Makaron orecchiette z domowym pesto i mascarpone • przepis • składniki • przygotowanie
Wyjątkowy makaron orecchiette z kremowym sosem na bazie mascarpone i świeżego, domowego pesto. Odtwórz to danie w swoim domu i ciesz się smakiem inspirowanym włoską kuchnią!

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY MAKARON
Makaron gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu, aby był al dente (ok. 10-12 minut).
PRZYGOTOWUJEMY PESTO
W rozdrabniaczu umieszczamy wszystkie (poza trzema) suszone pomidory wraz z olejem. Następnie dodajemy większość liści bazylii, czosnek, pistacje i oliwę. Na koniec całość doprawiamy solą do smaku i dokładnie blendujemy na jednolitą pastę.
PRZYGOTOWUJEMY MAKARON
Na zimną patelnię kładziemy mascarpone i podgrzewamy go z kilkoma łyżkami wody i pozostałymi liśćmi bazylii, a także solą i pieprzem, co jakiś czas mieszając. Kiedy na powierzchni sosu pojawią się pierwsze bąbelki, na patelnię dodajemy 2 czubate łyżki pesto, odrobinę wody i makaron. Całość dokładnie mieszamy, w razie potrzeby dolewamy więcej wody, aby sos miał odpowiednią konsystencję. Na koniec do makaronu dodajemy garść szpinaku i ponownie mieszamy.
PODAJEMY MAKARON
Pozostałe trzy suszone pomidory kroimy w cienkie paseczki. Makaron przekładamy na talerze i posypujemy posiekanymi pomidorkami i skórką otartą z połowy cytryny.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2880,1 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
960 kcal
Tłuszcz
68,7 g
Węglowodany
65,7 g
Błonnik
5,3 g
Białko
18,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Muffiny o smaku pizzy
Kto powiedział, że muffiny muszą być słodkie? Wypróbuj przepis na ciasteczka o smaku pizzy z salami i mozzarellą.

Fasolka szparagowa z serem feta i orzechami
Błyskawiczny obiad, który idealnie sprawdzi się w gorący dzień. Koniecznie wypróbuj fasolkę szparagową na ostro z dodatkiem sera feta i orzechów, czyli wegetariańskie danie, które zachwyci każdego!

Zapiekanka makaronowa z brokułami
Szybka zapiekanka makaronowa z brokułami, łososiem i serowym sosem zasmakuje każdemu!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Krokiety wielkanocne
Krokiety wielkanocne to chrupiące naleśniki z pysznym farszem z białej kiełbasy, jajek i sera. Świetnie smakują z sosem czosnkowym lub chrzanowym – będą hitem świątecznego stołu!

Puszysta pływająca wyspa
Puszysta pływająca wyspa z gotowanej bezy na morzu z sosu waniliowego. Brzmi pysznie? Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego na ten wyjątkowy deser!

Śniadanie na słodko: budyń jaglany i kasza manna
Dwa sposoby na śniadaniowy bowl! Orzechowa kasza manna z owocami lub budyń jaglany z malinami – wypróbuj oba i wybierz swój ulubiony!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i kapustą
Pomysłów na makaronowe zapiekanki jest wiele! Spróbuj tej z mięsem mielonym, kapustą, natką pietruszki i aromatycznym serem.

Kotlety śledziowe
Przepis inspirowany przedwojenną kuchnią w polskim stylu, w odrobinę unowocześnionej wersji Karola. Takich kotletów śledziowych jeszcze nie jedliście!

Zapiekanka chlebowo-musztardowa z szynką
Niebanalny pomysł na szybki posiłek: zapiekanka z jajek i chleba, przekładana serami, delikatną szynką oraz musztardą.