tom-car24.com.pl

Grzybki • przepis • składniki • przygotowanie

Zaskocz gości słodkimi grzybkami! Dwa rodzaje ciasta, polewa czekoladowa i krem cytrynowy sprawią, że będą oczarowani.

Grzybki

Zaskocz gości słodkimi grzybkami! Dwa rodzaje ciasta, polewa czekoladowa i krem cytrynowy sprawią, że będą oczarowani.

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier puder - 130 g
kakao - 20 g
śmietana 18% - 200 g
mąka pszenna - 500 g
mak - 1 łyżka
czekolada deserowa - 100 g
jajko - 3 szt.
cukier - 130 g
masło - 90 g
sok z cytryny - 100 ml

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ MASŁO:
wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, by zmiękło i nabrało temperatury pokojowej.
2.SPOSÓB PRZYGOTOWANIA MASŁO:
ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę.
3.DODAJEMY MĄKĘ, ŚMIETANĘ:
i wyrabiamy ciasto.
4.DZIELIMY NA PÓŁ,:
do jednej części dodajemy kakao.
5.CHŁODZIMY CAŁOŚĆ W:
lodówce około 1,5 godziny.
6.ROZWAŁKOWUJEMY DWIE CZĘŚCI:
ciasta.
7.Z MASY KAKAOWEJ:
wycinamy krążki i nakładamy je na zewnętrzną stronę foremek do wypiekania babeczek.
8.Z MASY O:
jasnym kolorze wycinamy krążki o średnicy foremki, na którą nakładaliśmy ciemne elementy.
9.W KRĄŻKACH WYCINAMY:
małe otworki o średnicy 1 cm.
10.Z NIEWIELKIEJ ILOŚCI:
białego ciasta robimy wałeczek grubości 1 cm i tniemy go na równe części o długości 3-4 cm.
11.KAŻDĄ NÓŻKĘ ZANURZAMY:
z jednej strony w białku i maku.
12.WSZYSTKIE ELEMENTY PIECZEMY:
około 15 minut w temperaturze 180°C (na złoty kolor).
13.CZEKOLADĘ I MASŁO:
rozpuszczamy w rondelku (staramy się mocno nie podgrzewać).
14.SMARUJEMY POLEWĄ GÓRNĄ:
powierzchnię czekoladowych krążków.
15.JAJKA Z CUKREM:
ubijamy na parze, do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
16.CAŁY CZAS ENERGICZNIE:
mieszając, dodajemy sok z cytryny i doprowadzamy krem do zgęstnienia.
17.DODAJEMY MASŁO, ZDEJMUJEMY:
z ognia i mieszamy do rozpuszczenia masła.
18.STUDZIMY I CHŁODZIMY:
w lodówce (gotowy krem można umieścić w słoiczku i przechowywać go 7-10 dni).
19.WYPIECZONE ELEMENTY GRZYBKÓW:
składamy w odpowiedniej kolejności: Kapelusze z ciemnego ciasta od wewnątrz smarujemy kremem cytrynowym i przyklejamy do kremu krążki z białego ciasta.
20.W WYCIĘTY OTWOREK:
w białym krążku wkładamy wałeczek ciasta tak, aby koniec obtoczony w maku stanowił spód nóżki.
21.NA KONIEC, TRZYMAJĄC:
grzybek za nóżkę, delikatnie maczamy kapelusz w polewie czekoladowej.
Grzybki

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ MASŁO

wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, by zmiękło i nabrało temperatury pokojowej.

2

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA MASŁO

ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę.

3

DODAJEMY MĄKĘ, ŚMIETANĘ

i wyrabiamy ciasto.

4

DZIELIMY NA PÓŁ,

do jednej części dodajemy kakao.

5

CHŁODZIMY CAŁOŚĆ W

lodówce około 1,5 godziny.

6

ROZWAŁKOWUJEMY DWIE CZĘŚCI

ciasta.

7

Z MASY KAKAOWEJ

wycinamy krążki i nakładamy je na zewnętrzną stronę foremek do wypiekania babeczek.

8

Z MASY O

jasnym kolorze wycinamy krążki o średnicy foremki, na którą nakładaliśmy ciemne elementy.

9

W KRĄŻKACH WYCINAMY

małe otworki o średnicy 1 cm.

10

Z NIEWIELKIEJ ILOŚCI

białego ciasta robimy wałeczek grubości 1 cm i tniemy go na równe części o długości 3-4 cm.

11

KAŻDĄ NÓŻKĘ ZANURZAMY

z jednej strony w białku i maku.

12

WSZYSTKIE ELEMENTY PIECZEMY

około 15 minut w temperaturze 180°C (na złoty kolor).

13

CZEKOLADĘ I MASŁO

rozpuszczamy w rondelku (staramy się mocno nie podgrzewać).

14

SMARUJEMY POLEWĄ GÓRNĄ

powierzchnię czekoladowych krążków.

15

JAJKA Z CUKREM

ubijamy na parze, do całkowitego rozpuszczenia się cukru.

16

CAŁY CZAS ENERGICZNIE

mieszając, dodajemy sok z cytryny i doprowadzamy krem do zgęstnienia.

17

DODAJEMY MASŁO, ZDEJMUJEMY

z ognia i mieszamy do rozpuszczenia masła.

18

STUDZIMY I CHŁODZIMY

w lodówce (gotowy krem można umieścić w słoiczku i przechowywać go 7-10 dni).

19

WYPIECZONE ELEMENTY GRZYBKÓW

składamy w odpowiedniej kolejności: Kapelusze z ciemnego ciasta od wewnątrz smarujemy kremem cytrynowym i przyklejamy do kremu krążki z białego ciasta.

20

W WYCIĘTY OTWOREK

w białym krążku wkładamy wałeczek ciasta tak, aby koniec obtoczony w maku stanowił spód nóżki.

21

NA KONIEC, TRZYMAJĄC

grzybek za nóżkę, delikatnie maczamy kapelusz w polewie czekoladowej.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

6563,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

547 kcal

🥑

Tłuszcz

31,2 g

🌾

Węglowodany

58,2 g

🥬

Błonnik

0,1 g

💪

Białko

8,2 g

Podobne przepisy

Grzybki - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl