tom-car24.com.pl

Penne z salsą freddo • przepis • składniki • przygotowanie

Idealne danie na upalne dni, które przygotujesz w jednej chwili! Makaron penne z zimnym sosem – salsą freddo.

Penne z salsą freddo

Idealne danie na upalne dni, które przygotujesz w jednej chwili! Makaron penne z zimnym sosem – salsą freddo.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ocet balsamiczny - 2 łyżki
bazylia świeża - 12 g
cebula dymka - 1 szt.
cukier trzcinowy - 0,5 łyżeczki
pieprz czarny - 1 szczypta
pomidor czerwony - 500 g
oliwa z oliwek - 6 łyżek
papryka żółta - 1 szt.
natka pietruszki - 10 g
rukola - 60 g
sól - 1 szczypta
makaron penne - 400 g
ząbek czosnku - 2 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SALSĘ FREDDO:
Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, pozbawiamy pestek. Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego. Oba warzywa kroimy w drobną kostkę. Dymkę oczyszczamy i kroimy w cienkie krążki. Czosnek oraz liście ziół drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy z oliwą i octem, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem.
2.MAKARON MIESZAMY Z SALSĄ:
Makaron gotujemy al dente w dużej ilości wrzącej, osolonej wody zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Rukolę myjemy i rwiemy na małe kawałki. Makaron odcedzamy, mieszamy z zimnym sosem i rukolą.
Penne z salsą freddo

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SALSĘ FREDDO

Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, pozbawiamy pestek. Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego. Oba warzywa kroimy w drobną kostkę. Dymkę oczyszczamy i kroimy w cienkie krążki. Czosnek oraz liście ziół drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy z oliwą i octem, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem.

2

MAKARON MIESZAMY Z SALSĄ

Makaron gotujemy al dente w dużej ilości wrzącej, osolonej wody zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Rukolę myjemy i rwiemy na małe kawałki. Makaron odcedzamy, mieszamy z zimnym sosem i rukolą.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1987,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

331,3 kcal

🥑

Tłuszcz

7,8 g

🌾

Węglowodany

56,4 g

🥬

Błonnik

9,7 g

💪

Białko

9,7 g

Podobne przepisy

Penne z salsą freddo - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl