok. 200 ml mleka, a następnie dodajemy do niego śmietanę wraz ze śmietan-fixem i ubijamy na puszystą masę. Gdy będzie sztywna, wkładamy ją do lodówki.
ROZPUSZCZAMY ŻELATYNĘ
Wlewamy do jednego kubka 80 ml chłodnej wody i wsypujemy żelatynę. Czekamy, aż stężeje. Do rondelka wlewamy 80 ml wody i zagotowujemy ją, a potem dodajemy do niej napęczniałą żelatynę. Mieszamy, aż całość lekko zgęstnieje. Studzimy.
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI
Do miski z ubitą śmietaną dodajemy żelatynę i cappuccino instant. Wszystko razem miksujemy przez 3-4 minuty.
SMARUJEMY MASĄ BISZKOPT
Wystudzony biszkopt smarujemy kawową masą i wygładzamy ją. Nakładamy na tę warstwę drugi blat z biszkoptu, ostrożnie zsuwając go z deski. Wkładamy blachę z ciastem do lodówki. Chłodzimy przez 30 minut, a potem przechodzimy do przygotowywania drugiej warstwy.
PRZYGOTOWUJEMY BUDYŃ
Przyrządzamy budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale w zmniejszonej ilości mleka - 500 ml. Gotujemy go, aż zgęstnieje. Studzimy.
MIKSUJEMY BUDYŃ Z MASŁEM
Przekładamy wystudzony budyń do miski i miksujemy go z masłem na gładką masę.
WYKŁADAMY MASĘ NA CIASTO
Na stężałą masę kawową wykładamy gotową masę śmietankową i rozsmarowujemy ją. Wygładzamy i znowu wkładamy ciasto do lodówki na 4 godziny.
WYKAŃCZAMY CIASTO
Wyciągamy ciasto z lodówki i przyozdabiamy je startą na tarce czekoladą oraz przesianym przez sito kakao. Tak przygotowane ciasto jest już gotowe do zjedzenia.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
6134,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1226,9 kcal
Tłuszcz
62 g
Węglowodany
122,9 g
Błonnik
2,3 g
Białko
30,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Krewetki z ananasem podawane na ciepło
Jesteś miłośnikiem krewetek? Wypróbuj połączenie z ananasem i zaserwuj je na ciepło. Pyszny, szybki i łatwy przepis!

Ogórki faszerowane rybą i ryżem
Sprawdź łatwy przepis na szybki obiad. Ogórki faszerowane rybą i ryżem, duszone w sosie ogórkowo-szalotkowym!

Drożdżówki z truskawkami
Drożdżówki z truskawkami to doskonały sposób na połączenie smaku owoców z puszystym ciastem. Domowe drożdżówki to prawdziwa uczta dla podniebienia! Te pyszne wypieki doskonale sprawdzają się w roli przekąski czy deseru. Poznaj nasz przepis na te słodkie wypieki, które z pewnością rozkochają w sobie wszystkich domowników!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ciasto krówka
Ciasto krówkowe to deser pełen karmelowego smaku, który zyskuje coraz większą popularność dzięki swojej prostocie i wyjątkowemu smakowi. Idealnie sprawdza się na różne okazje. Jak go zrobić? Poznajcie nasz przepis na to smakowite ciasto!

Szynka w galarecie — przepis na roladki z szynki z jajkiem
Szynka w galarecie to elegancka przystawka, która może stać się smaczną i estetyczną ozdobą twojego stołu. Jak zrobić delikatne roladki z szynki, wypełnione jajkiem i zalane klarowną galaretą? Odkryj nasz prosty przepis!

Galareta wieprzowa
Galareta wieprzowa, znana również jako zimne nóżki, zylc, meduza czy galart, to potrawa, którą znamy z rodzinnych uroczystości. Ta wyjątkowa przekąska potrafi zachwycić swoim smakiem i wyglądem. Galareta jest w naszej tradycji kulinarnej od wieków i przepisy na nią zmieniały się wraz z czasem. Jak dziś zrobić pyszną galaretę wieprzową? W tym artykule zdradzimy Ci, jak to zrobić!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tort cynamonowy
Puszysty biszkopt, słodki mus, pyszna konfitura, gęsta polewa i aromat cynamonu – wszystko w jednym, wyjątkowym deserze!

Pulpety z indyka w sosie kurkowym
Smażone, gotowane lub duszone mięsne kulki, czyli pulpety to, nieodłączny element kuchni polskiej, ale nie tylko. Pulpety jada się na całym świecie i w wielu różnych wariantach. Jednymi z najciekawszych i najmniej kalorycznych są pulpety z indyka. Jak zrobić pyszne mięsne kuleczki z indyka i z czym je podać? Poznaj nasze sposoby!

Ciasteczka z serem i borówkami
Pyszny deser z owocami? Proponujemy babeczki z kruchego ciasta wypełnione kremowym serkiem i aromatyczną borówką.