Grillowany łosoś z salsą z awokado • przepis • składniki • przygotowanie
Delikatne mięso z łososia podane z kawałkami dojrzałego awokado, cebuli i świeżą kolendrą nadającą wyjątkowy aromat.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE UMYTEGO I
osuszonego łososia nacieramy odrobiną oliwy z oliwek i mieszanką z 1 płaskiej łyżeczki soli i ostrej papryki.
GRILLUJEMY Z DWÓCH
stron.
AWOKADO OBIERAMY I
kroimy w kostkę.
DODAJEMY POSIEKANĄ CEBULĘ,
świeżą kolendrę, sok z 2 limonek.
PRZYPRAWIAMY SOLĄ I
pieprzem.
RYBĘ PRZEKŁADAMY NA
talerze i nakładamy po 1 łyżce salsy.
RYBY I OWOCE
morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2172,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
543,1 kcal
Tłuszcz
37,5 g
Węglowodany
10,2 g
Błonnik
42,2 g
Białko
42,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pak choi z jajkiem i wędzonym łososiem
Zobacz, jak przygotować kapustę pak choi! Grillowana lub gotowana z dodatkiem jaj i wędzonego łososia zachwyci każdego amatora azjatyckiej kuchni!

Spaghetti z sosem z awokado
Wypróbuj pomysł Kingi na bezglutenowy, zielony makaron! Zobacz, jak przygotować sos z awokado, i rozsmakuj się w tym połączeniu.

Zielone kanapki na pieczywie razowym
Tak zielono, jak tylko się da! Jeśli chcesz, by Twoje śniadanie było lekkie, ale pożywne, przygotuj zielone kanapki na pieczywie razowym – w wegetariańskiej lub wegańskiej wersji.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Stromboli z salami, pieczarkami i serem
Stromboli to po prostu zawijana pizza: drożdżowe ciasto i moc doskonałych składników w środku! Skorzystaj z przepisu Kingi i przygotuj stromboli z salami, pieczarkami i serem.

Grillowany łosoś z miodem, musztardą i imbirem
Inne spojrzenie na łososia, tym razem w rozgrzewającej odsłonie: w marynacie miodowo - musztardowej z imbirem.

Wątróbka drobiowa z cebulą i jabłkiem
Prosta wątróbka z cebulą i jabłkiem zyskuje nowe, wykwintne oblicze dzięki przepisowi Karola! Podaj to pyszne, tradycyjne danie ze słodko-ostrą glazurą miodową.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kartacze z mięsem
Poznaj klasyczny przepis z rodzinnego domu Karola Okrasy! Przygotuj kartacze z mięsem wieprzowym i podprażoną cebulką.

Wigilijna zupa grzybowa – przepis
Przygotuj zupę grzybową, która smakuje jak w świąteczny wieczór u babci!

Burger z sandaczem z sosem z kaparów
Oryginalny sposób na domowe burgery. W wersji z rybą i majonezowym sosem kaparowym zaskoczą niejednego fana kanapek!