Pieczone udka z ziemniakami i białą kapustą • przepis • składniki • przygotowanie
Przepis na klasyczny obiad – pieczone udka kurczaka z ziemniaczkami i surówką z białej kapusty!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ZAMARYNOWANE UDKA PRZEKŁADAMY DO BRYTFANKI
Udka kurczaka opłukujemy zimną wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacieramy solą i pieprzem, a następnie ulubionymi przyprawami np. słodką papryką, imbirem, oregano (możesz również użyć curry lub chili). Na każde udko nakładamy łyżeczkę masła. Kurczaka podlewamy chłodną, przegotowaną wodą na wysokość około 0,5 cm. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 30 minut, a następnie podwyższamy temperaturę do 190°C i pieczemy jeszcze 15 minut.
OBRANE ZIEMNIAKI ZALEWAMY WODĄ
Dokładnie obrane i oczyszczone ziemniaki wkładamy do osolonej wody i gotujemy w całości do momentu, aż będą miękkie. Odlewamy wodę i odparowujemy. Dodajemy łyżkę masła.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1742,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
435,6 kcal
Tłuszcz
20,2 g
Węglowodany
29,3 g
Błonnik
21,1 g
Białko
21,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Spaghetti z łososiem
Spróbuj zaskakującego połączenia makaronu z wędzonym łososiem i sosem doprawionym kawą, sokiem z pomarańczy i anyżem.

Pasta z bakłażana i marchewki
Wypróbuj prosty i szybki w wykonaniu przepis na pastę z bakłażana i marchewki. To świetna propozycja pasty kanapkowej!

Jajka faszerowane suszonymi pomidorami i oliwkami
Spróbuj jajek z farszem w nieco innym wydaniu – z oliwkami, suszonymi pomidorami i orzeszkami pinii z listkiem bazylii.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kremowa zupa z pieczonymi grzybami
Ta zupa to gwarancja udanego obiadu! Kremowa, charakterna, wyrafinowana, bardzo aromatyczna, a jednocześnie niezwykle prosta w przygotowaniu! Koniecznie wypróbuj ten przepis.

Kapusta z klopsikami faszerowanymi serem
Zobacz, jak przygotować mięsne klopsiki nadziane serem! Podane ze smażoną kapustą z jabłkiem, będą doskonałym pomysłem na szybki obiad!

Mega muffinki czekoladowe
Wielka babeczka dla wielkich łasuchów, którą upieczesz w kilka chwil. Prosty i pyszny deser o mocno czekoladowym smaku.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Krem z botwinki
Pyszna i sycąca alternatywa dla klasycznej zupy. Możecie ją przyrządzić już teraz, dzięki pełnemu świeżych warzyw przepisowi Kingi!

Pasta z bakłażana à la baba ghanoush
Gdy pojawia się na stole, zachęca do przekąszania! Sylwestrowa pasta z bakłażana à la baba ghanoush idealnie nadaje się do tego, by połączyć ją z czymś chrupiącym, na przykład z kawałkami podpieczonej tortilli.

Tartichèvre (gratin z ziemniaków z kozim serem)
Wyborna, bardzo aromatyczna zapiekanka. Prawdziwy francuski przysmak, który wyczarujesz z kilku prostych składników.