tom-car24.com.pl

Magdalenki w stylu francuskim • przepis • składniki • przygotowanie

Kształt muszelki i cytrynowy smak to znaki szczególne francuskich magdalenek – delikatnych ciasteczek rozsławionych dzięki klasyce literatury. Przygotuj je, wykorzystując przepis Pawła!

Magdalenki w stylu francuskim

Kształt muszelki i cytrynowy smak to znaki szczególne francuskich magdalenek – delikatnych ciasteczek rozsławionych dzięki klasyce literatury. Przygotuj je, wykorzystując przepis Pawła!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier - 60 g
jajko - 2 szt.
masło - 50 g
mąka pszenna - 100 g
miód - 1 łyżeczka
mleko - 1 łyżka
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
skórka z pomarańczy, tarta - 1 łyżka
sok z pomarańczy - 100 ml

Instrukcje przygotowania

1.PODBIJAMY JAJKA Z CUKREM:
Jajka łączymy w misce z cukrem. Lekko podbijamy za pomocą rózgi, aż cukier się rozpuści.
2.DODAJEMY MOKRE SKŁADNIKI CIASTA:
Do podbitych jajek dodajemy skórkę otartą z pomarańczy i wyciśnięty z niej sok. Dodajemy mleko i miód. Mieszamy. Dodajemy roztopione masło i ponownie mieszamy.
3.DODAJEMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA:
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy. Mieszamy dokładnie za pomocą rózgi.
4.SZPRYCUJEMY CIASTO DO FORMY:
Masę na magdalenki przekładamy do worka cukierniczego. Końcówkę worka odcinamy. Formę do francuskich magdalenek smarujemy masłem i oprószamy mąką. Masę szprycujemy do ¾ objętości formy. Delikatnie uderzamy formą o blat, by ciasto rozłożyło się w niej równomiernie.
5.PIECZEMY MAGDALENKI:
Magdalenki pieczemy ok. 6 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.
Magdalenki w stylu francuskim

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PODBIJAMY JAJKA Z CUKREM

Jajka łączymy w misce z cukrem. Lekko podbijamy za pomocą rózgi, aż cukier się rozpuści.

2

DODAJEMY MOKRE SKŁADNIKI CIASTA

Do podbitych jajek dodajemy skórkę otartą z pomarańczy i wyciśnięty z niej sok. Dodajemy mleko i miód. Mieszamy. Dodajemy roztopione masło i ponownie mieszamy.

3

DODAJEMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy. Mieszamy dokładnie za pomocą rózgi.

4

SZPRYCUJEMY CIASTO DO FORMY

Masę na magdalenki przekładamy do worka cukierniczego. Końcówkę worka odcinamy. Formę do francuskich magdalenek smarujemy masłem i oprószamy mąką. Masę szprycujemy do ¾ objętości formy. Delikatnie uderzamy formą o blat, by ciasto rozłożyło się w niej równomiernie.

5

PIECZEMY MAGDALENKI

Magdalenki pieczemy ok. 6 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1231,3 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

153,9 kcal

🥑

Tłuszcz

6,7 g

🌾

Węglowodany

20,4 g

🥬

Błonnik

0,1 g

💪

Białko

3,3 g

Podobne przepisy

Magdalenki w stylu francuskim - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl