tom-car24.com.pl

Krem brokułowy z gruszkami i gorgonzolą • przepis • składniki • przygotowanie

Zupa brokułowa nabiera nowego charakteru dzięki słodkim gruszkom i gorgonzoli! Do tego chrupiące grzanki – i wyśmienite danie gotowe.

Krem brokułowy z gruszkami i gorgonzolą

Zupa brokułowa nabiera nowego charakteru dzięki słodkim gruszkom i gorgonzoli! Do tego chrupiące grzanki – i wyśmienite danie gotowe.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

brokuł - 400 g
bulion warzywny - 1 l
cebula - 1 szt.
śmietana 18% - 2 łyżki
ziemniak - 5 szt.
ser gorgonzola - 50 g
chleb tostowy - 80 g
pieprz czarny - 1 szczypta
oliwa z oliwek - 1 łyżka
sól - 1 szczypta
cukier - 200 g
goździki - 4 szt.
gruszka - 2 szt.
wanilia - 3 g
woda - 1 l

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY GRUSZKI:
W garnku zagotowujemy wodę z cukrem, laską wanilii i goździkami. Do gotującej się wody wkładamy obrane gruszki i przykrywamy talerzykiem lub pokrywką o mniejszej średnicy niż garnek. Gruszki gotujemy około 20 minut, aż zmienią kolor i zmiękną.
2.PIECZEMY GRZANKI:
Chleb tostowy kroimy w kostkę i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Polewamy oliwą i dokładnie mieszamy. Grzanki doprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C około 10-15 minut, aż będą chrupiące i nabiorą złotego koloru.
3.PRZYGOTOWUJEMY ZUPĘ:
W garnku rozgrzewamy oliwę. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość zalewamy bulionem i gotujemy około 10 minut. Po tym czasie do zupy dodajemy brokuły podzielone na różyczki i gotujemy do miękkości. Zupę blendujemy i zabielamy śmietaną. Doprawiamy solą i pieprzem.
Krem brokułowy z gruszkami i gorgonzolą

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY GRUSZKI

W garnku zagotowujemy wodę z cukrem, laską wanilii i goździkami. Do gotującej się wody wkładamy obrane gruszki i przykrywamy talerzykiem lub pokrywką o mniejszej średnicy niż garnek. Gruszki gotujemy około 20 minut, aż zmienią kolor i zmiękną.

2

PIECZEMY GRZANKI

Chleb tostowy kroimy w kostkę i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Polewamy oliwą i dokładnie mieszamy. Grzanki doprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C około 10-15 minut, aż będą chrupiące i nabiorą złotego koloru.

3

PRZYGOTOWUJEMY ZUPĘ

W garnku rozgrzewamy oliwę. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość zalewamy bulionem i gotujemy około 10 minut. Po tym czasie do zupy dodajemy brokuły podzielone na różyczki i gotujemy do miękkości. Zupę blendujemy i zabielamy śmietaną. Doprawiamy solą i pieprzem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2243,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

280,4 kcal

🥑

Tłuszcz

4,6 g

🌾

Węglowodany

56,7 g

🥬

Błonnik

5,7 g

💪

Białko

5,7 g

Podobne przepisy