tom-car24.com.pl

Koncentrat bulionu drobiowego • przepis • składniki • przygotowanie

Naszła Cię ochota na rosół? Z domowym bulionem drobiowym zrobisz go bardzo szybko! Zobacz, jak przygotować koncentrat bulionu, aby mieć go zawsze pod ręką!

Koncentrat bulionu drobiowego

Naszła Cię ochota na rosół? Z domowym bulionem drobiowym zrobisz go bardzo szybko! Zobacz, jak przygotować koncentrat bulionu, aby mieć go zawsze pod ręką!

Czas przygotowania
10 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula - 100 g
korzeń pietruszki - 100 g
marchew - 100 g
kurczak udko - 400 g
olej słonecznikowy - 2 łyżki
por - 100 g
seler naciowy - 100 g
sól morska - 25 g
majeranek suszony - 1 łyżeczka
natka pietruszki - 10 g
pieprz biały - 1 łyżeczka

Instrukcje przygotowania

1.ROZDRABNIANIE MIĘSA:
Mięso pokroić w 3-centymetrową kostkę, włożyć na 20 minut do zamrażarki, rozdrabniać w pojemniku miksującym (z zatkniętą miarką) w dwóch partiach, za każdym razem po25 sekund/prędkość 8, przełożyć do innego naczynia.
2.ROZDRABNIANIE WARZYW:
Warzywa i świeże zioła umyć, oczyścić, otrząsnąć z wody, z grubsza rozdrobnić nożem. Razem z majerankiem i pieprzem rozdrabniać w pojemniku (z zatkniętą miarką)20 sekund/prędkość 6. Masę ze ścianek zgarnąć na dno pojemnika.
3.PRZYGOTOWANIE BULIONU:
Dodać sól, 50 ml wody, olej oraz mięso. Wszystko gotować (bez miarki)25 minut/prędkość 2/100°C. Następnie miksować (z zatkniętą miarką)1 minutę/prędkość 10. Wyparzone słoiki napełnić gorącą masą, zakręcić i ostudzić. Przechowywać w chłodnym miejscu.
Koncentrat bulionu drobiowego

Czas przygotowania

10 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ROZDRABNIANIE MIĘSA

Mięso pokroić w 3-centymetrową kostkę, włożyć na 20 minut do zamrażarki, rozdrabniać w pojemniku miksującym (z zatkniętą miarką) w dwóch partiach, za każdym razem po25 sekund/prędkość 8, przełożyć do innego naczynia.

2

ROZDRABNIANIE WARZYW

Warzywa i świeże zioła umyć, oczyścić, otrząsnąć z wody, z grubsza rozdrobnić nożem. Razem z majerankiem i pieprzem rozdrabniać w pojemniku (z zatkniętą miarką)20 sekund/prędkość 6. Masę ze ścianek zgarnąć na dno pojemnika.

3

PRZYGOTOWANIE BULIONU

Dodać sól, 50 ml wody, olej oraz mięso. Wszystko gotować (bez miarki)25 minut/prędkość 2/100°C. Następnie miksować (z zatkniętą miarką)1 minutę/prędkość 10. Wyparzone słoiki napełnić gorącą masą, zakręcić i ostudzić. Przechowywać w chłodnym miejscu.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1226,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

102,2 kcal

🥑

Tłuszcz

6,9 g

🌾

Węglowodany

4,1 g

🥬

Błonnik

6,1 g

💪

Białko

6,1 g

Podobne przepisy

Koncentrat bulionu drobiowego - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl