Pad thai z warzywami i pieczonym łososiem • przepis • składniki • przygotowanie
Przygotuj słynne tajskie danie razem z Karolem Okrasą. Doskonałe połączenie warzyw, łososia i makaronu sojowego.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
gotujemy makaron
Makaron ryżowy przygotowujemy według wskazań na opakowaniu.
przygotowujemy marynatę
Posiekane orzeszki ziemne ucieramy w moździerzu. Dodajemy pół posiekanej papryczki chili, olej sezamowy, 2 łyżki sosu sojowego i odrobinę skórki otartej z limonki. Ucieramy na jednolitą masę.
marynujemy łososia
Łososia kroimy w grubą kostkę (ok. 2 x 2 cm). Na kawałku papieru do pieczenia rozsmarowujemy marynatę i obtaczamy w niej łososia. Całość wkładamy do naczynia żaroodpornego i odstawiamy na kilka minut. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C. Łososia pieczemy ok. 10 minut.
podsmażamy w woku warzywa z jajkiem
Por i dymki kroimy w grubą kostkę. Ząbki czosnku kroimy w plastry. Szczypiorek, chili siekamy. W woku rozgrzewamy delikatnie olej. Smażymy cebulę i czosnek aż do zeszklenia. Wbijamy 1 jajko, rozprowadzamy. Dolewamy 2 łyżki sosu sojowego i mieszamy. Dodajemy makaron, por, chili, skórkę otartą z limonki.
doprawiamy danie
Danie doprawiamy sosem rybnym oraz kilkoma kroplami oleju sezamowego. Dodajemy ocet ryżowy (możemy go zastąpić sokiem z limonki) oraz kiełki. Podsmażamy, mieszając. Świeżą kolendrę siekamy i dodajemy do makaronu na samym końcu. Mieszamy. Doprawiamy cukrem.
podajemy pad thai
Do miski przekładamy makaron z warzywami, posypujemy szczypiorkiem, skrapiamy sokiem z limonki. Upieczonego łososia układamy na wierzchu dania. Całość posypujemy kolendrą i posiekanym chili.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1884,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
942,4 kcal
Tłuszcz
45,4 g
Węglowodany
100,5 g
Błonnik
35,8 g
Białko
35,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kurczak po tajsku
Kurczak po tajsku to jedno z najpopularniejszych dań kuchni azjatyckiej, które wprost zachwyca bogactwem smaków oraz niecodziennych aromatów. To danie idealne dla miłośników egzotycznych smaków oraz tych, którzy kochają wyraziste przyprawy. Przygotowanie kurczaka po tajsku jest stosunkowo proste. Poznaj nasz przepis i wyrusz w kulinarną podróż do serca Tajlandii!

Pad thai z tofu i imbirem
Pad thai to prawdziwa klasyka! Przygotuj je w wersji z marynowanym tofu i warzywami.

Szaszłyki z klopsików po tajsku
Spróbuj klopsików na ostro! W formie szaszłyków smakują i wyglądają doskonale!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tajine dyniowy z indykiem i jabłkiem
Przygotuj popularne danie kuchni marokańskiej – aromatyczny tajine z dynią, indykiem i jabłkami!

Sałatka z makaronu sojowego podawana z ostrymi klopsikami z mięsa mielonego
Sałatkę makaronową możesz przygotować także w stylu azjatyckim. Poznaj przepis!

Racuchy z karmelizowanymi gruszkami
Rumiane, pulchne placuszki z ciasta drożdżowego z dodatkiem słodkich gruszek. Idealne na śniadanie, doskonałe na deser!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Etiopski gulasz z kapusty
Doskonałe bezmięsne danie jednogarnkowe – połączenie warzyw z aromatycznymi przyprawami: kuminem rzymskim i kurkumą.

KARTOFLANKA Z KURKAMI
Zupa ziemniaczana z przesmażonymi kurkami, to smak każdej jesieni. Sięgnij po przepis Karola i przygotuj prawdziwą ucztę dla podniebienia!

Burgery z halloumi i sosem tzatziki
Czas na burgery w iście greckim stylu – z halloumi i aromatycznym sosem tzatziki. Dzięki grillowanej papryce, świeżym warzywom i mięciutkiej bułce mlecznej burgery zachwycają smakiem.