tom-car24.com.pl

Grillowane szaszłyki z boczku i kiełbasy • przepis • składniki • przygotowanie

Boczek, kiełbasa, cebula i doskonale dobrana mieszanka przypraw - oto sposób na udane szaszłyki z grilla.

Grillowane szaszłyki z boczku i kiełbasy

Boczek, kiełbasa, cebula i doskonale dobrana mieszanka przypraw - oto sposób na udane szaszłyki z grilla.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula - 3 szt.
kiełbasa śląska - 400 g
boczek wędzony - 150 g
majeranek - 1 łyżeczka
mix sałat - 150 g
ocet winny - 1 łyżka
oliwa z oliwek - 3 łyżki
papryka mielona ostra - 0,5 łyżeczki
pieprz czarny - 1 szczypta
papryka mielona słodka - 1 łyżeczka
sól - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE KIEŁBASĘ KROIMY:
w grubsze krążki.
2.BOCZEK KROIMY W:
większą kostkę.
3.CEBULE OBIERAMY I:
kroimy na kawałki zbliżone wielkością do plasterków kiełbasy.
4.DREWNIANE PATYCZKI DO:
szaszłyków moczymy co najmniej godzinę w zimnej wodzie.
5.NADZIEWAMY NA NIE:
na przemian: kiełbasę, boczek, cebulę.
6.SZASZŁYKI OPRÓSZAMY MIESZANKĄ:
przypraw i kładziemy na ruszcie.
7.PIECZEMY, AŻ BOCZEK:
i kiełbasa się zarumienią.
8.ROBIMY SOS WINEGRET:
: Do miseczki wlewamy ocet winny i dodajemy sól.
9.MIESZAMY AŻ SÓL:
się rozpuści i dolewamy oliwę.
10.MIESZAMY AŻ SKŁADNIKI:
się połączą i doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.
11.JAK PODAWAĆ PODAJEMY:
z mieszanką sałat i sosem winegret.
Grillowane szaszłyki z boczku i kiełbasy

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE KIEŁBASĘ KROIMY

w grubsze krążki.

2

BOCZEK KROIMY W

większą kostkę.

3

CEBULE OBIERAMY I

kroimy na kawałki zbliżone wielkością do plasterków kiełbasy.

4

DREWNIANE PATYCZKI DO

szaszłyków moczymy co najmniej godzinę w zimnej wodzie.

5

NADZIEWAMY NA NIE

na przemian: kiełbasę, boczek, cebulę.

6

SZASZŁYKI OPRÓSZAMY MIESZANKĄ

przypraw i kładziemy na ruszcie.

7

PIECZEMY, AŻ BOCZEK

i kiełbasa się zarumienią.

8

ROBIMY SOS WINEGRET

: Do miseczki wlewamy ocet winny i dodajemy sól.

9

MIESZAMY AŻ SÓL

się rozpuści i dolewamy oliwę.

10

MIESZAMY AŻ SKŁADNIKI

się połączą i doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.

11

JAK PODAWAĆ PODAJEMY

z mieszanką sałat i sosem winegret.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2182,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

545,7 kcal

🥑

Tłuszcz

46,1 g

🌾

Węglowodany

14,4 g

🥬

Błonnik

19,3 g

💪

Białko

19,3 g

Podobne przepisy