tom-car24.com.pl

Kapuśniak z kiszonej kapusty na gęsinie • przepis • składniki • przygotowanie

Odkryj na nowo smak polskiej gęsiny! Najlepiej ze sprawdzonym przepisem Karola Okrasy, dzięki któremu przygotujesz najlepszy kapuśniak na esencjonalnym, domowym wywarze. Spróbuj koniecznie!

Kapuśniak z kiszonej kapusty na gęsinie

Odkryj na nowo smak polskiej gęsiny! Najlepiej ze sprawdzonym przepisem Karola Okrasy, dzięki któremu przygotujesz najlepszy kapuśniak na esencjonalnym, domowym wywarze. Spróbuj koniecznie!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

pieprz biały - 1 szczypta
korzeń pietruszki - 3 szt.
liść laurowy - 5 szt.
lubczyk świeży - 2 łyżki
marchew - 3 szt.
natka pietruszki - 5 g
seler - 1 szt.
sól - 1 szczypta
majeranek suszony - 2 szczypty
woda - 2 l
ziele angielskie - 5 szt.
kapusta kwaszona - 1 kg
gęś żołądki - 300 g
gęś udko - 2 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY WYWAR:
Uda i żołądki gęsie umieszczamy w garnku i zalewamy zimną wodą. Zagotowujemy. Wywar dokładnie szumujemy. Dodajemy warzywa (marchew, pietruszkę i seler) pokrojone na mniejsze kawałki.
2.DODAJEMY KAPUSTĘ I GOTUJEMY ZUPĘ:
Do wywaru dodajemy sok z kiszonej kapusty. Mieszamy. Kapustę siekamy i dodajemy do garnka. Gotujemy, aż lekko zmięknie. Kapusta powinna jednak pozostać delikatnie chrupiąca.
3.KROIMY MIĘSO I UKŁADAMY DODATKI:
Przestudzone żołądki pozbawiamy błon, a następnie kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do głębokiego talerza. Dodajemy ugotowane mięso z gęsiego uda podzielone na mniejsze kawałki oraz ugotowaną włoszczyznę.
4.PODAJEMY KAPUŚNIAK:
Kapuśniak doprawiamy pod koniec gotowania solą i pieprzem. Mieszamy. Do talerza z warzywami i mięsem przekładamy porcję podgotowanej w zupie kapusty. Dekorujemy z wierzchu świeżymi ziołami (np. natką pietruszki, lubczykiem).
Kapuśniak z kiszonej kapusty na gęsinie

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY WYWAR

Uda i żołądki gęsie umieszczamy w garnku i zalewamy zimną wodą. Zagotowujemy. Wywar dokładnie szumujemy. Dodajemy warzywa (marchew, pietruszkę i seler) pokrojone na mniejsze kawałki.

2

DODAJEMY KAPUSTĘ I GOTUJEMY ZUPĘ

Do wywaru dodajemy sok z kiszonej kapusty. Mieszamy. Kapustę siekamy i dodajemy do garnka. Gotujemy, aż lekko zmięknie. Kapusta powinna jednak pozostać delikatnie chrupiąca.

3

KROIMY MIĘSO I UKŁADAMY DODATKI

Przestudzone żołądki pozbawiamy błon, a następnie kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do głębokiego talerza. Dodajemy ugotowane mięso z gęsiego uda podzielone na mniejsze kawałki oraz ugotowaną włoszczyznę.

4

PODAJEMY KAPUŚNIAK

Kapuśniak doprawiamy pod koniec gotowania solą i pieprzem. Mieszamy. Do talerza z warzywami i mięsem przekładamy porcję podgotowanej w zupie kapusty. Dekorujemy z wierzchu świeżymi ziołami (np. natką pietruszki, lubczykiem).

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3833,9 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

639 kcal

🥑

Tłuszcz

50,6 g

🌾

Węglowodany

20,2 g

🥬

Błonnik

10,3 g

💪

Białko

27,3 g

Podobne przepisy

Kapuśniak z kiszonej kapusty na gęsinie - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl