tom-car24.com.pl

Makaron orecchiette z domowym pesto i mascarpone • przepis • składniki • przygotowanie

Wyjątkowy makaron orecchiette z kremowym sosem na bazie mascarpone i świeżego, domowego pesto. Odtwórz to danie w swoim domu i ciesz się smakiem inspirowanym włoską kuchnią!

Makaron orecchiette z domowym pesto i mascarpone

Wyjątkowy makaron orecchiette z kremowym sosem na bazie mascarpone i świeżego, domowego pesto. Odtwórz to danie w swoim domu i ciesz się smakiem inspirowanym włoską kuchnią!

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy

Składniki

makaron orecchiette - 300 g
pomidory suszone z kaparami - 230 g
bazylia świeża - 1 garść
czosnek główka - 2 ząbki
pistacje prażone solone - 2 łyżki
oliwa z oliwek - 4 łyżki
sól - 2 szczypty
ser mascarpone - 200 g
Szpinak Baby - 1 garść
pieprz czarny - 1 szczypta
cytryna - 0,5 szt.

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY MAKARON:
Makaron gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu, aby był al dente (ok. 10-12 minut).
2.PRZYGOTOWUJEMY PESTO:
W rozdrabniaczu umieszczamy wszystkie (poza trzema) suszone pomidory wraz z olejem. Następnie dodajemy większość liści bazylii, czosnek, pistacje i oliwę. Na koniec całość doprawiamy solą do smaku i dokładnie blendujemy na jednolitą pastę.
3.PRZYGOTOWUJEMY MAKARON:
Na zimną patelnię kładziemy mascarpone i podgrzewamy go z kilkoma łyżkami wody i pozostałymi liśćmi bazylii, a także solą i pieprzem, co jakiś czas mieszając. Kiedy na powierzchni sosu pojawią się pierwsze bąbelki, na patelnię dodajemy 2 czubate łyżki pesto, odrobinę wody i makaron. Całość dokładnie mieszamy, w razie potrzeby dolewamy więcej wody, aby sos miał odpowiednią konsystencję. Na koniec do makaronu dodajemy garść szpinaku i ponownie mieszamy.
4.PODAJEMY MAKARON:
Pozostałe trzy suszone pomidory kroimy w cienkie paseczki. Makaron przekładamy na talerze i posypujemy posiekanymi pomidorkami i skórką otartą z połowy cytryny.
Makaron orecchiette z domowym pesto i mascarpone

Czas przygotowania

15 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 3

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY MAKARON

Makaron gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu, aby był al dente (ok. 10-12 minut).

2

PRZYGOTOWUJEMY PESTO

W rozdrabniaczu umieszczamy wszystkie (poza trzema) suszone pomidory wraz z olejem. Następnie dodajemy większość liści bazylii, czosnek, pistacje i oliwę. Na koniec całość doprawiamy solą do smaku i dokładnie blendujemy na jednolitą pastę.

3

PRZYGOTOWUJEMY MAKARON

Na zimną patelnię kładziemy mascarpone i podgrzewamy go z kilkoma łyżkami wody i pozostałymi liśćmi bazylii, a także solą i pieprzem, co jakiś czas mieszając. Kiedy na powierzchni sosu pojawią się pierwsze bąbelki, na patelnię dodajemy 2 czubate łyżki pesto, odrobinę wody i makaron. Całość dokładnie mieszamy, w razie potrzeby dolewamy więcej wody, aby sos miał odpowiednią konsystencję. Na koniec do makaronu dodajemy garść szpinaku i ponownie mieszamy.

4

PODAJEMY MAKARON

Pozostałe trzy suszone pomidory kroimy w cienkie paseczki. Makaron przekładamy na talerze i posypujemy posiekanymi pomidorkami i skórką otartą z połowy cytryny.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2880,1 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

960 kcal

🥑

Tłuszcz

68,7 g

🌾

Węglowodany

65,7 g

🥬

Błonnik

5,3 g

💪

Białko

18,2 g

Podobne przepisy

Makaron orecchiette z domowym pesto i mascarpone - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl