tom-car24.com.pl

Pieczone ziemniaczki z ubijaną fetą • przepis • składniki • przygotowanie

Chrupiące pieczone ziemniaczki w aromatycznych przyprawach, a do tego przepyszna i kremowa ubijana feta. Sprawdź, jak smakuje to proste i niezwykle szybkie w przygotowaniu danie.

Pieczone ziemniaczki z ubijaną fetą

Chrupiące pieczone ziemniaczki w aromatycznych przyprawach, a do tego przepyszna i kremowa ubijana feta. Sprawdź, jak smakuje to proste i niezwykle szybkie w przygotowaniu danie.

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ziemniaki ugotowane - 400 g
zioła prowansalskie - 1,5 łyżeczki
papryka mielona ostra - 0,5 łyżeczki
sól - 0,3 łyżeczki
ser feta - 200 g
ser twaróg półtłusty - 100 g
jogurt grecki - 100 g
oliwa z oliwek - 2 łyżki
ząbek czosnku - 1 szt.
sok z cytryny - 1 łyżka
papryka mielona słodka - 0,25 łyżeczki

Instrukcje przygotowania

1.PIECZEMY ZIEMNIACZKI:
Gotowane ziemniaczki przekładamy do miski i oprószamy przyprawami. Następnie zalewamy je oliwą. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Tak przygotowane ziemniaczki pieczemy przez ok. 5-8 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 200°C.
2.PRZYGOTOWUJEMY UBIJANĄ FETĘ:
Wszystkie składniki dipu przekładamy do miski i ubijamy za pomocą ręcznego blendera, aż powstanie dość gładka masa.
3.PODAJEMY DANIE:
Dip z fety przekładamy na talerze i obok układamy upieczone ziemniaczki.
Pieczone ziemniaczki z ubijaną fetą

Czas przygotowania

15 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PIECZEMY ZIEMNIACZKI

Gotowane ziemniaczki przekładamy do miski i oprószamy przyprawami. Następnie zalewamy je oliwą. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Tak przygotowane ziemniaczki pieczemy przez ok. 5-8 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 200°C.

2

PRZYGOTOWUJEMY UBIJANĄ FETĘ

Wszystkie składniki dipu przekładamy do miski i ubijamy za pomocą ręcznego blendera, aż powstanie dość gładka masa.

3

PODAJEMY DANIE

Dip z fety przekładamy na talerze i obok układamy upieczone ziemniaczki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1231 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

615,5 kcal

🥑

Tłuszcz

37,9 g

🌾

Węglowodany

41,7 g

🥬

Błonnik

3,4 g

💪

Białko

28,9 g

Podobne przepisy

Pieczone ziemniaczki z ubijaną fetą - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl