tom-car24.com.pl

Placki meksykańskie kukurydziane z bananami • przepis • składniki • przygotowanie

Oryginalne, inspirowane Meksykiem placuszki na bazie bananów i purée z kukurydzy. Z sosem czekoladowym smakują wybornie!

Placki meksykańskie kukurydziane z bananami

Oryginalne, inspirowane Meksykiem placuszki na bazie bananów i purée z kukurydzy. Z sosem czekoladowym smakują wybornie!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 15
Poziom trudności
łatwy

Składniki

banan - 3 szt.
cukier puder - 1 szczypta
kukurydza konserwowa - 300 g
mąka pszenna - 600 g
mleko - 300 ml
olej rzepakowy - 2 łyżki
sól - 1 szczypta
drożdże świeże - 30 g
jajko - 3 szt.
cukier - 50 g
czekolada deserowa >70% kakao - 100 g
śmietana 30% - 100 ml

Instrukcje przygotowania

1.DROŻDŻE MIESZAMY Z:
cukrem do całkowitego rozpuszczenia.
2.DODAJEMY LETNIE MLEKO,:
mieszamy.
3.MĄKĘ PRZESIEWAMY DO:
miski, pośrodku robimy wgłębienie, do którego wlewamy płynne drożdże.
4.PŁYN MIESZAMY Z:
niewielką ilością mąki ( zobacz TRIK ), przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 minut.
5.KUKURYDZĘ ODSĄCZAMY Z:
płynu i miksujemy na gładką masę.
6.DO WYROŚNIĘTEGO ROZCZYNU:
dodajemy jajko, sól, purée kukurydziane oraz pokrojone w kostkę banany.
7.MIESZAMY, PRZYKRYWAMY ŚCIERECZKĄ:
i zostawiamy w ciepłym miejscu na 30-40 minut do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
8.GOTOWE CIASTO MIESZAMY:
i smażymy na rozgrzanym oleju.
9.CIASTO MA KLEJĄCĄ:
konsystencję, dlatego najlepiej formować je w placki łyżką namoczoną w zimnej wodzie.
10.PLACKI SMAŻYMY NA:
złoty kolor i przekładamy na papierowy ręcznik.
11.SOS CZEKOLADOWY ŻÓŁTKA:
z cukrem ubijamy na parze.
12.ŚMIETANKĘ PODGRZEWAMY, DODAJEMY:
do żółtek, ubijamy na puszystą, dość gęstą masę.
13.DODAJEMY POŁAMANĄ CZEKOLADĘ:
i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.
14.PLACKI OPRÓSZAMY CUKREM:
pudrem, zdobimy listkiem mięty i serwujemy z sosem czekoladowym.
Placki meksykańskie kukurydziane z bananami

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 15

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

DROŻDŻE MIESZAMY Z

cukrem do całkowitego rozpuszczenia.

2

DODAJEMY LETNIE MLEKO,

mieszamy.

3

MĄKĘ PRZESIEWAMY DO

miski, pośrodku robimy wgłębienie, do którego wlewamy płynne drożdże.

4

PŁYN MIESZAMY Z

niewielką ilością mąki ( zobacz TRIK ), przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 minut.

5

KUKURYDZĘ ODSĄCZAMY Z

płynu i miksujemy na gładką masę.

6

DO WYROŚNIĘTEGO ROZCZYNU

dodajemy jajko, sól, purée kukurydziane oraz pokrojone w kostkę banany.

7

MIESZAMY, PRZYKRYWAMY ŚCIERECZKĄ

i zostawiamy w ciepłym miejscu na 30-40 minut do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość).

8

GOTOWE CIASTO MIESZAMY

i smażymy na rozgrzanym oleju.

9

CIASTO MA KLEJĄCĄ

konsystencję, dlatego najlepiej formować je w placki łyżką namoczoną w zimnej wodzie.

10

PLACKI SMAŻYMY NA

złoty kolor i przekładamy na papierowy ręcznik.

11

SOS CZEKOLADOWY ŻÓŁTKA

z cukrem ubijamy na parze.

12

ŚMIETANKĘ PODGRZEWAMY, DODAJEMY

do żółtek, ubijamy na puszystą, dość gęstą masę.

13

DODAJEMY POŁAMANĄ CZEKOLADĘ

i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.

14

PLACKI OPRÓSZAMY CUKREM

pudrem, zdobimy listkiem mięty i serwujemy z sosem czekoladowym.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4530 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

302,0 kcal

🥑

Tłuszcz

7,7 g

🌾

Węglowodany

51,2 g

🥬

Błonnik

8,0 g

💪

Białko

8,0 g

Podobne przepisy

Placki meksykańskie kukurydziane z bananami - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl