tom-car24.com.pl

Kung pao z tofu i boczniakami • przepis • składniki • przygotowanie

Pyszna alternatywa dla kurczaka kung pao, czyli tofu i boczniaki! To aromatyczne i lekko pikantne danie inspirowane kuchnią chińską z pewnością stanie się hitem w każdym domu. Sprawdź, jak łatwo je przygotować!

Kung pao z tofu i boczniakami

Pyszna alternatywa dla kurczaka kung pao, czyli tofu i boczniaki! To aromatyczne i lekko pikantne danie inspirowane kuchnią chińską z pewnością stanie się hitem w każdym domu. Sprawdź, jak łatwo je przygotować!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

tofu, wędzone - 180 g
boczniaki - 250 g
mąka ziemniaczana - 1,5 łyżki
sos mirin - 2 łyżeczki
pieprz biały - 0,25 łyżeczki
sos sojowy - 0,5 szkl
woda - 0,5 szkl
cukier trzcinowy - 2 łyżki
sos hoisin - 2 łyżki
ząbek czosnku - 3 szt.
imbir świeży - 10 g
chili płatki - 1 łyżeczka
olej sezamowy - 1 łyżka
papryka czerwona - 1 szt.
cukinia - 1 szt.
olej słonecznikowy - 2 łyżki
szczypior cebuli - 1 pęczek
orzechy ziemne niesolone - 50 g
ryż biały - 300 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY TOFU I BOCZNIAKI:
Tofu kroimy w dość dużą kostkę. Boczniaka kroimy w paski wzdłuż blaszek. Oba składniki marynujemy w sosie sojowym, pieprzu i sosie mirin. Następnie całość oprószamy mąką ziemniaczaną, dokładnie mieszamy i odkładamy na ok. 10 minut.
2.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Imbir i czosnek ścieramy na tarce o drobnych oczkach. W dużej misce mieszamy dokładnie wszystkie składniki sosu.
3.KROIMY WARZYWA:
Czerwoną paprykę i cukinię dość drobno kroimy.
4.PODSMAŻAMY SKŁADNIKI:
Na rozgrzanym oleju smażymy tofu i boczniaki. Kiedy zaczną się rumienić, dodajemy warzywa i podsmażamy przez ok. 3 minuty.
5.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI Z SOSEM:
Następnie wlewamy przygotowany wcześniej sos, dodajemy drobno posiekany szczypior i całość dokładnie mieszamy.
6.PODAJEMY:
Danie podajemy z ugotowanym ryżem, lekko posiekanymi orzeszkami i odrobiną szczypiorku.
Kung pao z tofu i boczniakami

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY TOFU I BOCZNIAKI

Tofu kroimy w dość dużą kostkę. Boczniaka kroimy w paski wzdłuż blaszek. Oba składniki marynujemy w sosie sojowym, pieprzu i sosie mirin. Następnie całość oprószamy mąką ziemniaczaną, dokładnie mieszamy i odkładamy na ok. 10 minut.

2

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Imbir i czosnek ścieramy na tarce o drobnych oczkach. W dużej misce mieszamy dokładnie wszystkie składniki sosu.

3

KROIMY WARZYWA

Czerwoną paprykę i cukinię dość drobno kroimy.

4

PODSMAŻAMY SKŁADNIKI

Na rozgrzanym oleju smażymy tofu i boczniaki. Kiedy zaczną się rumienić, dodajemy warzywa i podsmażamy przez ok. 3 minuty.

5

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI Z SOSEM

Następnie wlewamy przygotowany wcześniej sos, dodajemy drobno posiekany szczypior i całość dokładnie mieszamy.

6

PODAJEMY

Danie podajemy z ugotowanym ryżem, lekko posiekanymi orzeszkami i odrobiną szczypiorku.

Wartości odżywcze

Podobne przepisy