Pierś z kurczaka w orzechach, z sosem balsamicznym i sałatka z buraczków • przepis • składniki • przygotowanie
Mięso w chrupiącej panierce podane w towarzystwie warzyw. Wywodzące się z Włoch lekkie danie, które może zrobić każdy!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ
BURAKI: umyj, osusz za pomocą ręcznika papierowego i ułóż w naczyniu żaroodpornym. PIECZ POD PRZYKRYCIEM: ok.
1-1,5 GODZINY W
piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C (czas pieczenia zależy od wielkości buraków).
PRZYGOTUJ NACZYNIE ŻAROODPORNE
z pokrywką piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C tarkę o drobnych oczkach ręcznik papierowy sitko Baza do sosu Umyte i osuszone skrzydełka oraz seler, pietruszkę i marchew pieczemy w piekarniku na brązowy kolor.
W GARNKU PRZESMAŻAMY
pokrojone cebule oraz przecier pomidorowy, dodajemy upieczone skrzydełka, włoszczyznę, wino, tymianek i odrobinę wody.
GOTUJEMY OKOŁO 2-3
godzin (dłuższe gotowanie to gęstszy sos). GOTOWY SOS: odcedzamy. ODSTAWIAMY NA: bok.
SOS DO GARNKA
dodajemy cukier, szałwię i czosnek pokrojony w plastry.
GDY CUKIER ZACZNIE
się rozpuszczać, wlewamy ocet i gotujemy całość aż do zredukowania ilości sosu o połowę.
DODAJEMY ODCEDZONĄ BAZĘ
do sosu, mocno zmrożone masło i jeszcze chwilę gotujemy.
SAŁATKA Z BURACZKÓW
Upieczone buraki studzimy, obieramy i kroimy na mniejsze części.
DOPRAWIAMY SOKIEM Z
cytryny, solą, pieprzem, cukrem oraz drobno posiekanym czosnkiem i posiekaną świeżą kolendra.
MIESZAMY, ODSTAWIAMY.
SMAŻONE WARZYWA DYMKI
przekrojone na pół przysmażamy na rozgrzanej oliwie.
SZPARAGI POZBAWIONE ZDREWNIAŁYCH
końcówek blanszujemy na patelni z oliwą, rozgniecionym czosnkiem i listkami szałwii.
DOPRAWIAMY SOLĄ ORAZ
białym pieprzem. PRZEKŁADAMY WSZYSTKIE WARZYWA: na talerz.
PRZED PODANIEM PODGRZEWAMY
na patelni.
PIERSI Z KURCZAKA
W misce łączymy drobno posiekane pistacje, jaja, ser grana padano starty na tarce o drobnych oczkach oraz posiekaną szałwię.
DOPRAWIAMY SKÓRKĄ OTARTĄ
z cytryny, mieszamy. ODSTAWIAMY NA: bok.
UMYTE I OSUSZONE
piersi kurczaka kroimy na plastry o grubości 1-1,5 cm, doprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w mace oraz orzechowej panierce.
SMAŻYMY NA OLIWIE
z obu stron.
NA TALERZ WYKŁADAMY
sałatkę z buraczków, obok układamy przesmażone warzywa oraz piersi kurczaka.
ZDOBIMY SOSEM.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4515,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1128,8 kcal
Tłuszcz
59,0 g
Węglowodany
64,1 g
Błonnik
63,1 g
Białko
63,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Wytrawne ciasto czekoladowe z koniakiem
Eleganckie ciasto czekoladowe z migdałami i orzeźwiającą nutą pomarańczy. Zaskakująco smaczne i proste w wykonaniu!

Cevapcici z ryżem w pomidorach
Pyszne roladki z mielonej wołowiny oraz jagnięciny, podane z ryżem oraz śmietanowym dipem dla przełamania smaku.

Filet z zębacza smugowego w zielonej pietruszce
Filet z zębacza smugowego zapieczony z zieloną pietruszką to świetna propozycja smacznego obiadu!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Halloweenowe ciasto z niespodzianką
Zobacz, jak przygotować tort z krwawą niespodzianką, który zaskoczy wszystkich na upiornym przyjęciu!

Odwrócone ciasto z truskawkami
Idealny wypiek dla małych i dużych wielbicieli owoców, czyli odwrócone ciasto z truskawkami. Przygotujecie je według prostego przepisu Pawła – na przykład na Dzień Dziecka!

Ciasto stracciatella z truskawkami
Ciasto o najpopularniejszym smaku lodów włoskich – stracciatella! Nie musisz mieć piekarnika, by przygotować ten przysmak! Wypróbuj przepis Pawła!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Deska serów i wędlin w stylu tapas
Podczas tygodni tematycznych w Lidlu można odkryć wiele wyjątkowych produktów inspirowanych kuchniami z różnych zakątków świata, takich jak smakowita kuchnia iberyjska. To doskonała okazja, aby skomponować wykwintną deskę serów i wędlin, która zachwyci każdego gościa. Odkryj, jak sporządzić taką deskę w domowym zaciszu!

Bostock z rabarbarem
Przepyszny pomysł na wykorzystanie czerstwego pieczywa, inspirowany kuchnią w stylu francuskim. Wypróbuj ten przepis na wyjątkowe słodkie śniadanie lub idealną przekąskę na piknik!

Bowl z kaszą orkiszową, warzywami i tofu
Nie ma to jak dobry bowl! Z kaszą orkiszową, tofu i warzywami będzie smakować naprawdę wyśmienicie! To idealne, nieskomplikowane danie, które sprawdzi się na obiad lub kolację.