tom-car24.com.pl

Gyros z chorizo w stylu iberyjskim • przepis • składniki • przygotowanie

Chrupiąca bagietka, pełen smaku gyros z udek kurczaka z dodatkiem chorizo, a do tego orzeźwiająca surówka z kapusty i marchewki. Przygotuj kanapkę idealną według Karola Okrasy.

Gyros z chorizo w stylu iberyjskim

Chrupiąca bagietka, pełen smaku gyros z udek kurczaka z dodatkiem chorizo, a do tego orzeźwiająca surówka z kapusty i marchewki. Przygotuj kanapkę idealną według Karola Okrasy.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
średni

Składniki

kurczak mięso z udka - 1 kg
chorizo - 130 g
ząbek czosnku - 2 szt.
cebula - 1 szt.
curry - 0,5 łyżeczki
kumin - 1 łyżeczka
kolendra ziarna - 1 łyżeczka
papryka mielona słodka - 0,5 łyżeczki
olej - 5 łyżek
bagietka -
kapusta stożkowa - 0,5 szt.
marchew - 1 szt.
kolendra świeża - 0,5 pęczka
limonka - 1 szt.
oliwa z oliwek -
sos pomidorowy - 200 g
sos piri-piri -

Instrukcje przygotowania

1.SMAŻYMY KURCZAKA:
Udka kurczaka oczyszczamy z chrząstek. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem z obu stron. Naczynie żeliwne rozgrzewamy i wlewamy olej. Smażymy udka od strony skóry pod przykryciem przez kilka minut. Następnie obracamy i smażymy już bez przykrycia.
2.PRZYGOTOWUJEMY PRZYPRAWY:
Do moździerza dodajemy ziarna kolendry z cytryną i kumin. Rozcieramy.
3.PRZYGOTOWUJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW:
Chorizo kroimy w cienkie plastry, a następnie w paseczki. Czosnek rozgniatamy i kroimy drobno. Cebulę kroimy w piórka.
4.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI GYROSA:
Kurczaka ściągamy z patelni i kroimy w plastry. Patelni nie myjemy. Na tłuszcz po smażeniu kurczaka dodajemy czosnek i cebulę. Włączamy ogień pod patelnią i szklimy warzywa, zbierając pozostałości ze smażenia kurczaka. Gdy cebula i czosnek odparują, dodajemy chorizo. Przygotowane wcześniej przyprawy (około 3-4 łyżek) dodajemy na patelnię. Smażymy przez chwilę razem. Następnie dodajemy kurczaka i smażymy przez około minutę. Dodajemy kilka kropel sosu piri-piri.
5.PRZYGOTOWUJEMY SURÓWKĘ:
Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Kapustę przekrawamy na pół i kroimy w cienkie paski. Kapustę i marchew dodajemy do miski. Polewamy oliwą. Doprawiamy pieprzem. Kolendrę siekamy i dodajemy do warzyw. Mieszamy.
6.PRZYGOTOWUJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW:
Do sosu pomidorowego dodajemy kilka kropli sosu piri-piri i mieszamy. Bagietkę przekrawamy na pół, ale nie rozcinając do końca. Podgrzewamy przez kilka minut w rozgrzanym piekarniku, aż będzie chrupiąca.
7.SKŁADAMY BAGIETKĘ:
Bagietkę smarujemy od wewnątrz sosem. Wypełniamy mięsnym farszem. Na koniec dodajemy świeże warzywa. Skrapiamy sokiem z limonki.
Gyros z chorizo w stylu iberyjskim

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

SMAŻYMY KURCZAKA

Udka kurczaka oczyszczamy z chrząstek. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem z obu stron. Naczynie żeliwne rozgrzewamy i wlewamy olej. Smażymy udka od strony skóry pod przykryciem przez kilka minut. Następnie obracamy i smażymy już bez przykrycia.

2

PRZYGOTOWUJEMY PRZYPRAWY

Do moździerza dodajemy ziarna kolendry z cytryną i kumin. Rozcieramy.

3

PRZYGOTOWUJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW

Chorizo kroimy w cienkie plastry, a następnie w paseczki. Czosnek rozgniatamy i kroimy drobno. Cebulę kroimy w piórka.

4

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI GYROSA

Kurczaka ściągamy z patelni i kroimy w plastry. Patelni nie myjemy. Na tłuszcz po smażeniu kurczaka dodajemy czosnek i cebulę. Włączamy ogień pod patelnią i szklimy warzywa, zbierając pozostałości ze smażenia kurczaka. Gdy cebula i czosnek odparują, dodajemy chorizo. Przygotowane wcześniej przyprawy (około 3-4 łyżek) dodajemy na patelnię. Smażymy przez chwilę razem. Następnie dodajemy kurczaka i smażymy przez około minutę. Dodajemy kilka kropel sosu piri-piri.

5

PRZYGOTOWUJEMY SURÓWKĘ

Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Kapustę przekrawamy na pół i kroimy w cienkie paski. Kapustę i marchew dodajemy do miski. Polewamy oliwą. Doprawiamy pieprzem. Kolendrę siekamy i dodajemy do warzyw. Mieszamy.

6

PRZYGOTOWUJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW

Do sosu pomidorowego dodajemy kilka kropli sosu piri-piri i mieszamy. Bagietkę przekrawamy na pół, ale nie rozcinając do końca. Podgrzewamy przez kilka minut w rozgrzanym piekarniku, aż będzie chrupiąca.

7

SKŁADAMY BAGIETKĘ

Bagietkę smarujemy od wewnątrz sosem. Wypełniamy mięsnym farszem. Na koniec dodajemy świeże warzywa. Skrapiamy sokiem z limonki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2651,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1325,9 kcal

🥑

Tłuszcz

75 g

🌾

Węglowodany

38,1 g

🥬

Błonnik

11,7 g

💪

Białko

121,4 g

Podobne przepisy

Gyros z chorizo w stylu iberyjskim - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl