Grillowane szaszłyki z boczku i kiełbasy • przepis • składniki • przygotowanie
Boczek, kiełbasa, cebula i doskonale dobrana mieszanka przypraw - oto sposób na udane szaszłyki z grilla.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE KIEŁBASĘ KROIMY
w grubsze krążki.
BOCZEK KROIMY W
większą kostkę.
CEBULE OBIERAMY I
kroimy na kawałki zbliżone wielkością do plasterków kiełbasy.
DREWNIANE PATYCZKI DO
szaszłyków moczymy co najmniej godzinę w zimnej wodzie.
NADZIEWAMY NA NIE
na przemian: kiełbasę, boczek, cebulę.
SZASZŁYKI OPRÓSZAMY MIESZANKĄ
przypraw i kładziemy na ruszcie.
PIECZEMY, AŻ BOCZEK
i kiełbasa się zarumienią.
ROBIMY SOS WINEGRET
: Do miseczki wlewamy ocet winny i dodajemy sól.
MIESZAMY AŻ SÓL
się rozpuści i dolewamy oliwę.
MIESZAMY AŻ SKŁADNIKI
się połączą i doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.
JAK PODAWAĆ PODAJEMY
z mieszanką sałat i sosem winegret.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2182,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
545,7 kcal
Tłuszcz
46,1 g
Węglowodany
14,4 g
Błonnik
19,3 g
Białko
19,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Przyprawa do piernika
Połącz wyjątkowe aromaty i stwórz swoją własną przyprawę do piernika. Korzenną mieszankę zrobisz szybko i będziesz cieszyć się wyjątkowym połączeniem cynamonu, imbiru, goździków, anyżu, gałki muszkatołowej i pieprzu. Sprawdź, jakie to proste!

Pieczone pulpety drobiowe z sosem grzybowym
Wspaniałe danie pełne leśnych smaków i pożywnych produktów! Przygotuj pieczone pulpety drobiowe i sprawdź, jak smakują z kremowym, grzybowym sosem!

Tradycyjna pascha wielkanocna
Zobacz, jak łatwo przygotujesz tradycyjną paschę wielkanocną z nutą wanilii, cytryny, limonki i kandyzowanej skórki pomarańczy!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałatka z makaronem i suszonymi pomidorami
W polskiej kuchni coraz częściej pojawiają się dania inspirowane różnymi zakątkami świata. Jednym przykładów na to ciekawe zjawisko jest sałatka makaronowa z dodatkiem suszonych pomidorów. Cudowne włoskie smaki i aromaty świetnie sprawdzają się w roli przekąski, jak i pełnowartościowego dania. Jak przygotować pyszną sałatkę makaronową? Poznaj nasz przepis!

Korzenne pancakes
Puszyste i pyszne pancakes z wykorzystaniem przyprawy do piernika. Trudno wyobrazić sobie lepsze słodkie śniadanie w jesienny lub zimowy poranek.

Udon z kurczakiem w ostrym sosie
Makaron udon z kurczakiem i aromatycznym sosem, który jest gotowy w 25 minut? Tak! Właśnie taką obiadową propozycję w stylu kuchni azjatyckiej przygotował Karol. Koniecznie spróbuj!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sernik na zimno na spodzie z korzennych ciastek
Sernik na zimno na spodzie z ciasteczek korzennych, idealny do przygotowania, kiedy do świętowania zostało naprawdę mało czasu. Świetnie sprawdzi się podczas rodzinnych spotkań przy kawie i imprez.

Ciabatty z winogronami i serem pleśniowym
Tradycyjna bułeczka w stylu włoskim zapieczona ze słodko-słonym nadzieniem. Wyborne połączenie, które doceni każdy smakosz.

Kotleciki z tofu
Chrupiące na zewnątrz, a w środku mięciutkie i pełne warzyw: takie są kotleciki z tofu według przepisu Kingi. Przygotuj je na obiad lub na szybką przekąskę!