tom-car24.com.pl

Kaczka z brzoskwiniami • przepis • składniki • przygotowanie

Chrupiąca kaczka ze słodkimi, rozpływającymi się w ustach brzoskwiniami… koniecznie wypróbuj przepis Elisabeth Dudy!

Kaczka z brzoskwiniami

Chrupiąca kaczka ze słodkimi, rozpływającymi się w ustach brzoskwiniami… koniecznie wypróbuj przepis Elisabeth Dudy!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

bulion drobiowy - 125 ml
cebula - 1 szt.
kaczka - 1 szt.
liść laurowy - 3 szt.
marchew - 1 szt.
oliwa z oliwek - 1 łyżka
pieprz czarny, ziarnisty - 20 szt.
sól - 1 szczypta
rozmaryn świeży - 24 g
tymianek świeży - 50 g
brzoskwinia w syropie - 820 g
pomarańcza - 0,5 szt.
rum - 30 ml
cukier - 2 łyżki
ocet - 1 łyżka
woda - 2 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.KACZKĘ (OCZYSZCZONĄ Z WNĘTRZNOŚCI):
smarujemy oliwą. Ziarna pieprzu rozbijamy w moździerzu lub owijamy je w serwetkę i rozbijamy tłuczkiem. Nacieramy kaczkę rozbitym pieprzem, doprawiamy solą i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
2.DODAJEMY POKROJONĄ W TALARKI:
marchewkę, posiekaną w piórka cebulę, wodę, liście laurowe i tymianek. Pieczemy 60 minut w temp. 200°C. Podczas pieczenia co jakiś czas podlewamy kaczkę sosem, który się z niej wytapia (pilnujemy, by nie przypaliła się z wierzchu).
3.BRZOSKWINIE, POŁOWĘ SOKU Z:
brzoskwiń, rum i sok z połowy pomarańczy gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 30 minut.
Kaczka z brzoskwiniami

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KACZKĘ (OCZYSZCZONĄ Z WNĘTRZNOŚCI)

smarujemy oliwą. Ziarna pieprzu rozbijamy w moździerzu lub owijamy je w serwetkę i rozbijamy tłuczkiem. Nacieramy kaczkę rozbitym pieprzem, doprawiamy solą i przekładamy do naczynia żaroodpornego.

2

DODAJEMY POKROJONĄ W TALARKI

marchewkę, posiekaną w piórka cebulę, wodę, liście laurowe i tymianek. Pieczemy 60 minut w temp. 200°C. Podczas pieczenia co jakiś czas podlewamy kaczkę sosem, który się z niej wytapia (pilnujemy, by nie przypaliła się z wierzchu).

3

BRZOSKWINIE, POŁOWĘ SOKU Z

brzoskwiń, rum i sok z połowy pomarańczy gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 30 minut.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

6918,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1729,7 kcal

🥑

Tłuszcz

150,3 g

🌾

Węglowodany

43,5 g

🥬

Błonnik

47,5 g

💪

Białko

47,5 g

Podobne przepisy