tom-car24.com.pl

Haluszki z wędzonymi serkami i sosem żurawinowym • przepis • składniki • przygotowanie

Inspirowane haluszkami z bryndzą wyjątkowe haluszki z wędzonymi serkami górskimi podane z sosem żurawinowym to przysmak, który smakiem przenosi prosto na Podhale. Koniecznie sprawdźcie, jak łatwo przygotować ten szybki obiad!

Haluszki z wędzonymi serkami i sosem żurawinowym

Inspirowane haluszkami z bryndzą wyjątkowe haluszki z wędzonymi serkami górskimi podane z sosem żurawinowym to przysmak, który smakiem przenosi prosto na Podhale. Koniecznie sprawdźcie, jak łatwo przygotować ten szybki obiad!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ziemniak - 400 g
jajko - 2 szt.
mąka pszenna - 150 g
sól - 2 szczypty
pieprz czarny - 1 szczypta
ser górski - 80 g
ząbek czosnku - 1 szt.
konfitura żurawinowa - 2 łyżki
musztarda dijon - 1 łyżka
cytryna - 0,5 szt.
olej - 100 ml
natka pietruszki - 2 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA HALUSZKI:
Odciśnięte ziemniaki doprawiamy pieprzem i solą do smaku. Następnie dodajemy do nich jajka i dokładnie mieszamy. Mąkę dodajemy po jednej łyżce, aż ciasto nabierze konsystencji zbliżonej do gęstej, kwaśnej śmietany. Wtedy do ciasta dodajemy skrobię i całość ponownie dokładnie mieszamy.
2.PRZYGOTOWUJEMY SOS ŻURAWINOWY:
Do miski dodajemy dżem żurawinowy, musztardę, sok i skórkę otartą z połowy cytryny. Całość dokładnie mieszamy. Następnie do sosu powoli, cały czas mieszając, wlewamy olej. Pietruszkę bardzo drobno siekamy i także dodajemy do sosu. Mieszamy.
3.GOTUJEMY HALUSZKI:
W garnku zagotowujemy wodę i wkładamy do niej łyżką ciasto na kluski. Gotujemy je, aż wypłyną na powierzchnię i wyciągamy łyżką cedzakową.
4.PRZYGOTOWUJEMY DODATKI DO KLUSEK:
Wędzone serki górskie ścieramy na tarce o drobnych oczkach, czosnek rozgniatamy, a pietruszkę drobno siekamy.
5.SMAŻYMY HALUSZKI:
Ugotowane kluski smażymy na rozgrzanym oleju, aż zarumienią się z każdej strony. Jeszcze na patelni oprószamy je większością startych serków górskich, całość delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy pietruszkę i rozgnieciony ząbek czosnku i ponownie mieszamy.
6.PODAJEMY KLUSKI:
Na talerze wykładamy sos. Układamy na nim haluszki i oprószamy je pozostałym startym serem. Kluski podajemy jeszcze gorące.
Haluszki z wędzonymi serkami i sosem żurawinowym

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA HALUSZKI

Odciśnięte ziemniaki doprawiamy pieprzem i solą do smaku. Następnie dodajemy do nich jajka i dokładnie mieszamy. Mąkę dodajemy po jednej łyżce, aż ciasto nabierze konsystencji zbliżonej do gęstej, kwaśnej śmietany. Wtedy do ciasta dodajemy skrobię i całość ponownie dokładnie mieszamy.

2

PRZYGOTOWUJEMY SOS ŻURAWINOWY

Do miski dodajemy dżem żurawinowy, musztardę, sok i skórkę otartą z połowy cytryny. Całość dokładnie mieszamy. Następnie do sosu powoli, cały czas mieszając, wlewamy olej. Pietruszkę bardzo drobno siekamy i także dodajemy do sosu. Mieszamy.

3

GOTUJEMY HALUSZKI

W garnku zagotowujemy wodę i wkładamy do niej łyżką ciasto na kluski. Gotujemy je, aż wypłyną na powierzchnię i wyciągamy łyżką cedzakową.

4

PRZYGOTOWUJEMY DODATKI DO KLUSEK

Wędzone serki górskie ścieramy na tarce o drobnych oczkach, czosnek rozgniatamy, a pietruszkę drobno siekamy.

5

SMAŻYMY HALUSZKI

Ugotowane kluski smażymy na rozgrzanym oleju, aż zarumienią się z każdej strony. Jeszcze na patelni oprószamy je większością startych serków górskich, całość delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy pietruszkę i rozgnieciony ząbek czosnku i ponownie mieszamy.

6

PODAJEMY KLUSKI

Na talerze wykładamy sos. Układamy na nim haluszki i oprószamy je pozostałym startym serem. Kluski podajemy jeszcze gorące.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2292,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

573,2 kcal

🥑

Tłuszcz

35,5 g

🌾

Węglowodany

48,6 g

🥬

Błonnik

2 g

💪

Białko

15,8 g

Podobne przepisy

Haluszki z wędzonymi serkami i sosem żurawinowym - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl