Krem z dyni • przepis • składniki • przygotowanie
Jest prosty, zdrowy i bardzo smaczny. Przepis na zupę krem z dyni to wspaniała propozycja na letni posiłek.

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE DYNIĘ OBIERAMY,
usuwamy pestki, kroimy na kawałki.
MARCHEW, CEBULĘ I
czosnek obieramy i kroimy na mniejsze części.
WSZYSTKIE SKŁADNIKI PRZEKŁADAMY
do garnka z grubym dnem, dodajemy oliwę z oliwek i podsmażamy, stale mieszając przez mniej więcej 3 minuty.
WARZYWA ZALEWAMY BULIONEM
i gotujemy pod przykryciem około 30 minut.
PO TYM CZASIE
warzywa powinny być miękkie.
CAŁOŚĆ ROZDRABNIAMY BLENDEREM
, aż zupa nabierze konsystencji kremu.
PRZYPRAWIAMY SOLĄ I
pieprzem do smaku.
JAK PODAWAĆ ZUPĘ
przelewamy na talerze, do każdej porcji dodając łyżkę śmietany.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
391,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
97,8 kcal
Tłuszcz
5,7 g
Węglowodany
8,8 g
Błonnik
4,6 g
Białko
4,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Koszyczki z ciasta filo z kremem i owocami
Lekki deser na cieplejsze dni! Lekkie ciasto filo wypełnione kremem, dżemem i sezonowymi owocami! Pokochasz ten smak!

Mundialówki
Dwukolorowe drożdżowe bułeczki z nadzieniem z mango i ananasa. Ciekawy sposób na odmienienie klasycznych pączków!

Krupnik
Tradycyjne przepisy tylko od Karola Okrasy! Tym razem spróbuj krupniku na wywarze z żeberek z kaszą jęczmienną i ziemniakami.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Śledzie z żurawinami i rodzynkami w sosie pomidorowym
Śledzie i słodkie smaki to połączenie idealne! Sprawdź, jak komponują się z żurawinami i rodzynkami, wykorzystując przepis, który zagości w Twojej kuchni na dłużej!

Pamuła – zupa owocowa z okrasą
Zaskakująca, tradycyjna zupa owocowa z okrasą. Połączenie dobrze wysmażonego, wędzonego boczku, młodych ziemniaczków i kwaskowatej zupy na pewno zachwyci niejednego smakosza polskiej kuchni!

Filet z łososia z kaszą jęczmienną i kremem z kalafiora
Soczysta ryba marynowana w kolendrze, podana z gęstym, apetycznym sosem warzywnym, kaszą i paprykowym pesto. Pycha!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Bażant w limonkach
Smak w najlepszym stylu – mięso z bażanta w marynacie limonkowej, owinięte w cienkie plastry szynki szwarcwaldzkiej.

Mięsno-serowe empanadas z warzywami
Empanadas przypominają nieco pierogi. Poznaj je, wypróbuj przepis i dowiedz się, jak przygotować mięsno-serową przekąskę.

Podpłomyki z czosnkiem niedźwiedzim i ziemniakami
Drożdżowe podpłomyki z ziemniakami, szynką i czosnkiem niedźwiedzim to doskonały pomysł na wyjątkowy obiad!