tom-car24.com.pl

Magdalenki na 2 sposoby • przepis • składniki • przygotowanie

Pod jedną nazwą kryją się dwa rodzaje ciasteczek popularnych w dwóch różnych krajach. Wypróbuj przepis na magdalenki w stylu francuskim oraz hiszpańskim i zabierz je ze sobą na piknik!

Magdalenki na 2 sposoby

Pod jedną nazwą kryją się dwa rodzaje ciasteczek popularnych w dwóch różnych krajach. Wypróbuj przepis na magdalenki w stylu francuskim oraz hiszpańskim i zabierz je ze sobą na piknik!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Poziom trudności
łatwy

Składniki

masło - 50 g
miód - 1 łyżeczka
mleko - 1 łyżka
skórka z pomarańczy, tarta - 1 łyżka
sok z pomarańczy - 100 ml
cukier - 150 g
jajko - 3 szt.
oliwa z oliwek - 150 ml
proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki
skórka cytryny tarta - 2 łyżki
sok z cytryny - 25 ml
mąka pszenna - 150 g

Instrukcje przygotowania

1.PODBIJAMY JAJKA Z CUKREM:
Jajka łączymy w misce z cukrem. Lekko podbijamy za pomocą rózgi, aż cukier się rozpuści.
2.DODAJEMY MOKRE SKŁADNIKI CIASTA:
Do podbitych jajek dodajemy skórkę otartą z pomarańczy i wyciśnięty z niej sok. Dodajemy mleko i miód. Mieszamy. Dodajemy roztopione masło i ponownie mieszamy.
3.DODAJEMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA:
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy. Mieszamy dokładnie za pomocą rózgi.
4.SZPRYCUJEMY CIASTO DO FORMY:
Masę na magdalenki przekładamy do worka cukierniczego. Końcówkę worka odcinamy. Formę do francuskich magdalenek smarujemy masłem i oprószamy mąką. Masę szprycujemy do ¾ objętości formy. Delikatnie uderzamy formą o blat, by ciasto rozłożyło się w niej równomiernie.
5.PIECZEMY MAGDALENKI:
Magdalenki pieczemy ok. 6 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.
6.PODBIJAMY JAJKA Z CUKREM:
Jajka łączymy w misce z cukrem. Lekko podbijamy za pomocą rózgi, aż cukier się rozpuści.
7.DODAJEMY MOKRE SKŁADNIKI CIASTA:
Do podbitych jajek dodajemy skórkę otartą z cytryny i wyciśnięty z niej sok. Dodajemy oliwę z oliwek i ponownie mieszamy.
8.DODAJEMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA:
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy. Mieszamy dokładnie za pomocą rózgi.
9.SZPRYCUJEMY CIASTO DO FORMY:
Masę na magdalenki przekładamy do worka cukierniczego. Końcówkę odcinamy. Formę do minimuffinów smarujemy masłem i oprószamy mąką. Masę szprycujemy do ¾ objętości formy. Delikatnie uderzamy formą o blat, by ciasto rozłożyło się w niej równomiernie.
10.PIECZEMY MAGDALENKI:
Magdalenki pieczemy ok. 10-12 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.
Magdalenki na 2 sposoby

Czas przygotowania

60 min

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PODBIJAMY JAJKA Z CUKREM

Jajka łączymy w misce z cukrem. Lekko podbijamy za pomocą rózgi, aż cukier się rozpuści.

2

DODAJEMY MOKRE SKŁADNIKI CIASTA

Do podbitych jajek dodajemy skórkę otartą z pomarańczy i wyciśnięty z niej sok. Dodajemy mleko i miód. Mieszamy. Dodajemy roztopione masło i ponownie mieszamy.

3

DODAJEMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy. Mieszamy dokładnie za pomocą rózgi.

4

SZPRYCUJEMY CIASTO DO FORMY

Masę na magdalenki przekładamy do worka cukierniczego. Końcówkę worka odcinamy. Formę do francuskich magdalenek smarujemy masłem i oprószamy mąką. Masę szprycujemy do ¾ objętości formy. Delikatnie uderzamy formą o blat, by ciasto rozłożyło się w niej równomiernie.

5

PIECZEMY MAGDALENKI

Magdalenki pieczemy ok. 6 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.

6

PODBIJAMY JAJKA Z CUKREM

Jajka łączymy w misce z cukrem. Lekko podbijamy za pomocą rózgi, aż cukier się rozpuści.

7

DODAJEMY MOKRE SKŁADNIKI CIASTA

Do podbitych jajek dodajemy skórkę otartą z cytryny i wyciśnięty z niej sok. Dodajemy oliwę z oliwek i ponownie mieszamy.

8

DODAJEMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy. Mieszamy dokładnie za pomocą rózgi.

9

SZPRYCUJEMY CIASTO DO FORMY

Masę na magdalenki przekładamy do worka cukierniczego. Końcówkę odcinamy. Formę do minimuffinów smarujemy masłem i oprószamy mąką. Masę szprycujemy do ¾ objętości formy. Delikatnie uderzamy formą o blat, by ciasto rozłożyło się w niej równomiernie.

10

PIECZEMY MAGDALENKI

Magdalenki pieczemy ok. 10-12 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2208 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

220,8 kcal

🥑

Tłuszcz

11,3 g

🌾

Węglowodany

26,6 g

🥬

Błonnik

3,6 g

💪

Białko

3,6 g

Podobne przepisy