tom-car24.com.pl

Drożdżowy zawijaniec z migdałami • przepis • składniki • przygotowanie

Łatwe w przygotowaniu, puszyste ciasto drożdżowe nadziane masą orzechową i posypane płatkami migdałów. Smakuje wybornie!

Drożdżowy zawijaniec z migdałami

Łatwe w przygotowaniu, puszyste ciasto drożdżowe nadziane masą orzechową i posypane płatkami migdałów. Smakuje wybornie!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 20
Poziom trudności
trudny

Składniki

cukier - 30 g
cukier wanilinowy - 1 paczka
drożdże świeże - 22 g
jajko - 2 szt.
masło - 40 g
mąka pszenna tortowa - 300 g
mleko 3,2% - 150 ml
sól - 1 szczypta
cukier trzcinowy - 50 g
migdały - 170 g
orzech laskowy - 50 g
śmietana 30% - 160 g
miód - 25 g
migdały płatki - 20 g

Instrukcje przygotowania

1.CIASTO DROŻDŻOWE DROŻDŻE:
ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym.
2.DO DUŻEJ MISKI:
przesiewamy mąkę pszenną.
3.W ŚRODKU ROBIMY:
zagłębienie, do którego wlewamy podgrzane mleko oraz drożdże. DELIKATNIE MIESZAMY TWORZĄC: rozczyn.
4.PRZYKRYWAMY ŚCIERECZKĄ I:
odstawiamy na 15-20 minut.
5.OBEJRZYJ TRIK, JAK:
prawidłowo przygotować rozczyn.
6.GDY ROZCZYN UROŚNIE,:
dodajemy szczyptę soli, 2 żółtka i wyrabiamy ciasto. WLEWAMY ROZTOPIONE: masło.
7.CIASTO WYRABIAMY, PODSYPUJĄC:
je mąką, do momentu, aż zacznie odklejać się od dłoni.
8.NA KONIEC POSYPUJEMY:
je mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (ciasto musi podwoić swoją objętość).
9.CIASTO ROZWAŁKOWUJEMY NA:
grubość 2-3 mm.
10.NADZIENIE MIGDAŁY I:
orzechy laskowe mielemy.
11.ŚMIETANKĘ Z CUKREM:
trzcinowym zagotowujemy i zalewamy nią orzechy.
12.
DOKŁADNIE MIESZAMY.
13.NADZIENIE ROZSMAROWUJEMY NA:
rozwałkowanym cieście.
14.ZWIJAMY RULON I:
tniemy w paski o grubości 4-5 cm (w przekroju mają kształt ślimaka).
15.ŚLIMAKI UKŁADAMY JEDEN:
przy drugim w okrągłej formie (o średnicy 21 cm) wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką.
16.PŁATKI MIGDAŁOWE CIASTO:
smarujemy rozpuszczonym miodem i posypujemy płatkami migdałów. PIECZEMY W: temp.
17.170°C (Z TERMOOBIEGIEM):
przez 30-35 minut. STUDZIMY.
Drożdżowy zawijaniec z migdałami

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 20

Poziom trudności

trudny

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

CIASTO DROŻDŻOWE DROŻDŻE

ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym.

2

DO DUŻEJ MISKI

przesiewamy mąkę pszenną.

3

W ŚRODKU ROBIMY

zagłębienie, do którego wlewamy podgrzane mleko oraz drożdże. DELIKATNIE MIESZAMY TWORZĄC: rozczyn.

4

PRZYKRYWAMY ŚCIERECZKĄ I

odstawiamy na 15-20 minut.

5

OBEJRZYJ TRIK, JAK

prawidłowo przygotować rozczyn.

6

GDY ROZCZYN UROŚNIE,

dodajemy szczyptę soli, 2 żółtka i wyrabiamy ciasto. WLEWAMY ROZTOPIONE: masło.

7

CIASTO WYRABIAMY, PODSYPUJĄC

je mąką, do momentu, aż zacznie odklejać się od dłoni.

8

NA KONIEC POSYPUJEMY

je mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (ciasto musi podwoić swoją objętość).

9

CIASTO ROZWAŁKOWUJEMY NA

grubość 2-3 mm.

10

NADZIENIE MIGDAŁY I

orzechy laskowe mielemy.

11

ŚMIETANKĘ Z CUKREM

trzcinowym zagotowujemy i zalewamy nią orzechy.

12

DOKŁADNIE MIESZAMY.

13

NADZIENIE ROZSMAROWUJEMY NA

rozwałkowanym cieście.

14

ZWIJAMY RULON I

tniemy w paski o grubości 4-5 cm (w przekroju mają kształt ślimaka).

15

ŚLIMAKI UKŁADAMY JEDEN

przy drugim w okrągłej formie (o średnicy 21 cm) wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką.

16

PŁATKI MIGDAŁOWE CIASTO

smarujemy rozpuszczonym miodem i posypujemy płatkami migdałów. PIECZEMY W: temp.

17

170°C (Z TERMOOBIEGIEM)

przez 30-35 minut. STUDZIMY.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3968 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

396,8 kcal

🥑

Tłuszcz

22,1 g

🌾

Węglowodany

42,1 g

🥬

Błonnik

9,8 g

💪

Białko

9,8 g

Podobne przepisy