tom-car24.com.pl

Pieczona cukinia w pecorino • przepis • składniki • przygotowanie

Pieczona cukinia w pecorino z airfryera, czyli idealna słona przekąska lub dodatek do obiadu. Dzięki dodatkowi aromatycznych przypraw i świeżej natce pietruszki zachwyci każdego, kto jej spróbuje.

Pieczona cukinia w pecorino

Pieczona cukinia w pecorino z airfryera, czyli idealna słona przekąska lub dodatek do obiadu. Dzięki dodatkowi aromatycznych przypraw i świeżej natce pietruszki zachwyci każdego, kto jej spróbuje.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukinia - 450 g
oliwa z oliwek - 1 łyżka
czosnek granulowany - 0,5 łyżeczki
oregano suszone - 0,25 łyżeczki
sól - 2 szczypty
ser pecorino - 45 g
natka pietruszki - 1 łyżka

Instrukcje przygotowania

1.MARYNUJEMY CUKINIĘ:
Cukinię kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. Oliwę, czosnek granulowany, oregano i sól mieszamy dokładnie w większej misce i przekładamy do niej cukinię, starannie pokrywając ją marynatą.
2.OBTACZAMY CUKINIĘ W PECORINO:
Pecorino ścieramy na tarce o drobnych oczkach i dodajemy do zamarynowanej cukinii. Całość ponownie mieszamy, aby ser znalazł się na każdym plastrze.
3.PIECZEMY CUKINIĘ:
Plastry cukinii układamy w wyłożonym papierem do pieczenia koszu airfryera. Pieczemy je przez ok. 8 minut lub aż cukinia zmięknie i nabierze złotego koloru w temp. 200°C. Przed podaniem oprószamy je posiekaną natką pietruszki.
Pieczona cukinia w pecorino

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MARYNUJEMY CUKINIĘ

Cukinię kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. Oliwę, czosnek granulowany, oregano i sól mieszamy dokładnie w większej misce i przekładamy do niej cukinię, starannie pokrywając ją marynatą.

2

OBTACZAMY CUKINIĘ W PECORINO

Pecorino ścieramy na tarce o drobnych oczkach i dodajemy do zamarynowanej cukinii. Całość ponownie mieszamy, aby ser znalazł się na każdym plastrze.

3

PIECZEMY CUKINIĘ

Plastry cukinii układamy w wyłożonym papierem do pieczenia koszu airfryera. Pieczemy je przez ok. 8 minut lub aż cukinia zmięknie i nabierze złotego koloru w temp. 200°C. Przed podaniem oprószamy je posiekaną natką pietruszki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

320 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

80 kcal

🥑

Tłuszcz

5,7 g

🌾

Węglowodany

4,2 g

🥬

Błonnik

1,3 g

💪

Białko

4 g

Podobne przepisy