tom-car24.com.pl

Konfitura dyniowo-gruszkowa • przepis • składniki • przygotowanie

Słodki pomysł na śniadanie – najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem, ale nadaje się też do naleśników. Palce lizać!

Konfitura dyniowo-gruszkowa

Słodki pomysł na śniadanie – najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem, ale nadaje się też do naleśników. Palce lizać!

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 20
Poziom trudności
łatwy

Składniki

gruszka - 700 g
brandy - 3 łyżki
dynia hokkaido - 750 g
sok jabłkowy - 200 ml
limonka - 1,5 szt.
cukier żelujący 2:1 - 500 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE DYNIĘ OBIERAMY,:
pestki usuwamy, miąższ drobno ścieramy na tarce.
2.GOTUJEMY Z SOKIEM:
jabłkowym przez 10-15 minut pod przykryciem, aż będzie miękka. STUDZIMY.
3.GRUSZKI OBIERAMY, POZBAWIAMY:
pestek i kroimy w drobną kostkę, odważamy 500 g.
4.LIMONKĘ SPARZAMY, SKÓRKĘ:
obieramy i kroimy w cienkie paski.
5.ODSTAWIAMY POD PRZYKRYCIEM:
do lodówki.
6.SOK Z LIMONKI:
wyciskamy i mieszamy w wysokim garnku z gruszkami i cukrem żelującym, odstawiamy na 2-3 godziny do przegryzienia się smaków.
7.ODWAŻAMY 500 G:
dyni, dodajemy skórkę z limonki do masy gruszkowej i gotujemy przez 4 minuty, od czasu do czasu mieszając. DODAJEMY BRANDY GRUSZKOWĄ: do smaku.
8.KONFITURĘ NATYCHMIAST PRZELEWAMY:
do przepłukanych gorącą wodą słoików.
9.SŁOIKI DOBRZE ZAMYKAMY:
i pozostawiamy do ostygnięcia.
Konfitura dyniowo-gruszkowa

Czas przygotowania

50 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 20

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE DYNIĘ OBIERAMY,

pestki usuwamy, miąższ drobno ścieramy na tarce.

2

GOTUJEMY Z SOKIEM

jabłkowym przez 10-15 minut pod przykryciem, aż będzie miękka. STUDZIMY.

3

GRUSZKI OBIERAMY, POZBAWIAMY

pestek i kroimy w drobną kostkę, odważamy 500 g.

4

LIMONKĘ SPARZAMY, SKÓRKĘ

obieramy i kroimy w cienkie paski.

5

ODSTAWIAMY POD PRZYKRYCIEM

do lodówki.

6

SOK Z LIMONKI

wyciskamy i mieszamy w wysokim garnku z gruszkami i cukrem żelującym, odstawiamy na 2-3 godziny do przegryzienia się smaków.

7

ODWAŻAMY 500 G

dyni, dodajemy skórkę z limonki do masy gruszkowej i gotujemy przez 4 minuty, od czasu do czasu mieszając. DODAJEMY BRANDY GRUSZKOWĄ: do smaku.

8

KONFITURĘ NATYCHMIAST PRZELEWAMY

do przepłukanych gorącą wodą słoików.

9

SŁOIKI DOBRZE ZAMYKAMY

i pozostawiamy do ostygnięcia.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2763,1 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

138,2 kcal

🥑

Tłuszcz

0,1 g

🌾

Węglowodany

34,2 g

🥬

Błonnik

1,4 g

💪

Białko

0,6 g

Podobne przepisy

Konfitura dyniowo-gruszkowa - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl