Konfitura dyniowo-gruszkowa • przepis • składniki • przygotowanie
Słodki pomysł na śniadanie – najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem, ale nadaje się też do naleśników. Palce lizać!

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 20
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE DYNIĘ OBIERAMY,
pestki usuwamy, miąższ drobno ścieramy na tarce.
GOTUJEMY Z SOKIEM
jabłkowym przez 10-15 minut pod przykryciem, aż będzie miękka. STUDZIMY.
GRUSZKI OBIERAMY, POZBAWIAMY
pestek i kroimy w drobną kostkę, odważamy 500 g.
LIMONKĘ SPARZAMY, SKÓRKĘ
obieramy i kroimy w cienkie paski.
ODSTAWIAMY POD PRZYKRYCIEM
do lodówki.
SOK Z LIMONKI
wyciskamy i mieszamy w wysokim garnku z gruszkami i cukrem żelującym, odstawiamy na 2-3 godziny do przegryzienia się smaków.
ODWAŻAMY 500 G
dyni, dodajemy skórkę z limonki do masy gruszkowej i gotujemy przez 4 minuty, od czasu do czasu mieszając. DODAJEMY BRANDY GRUSZKOWĄ: do smaku.
KONFITURĘ NATYCHMIAST PRZELEWAMY
do przepłukanych gorącą wodą słoików.
SŁOIKI DOBRZE ZAMYKAMY
i pozostawiamy do ostygnięcia.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2763,1 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
138,2 kcal
Tłuszcz
0,1 g
Węglowodany
34,2 g
Błonnik
1,4 g
Białko
0,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Naleśniki w sosie piwnym
Nieco mniej słodka odmiana słynnych naleśników crêpes suzette. Niezwykle aromatyczny sos z wykorzystaniem piwa APA, jabłka i miodu z pewnością trafi w niejedne gusta!

Kotlet w piwnej marynacie
Przygotowany w piwnej marynacie schab skusi swym wyjątkowym aromatem oraz kruchością niejednego fana grillowania!

Jajka faszerowane tuńczykiem
Jajka faszerowane tuńczykiem to szybka i smaczna przekąska, idealna na różne okazje. Połączenie kremowego żółtka i tuńczyka tworzy wyrazisty, delikatnie słony smak, który doskonale komponuje się z dodatkiem majonezu lub musztardy czy innych składników. To danie jest proste do przygotowania, a jednocześnie efektowne na talerzu, szczególnie gdy udekorujesz je świeżymi ziołami.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Aromatyczny pstrąg pieczony w ziołach
Czas na pstrąga! Delikatna ryba, aromatyczny sos i bukiet warzyw to idealna obiadowa kompozycja dla każdego.

Spaghetti z królikiem
Karol sięga po mięso królika, makaron i warzywa. Przygotuj danie według jego przepisu i sprawdź, jak łączą się smaki!

Filet z dorsza z bobem i pieczarkami w sosie limonkowym
Pieczona ryba skąpana w aromatycznym sosie z dodatkiem warzyw. Wyjątkowy smak Tajlandii w polskim wydaniu!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Roladki z pizzy (low carb)
Wyjątkowa odsłona pizzy: zawinięta i w dodatku przygotowana bez mąki, z małą ilością węglowodanów. To aromatyczne danie będzie naprawdę ciekawym pomysłem na szybką przekąskę.

Herbaciane paluszki
Łatwe w wykonaniu kruche ciasteczka z dodatkiem roztartej w moździerzu herbaty!

Przekąski sylwestrowe Okrasy
Sekretem udanego przyjęcia jest dobre jedzenie. Skorzystajcie z pomysłów Okrasy na przekąski sylwestrowe!