Fajita z kurczaka • przepis • składniki • przygotowanie
Pierś kurczaka i świeże warzywa grillowane w aromatycznej marynacie z czosnkiem. Podane w tortilli, z dodatkiem pico de gallo i kwaśnej śmietany z pewnością zachwycą gości podczas każdego spotkania na świeżym powietrzu.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GRILLUJEMY KURCZAKA
Na talerzu łączymy drobno posiekane 3 ząbki czosnku z oliwą. Piersi kurczaka obtaczamy w marynacie i układamy na grillu. Grillujemy, aż nabiorą złotobrązowego koloru z obu stron.
GRILLUJEMY WARZYWA
Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na cztery części, cebulę obieramy i przekrawamy na pół. Również obtaczamy je w marynacie z oliwy i czosnku i grillujemy przez chwilę, aż się zarumienią.
PRZYGOTOWUJEMY PICO DE GALLO
Jeden pomidor i papryczkę pozbawiamy gniazd nasiennych. Oba warzywa kroimy w dość drobną kostkę. Papryczkę, kolendrę i cebulę drobno siekamy. Całość doprawiamy sokiem wyciśniętym z połowy limonki, oliwą, solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.
DOPRAWIAMY MIĘSO I WARZYWA
Zgrillowane składniki kroimy w dość cienkie paski. Pozostały czosnek kroimy w bardzo cienkie plasterki a kolendrę siekamy. Papryczkę kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki skrapiamy sokiem z połowy limonki, łyżką miodu i łyżką oliwy i całość dokładnie mieszamy.
PODAJEMY FAJITĘ
Tortille grillujemy z obu stron. Na tak przygotowane placki nakładamy farsz i składamy je na pół. Gotowe tortille przekładamy na talerz i podajemy z pico de gallo i łyżką kwaśnej śmietany.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1527,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
763,8 kcal
Tłuszcz
23 g
Węglowodany
52,8 g
Błonnik
7,8 g
Białko
51,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Szynka w glazurze miodowo-porzeczkowej
Szynka w glazurze zachwyca lekko słodkim smakiem. Idealnie podczas świątecznego obiadu!

Nalewka z głogu
Kolor i smak owoców głogu zamknięte w słodkiej nalewce, która przyjemnie rozgrzeje Cię w długie jesienne i zimowe wieczory. Sprawdź, jak przygotować ją krok po kroku z wykorzystaniem przepisu Pawła!

Konfitura czereśniowa z nasionami chia
Czereśnie to owoce, których wyczekujemy cały rok! Zobacz, jak zachować ich smak na dłużej, przygotowując słodką konfiturę z nasionami chia!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałatka hamburgerowa
Pełna świeżych warzyw i aromatycznego mięsa sałatka zainspirowana hamburgerami. Wypróbuj przepis Pauli na ten nowy sposób podania klasycznego fast foodu!

Sałatka z chlebem figowym i szynką
Rukola, szpinak, borówki, orzechy, a do tego chlebek figowy i delikatny sos! Spróbuj sałatki pełnej smaku i nowoczesnych połączeń!

Kurczak w sosie musztardowym z mascarpone bez laktozy
Szukasz pomysłu na obiad? Wyraziste danie bez laktozy, o pysznie kremowej konsystencji, może być dokładnie tym, czego szukasz. Podawaj według uznania z purée ziemniaczanym lub makaronem tagliatelle.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sałatka z bobu z pesto z prażonej dymki
Zobacz, jak przygotować pesto z prażonej dymki! Z dodatkiem świeżych ziół i orzechów, doskonale podkreśla smak młodego bobu.

Pieczona biała kiełbasa z cebulą i pieczarkami
W okresie świątecznym na polskich stołach często gości pieczona biała kiełbasa z cebulą i pieczarkami. To niezwykle smaczne danie, które ma swoje korzenie głęboko w historii kulinariów, jest niezwykle proste w przygotowaniu. Odkryj nasz przepis na aromatyczną, pieczoną białą kiełbasę z cebulą i pieczarkami!

Sernik na jogurcie sojowym
Jogurt sojowy jest idealnym zamiennikiem serka śmietankowego w wypiekach. Kluczem do sukcesu jest leżakowanie jogurtu na sitku przez noc, więc pamiętaj, aby rozpocząć przygotowania dzień przed planowanym zjedzeniem tego fantastycznego sernika.