Jabłkowy pudding z twarożkiem • przepis • składniki • przygotowanie
Kremowy deser, który uwielbiają nie tylko dzieci. Zawarte w nim owoce dostarczają witamin, a twaróg jest źródłem wapnia.

Czas przygotowania
75 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE PIEKARNIK ROZGRZEWAMY
do temperatury 200°C.
WINOGRONA MYJEMY, OSĄCZAMY
i przekrawamy na pół.
JABŁKA OBIERAMY, KROIMY
w ćwiartki, nasiona usuwamy.
ĆWIARTKI JABŁKA KROIMY
na kawałki i mieszamy z sokiem z cytryny.
ŻAROODPORNĄ FORMĘ SMARUJEMY
tłuszczem, wykładamy owocami.
JAJKA ROZBIJAMY, BIAŁKO
ubijamy na sztywno.
JEDNĄ ŁYŻKĘ MASŁA
odkładamy, pozostałe masło mieszamy z cukrem i solą aż do uzyskania kremowej konsystencji.
DODAJEMY ŻÓŁTKO, TWARÓG
i mieszamy razem.
DODAJEMY BUDYŃ W
proszku, kaszkę i krótko mieszamy.
DUŻĄ ŁYŻKĄ OSTROŻNIE
dodajemy ubite białka.
MASĘ ROZSMAROWUJEMY NA
owocach.
OBSYPUJEMY PŁATKAMI POZOSTAŁEGO
masła.
PIECZEMY W NAGRZANYM
piekarniku mniej więcej przez 45 minut.
JEŚLI TO KONIECZNE,
w ostatnich 10 minutach przykrywamy folią aluminiową, aby wierzch ciasta zbyt mocno się nie przyrumienił.
PODAJEMY NA GORĄCO
lub w letniej temperaturze.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2693,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
673,3 kcal
Tłuszcz
31,8 g
Węglowodany
79,3 g
Błonnik
23,7 g
Białko
23,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Śliwki pod kruszonką migdałową
Kruszonka migdałowa to świetna alternatywa dla tej klasycznej. Sięgnij również po przepis na śliwki pod migdałową kruszonką!

Szparagi w cieście twarogowym z trzech składników
Skarby wiosny w niezwykłej odsłonie! Szparagi zapieczone w prostym cieście z trzech składników będą zaskakującą i pyszną przekąską dla wielbicieli sezonowych warzyw.

Kluski dyniowe z jogurtem i owocami
Smakują cynamonem i zachwycają kolorem! Dyniowe kluski na słodko to świetny pomysł na sezonowy obiad lub podwieczorek – nie tylko dla najmłodszych!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ciasto z kremem budyniowym i bitą śmietaną
Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego na pyszne ciasto z kremem budyniowym, bitą śmietaną i świeżymi malinami!

Zupa chrzanowa
Delikatna i szybka w przygotowaniu zupa, sprawdzi się zarówno od święta, jak i na co dzień!

Wegański mazurek ze świeżymi owocami
Na wegańskim mazurku Kingi jest miejsce na świeże owoce! Ożyw wielkanocny stół dzięki temu wyjątkowemu wypiekowi, który zaskoczy dorosłych gości, a najmłodszych zachęci do kosztowania.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sałatka z bobu z pesto z prażonej dymki
Zobacz, jak przygotować pesto z prażonej dymki! Z dodatkiem świeżych ziół i orzechów, doskonale podkreśla smak młodego bobu.

Sałatka z melona i komosy ryżowej
Jest lekka i orzeźwiająca, a sposób jej podania zaskoczy Twoich gości – przygotuj sałatkę z melona i komosy według przepisu Pawła i wpisz ją do swojego letniego menu!

Owocowe szaszłyki
Smakowita mieszanka owoców podpieczonych na grillu w postaci szaszłyków. Podana ze słodkim sosem miodowym i orzechami.