Gruszki parowane w białym winie • przepis • składniki • przygotowanie
Aromatyczne gruszki parowane w białym winie, z dodatkiem rozmarynu, miodu, limonki i imbiru to świetny pomysł na nie do końca słodki deser lub dodatek do mięsa. Sprawdź, jak łatwo i szybko je przygotujesz!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY GRUSZKI
Gruszki obieramy, kroimy w ćwiartki i pozbawiamy gniazd nasiennych. Następnie skrapiamy je sokiem wyciśniętym z połowy limonki.
PARUJEMY GRUSZKI
Na głębokiej patelni podgrzewamy wino i zanurzamy w nim gruszki. Następnie dodajemy do nich gałązki rozmarynu i skórkę obraną z połowy limonki. Gruszki przykrywamy pokrywą i parujemy przez ok. 5 minut.
DOPRAWIAMY GRUSZKI
Pistacje i obrany imbir dość grubo siekamy. Gruszki obracamy, doprawiamy 1 łyżką miodu, imbirem, skórką otartą z połowy limonki i sokiem z niej wyciśniętym. Następnie na patelnię dodajemy imbir i dokładnie mieszamy.
PODAJEMY GRUSZKI
Gruszki przekładamy na talerz, skrapiamy 1 łyżką miodu i oprószamy czekoladą startą na tarce o drobnych oczkach. Danie ozdabiamy pistacjami, gałązką świeżego rozmarynu i podajemy jeszcze ciepłe.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1409,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
704,8 kcal
Tłuszcz
27,6 g
Węglowodany
98 g
Błonnik
23,3 g
Białko
8,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kartacze z mięsem
Poznaj klasyczny przepis z rodzinnego domu Karola Okrasy! Przygotuj kartacze z mięsem wieprzowym i podprażoną cebulką.

Pasztet z selera
Pasztet z selera to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych pasztetów. Nie jest to tylko opcja dla wegetarian — może przypaść do gustu także miłośnikom klasycznych pasztetów mięsnych. Pasztet z selera świetnie sprawdzi się jako dodatek do pieczywa, a także jako przekąska na różne okazje. Spróbuj zrobić go wraz z nami i przekonaj się, jaki jest pyszny!

Czekoladowy sen
Pulchny biszkopt, puszysty mus, gęsta polewa i chrupiące dodatki – wszystko z czekolady! Ten tort to prawdziwy przysmak.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pizza alla carbonara
Domowa pizza na gotowym spodzie inspirowana słynnym makaronem carbonara. Dzięki dodatkowi cienkich plastrów guanciale i rozpływających się po cieście żółtek zachwyca smakiem. Przygotuj ją i przekonaj się, jaka jest pyszna!

Sałatka z kurczakiem i prażoną cebulką
Szybka i sycąca sałatka z soczystym kurczakiem z airfryera, świeżymi warzywami i chrupiącą prażoną cebulką. Idealna na lekki obiad lub kolację – świetnie smakuje podana z bagietką.

Batoniki z masła orzechowego
Wystarczy tylko dwadzieścia minut, by w prosty sposób wyczarować z masła orzechowego smakowity batonik.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Szparagi zawijane w szynkę
Błyskawiczna przekąska, która świetnie sprawdzi się podczas niejednego spotkania. Wypróbuj przepis Kingi na szparagi zawijane w szynkę wieprzową i ciesz się smakiem.

Masło żurawinowo-marcepanowe
Słodki dodatek do naleśników i gofrów? Masło z żurawiną i marcepanem sprawdzi się doskonale.

Sałatka z salami
Pyszne połączenie ziemniaków, pieczarek, suszonych pomidorów oraz plastrów salami w postaci wyśmienitej sycącej sałatki!