tom-car24.com.pl

Porzeczkowiec • przepis • składniki • przygotowanie

Porzeczkowiec to wyjątkowe ciasto, które łączy w sobie intensywny smak kakao, delikatność serowej masy i wyrazistą kwaskowatość czarnych porzeczek. Ten przepyszny wypiek przyciąga wzrok swoim apetycznym wyglądem. Poznajcie przepis na pyszny porzeczkowiec!

Porzeczkowiec

Porzeczkowiec to wyjątkowe ciasto, które łączy w sobie intensywny smak kakao, delikatność serowej masy i wyrazistą kwaskowatość czarnych porzeczek. Ten przepyszny wypiek przyciąga wzrok swoim apetycznym wyglądem. Poznajcie przepis na pyszny porzeczkowiec!

Czas przygotowania
175 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
łatwy

Składniki

mąka pszenna tortowa - 250 g
cukier - 280 g
olej - 170 g
jajko - 5 szt.
soda oczyszczona - 1 łyżeczka
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
kakao - 50 g
serek naturalny - 500 g
cukier drobny - 150 g
masło - 200 g
czekolada deserowa 60% kakao - 400 g
śmietana 36% - 175 ml
dżem z czarnej porzeczki - 500 g
woda - 120 ml

Instrukcje przygotowania

1.PODGRZEWAMY OLEJ Z KAKAO:
Do rondelka wlewamy olej, wodę i wsypujemy kakao oraz 150 g cukru. Podgrzewamy przez kilka minut, mieszając masę. Gdy masa zgęstnieje, a cukier się rozpuści, odstawiamy rondel na bok do wystudzenia.
2.UBIJAMY JAJKA:
Gdy zawartość rondelka będzie chłodna, przechodzimy do ubijania jajek. Do miski wsypujemy pozostały cukier i dodajemy jajka. Miksujemy na najwyższych obrotach, aż masa stanie się puszysta.
3.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI:
Do miski z jajkami dodajemy powoli zawartość rondelka i delikatnie mieszamy łyżką. Gdy masa będzie jednolita, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Ponownie mieszamy, aż do połączenia się składników.
4.PIECZEMY CIASTO:
Formę wykładamy papierem do pieczenia, a potem wlewamy do niej ciasto. Pieczemy na środkowej półce w trybie grzania góra-dół przez 35-40 minut (aż do “suchego patyczka”).
5.STUDZIMY I PRZECINAMY CIASTO:
Gdy ciasto się upiecze, wyciągamy je z piekarnika i studzimy. Chłodne ciasto przekrajamy na dwa cieńsze blaty. Górną część delikatnie zdejmujemy, podkładając pod ciasto deskę lub matę i odkładamy na bok.
6.SMARUJEMY DOLNY BLAT DŻEMEM:
Dolną część ciasta smarujemy częścią dżemu (ok. 300 g) i wkładamy na chwilę do lodówki.
7.UBIJAMY MASŁO Z CUKREM:
Miskę myjemy i osuszamy, a następnie wsypujemy do niej cukier i dodajemy masło. Całość ubijamy mikserem na wysokich obrotach na gładki, puszysty krem. Pod koniec miksowania można zmniejszyć obroty miksera.
8.DODAJEMY SEREK:
Do maślanej masy dodajemy powoli serek i miksujemy na średnich obrotach, aż masa stanie się jednolita.
9.SMARUJEMY CIASTO KREMEM I SKŁADAMY CIASTO:
Posmarowany dżemem spód smarujemy masą serową, a potem umieszczamy na niej górny blat ciasta i wkładamy do lodówki na 10 minut.
10.ROBIMY GANACHE:
Do rondelka wlewamy wodę i gotujemy ją. Do miski dodajemy czekoladę i śmietanę i układamy ją na rondelku, tak aby rozpuścić wszystko bez bezpośredniego kontaktu z wodą. Gotowy ganache mieszamy.
11.WYKAŃCZAMY CIASTO:
Wyciągamy formę z lodówki i polewamy ganache.
12.CHŁODZIMY PORZECZKOWIEC:
Gotowe ciasto wsuwamy do lodówki i chłodzimy przez 2,5 godziny.
13.PODAJEMY PORZECZKOWIEC:
W umytym rondelku podgrzewamy pozostały dżem (ok. 200 g) z wodą. Mieszamy i rozpuszczamy dżem. Studzimy. Takim wystudzonym sosem polewamy ciasto przed podaniem.
Porzeczkowiec

Czas przygotowania

175 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 5

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PODGRZEWAMY OLEJ Z KAKAO

Do rondelka wlewamy olej, wodę i wsypujemy kakao oraz 150 g cukru. Podgrzewamy przez kilka minut, mieszając masę. Gdy masa zgęstnieje, a cukier się rozpuści, odstawiamy rondel na bok do wystudzenia.

2

UBIJAMY JAJKA

Gdy zawartość rondelka będzie chłodna, przechodzimy do ubijania jajek. Do miski wsypujemy pozostały cukier i dodajemy jajka. Miksujemy na najwyższych obrotach, aż masa stanie się puszysta.

3

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI

Do miski z jajkami dodajemy powoli zawartość rondelka i delikatnie mieszamy łyżką. Gdy masa będzie jednolita, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Ponownie mieszamy, aż do połączenia się składników.

4

PIECZEMY CIASTO

Formę wykładamy papierem do pieczenia, a potem wlewamy do niej ciasto. Pieczemy na środkowej półce w trybie grzania góra-dół przez 35-40 minut (aż do “suchego patyczka”).

5

STUDZIMY I PRZECINAMY CIASTO

Gdy ciasto się upiecze, wyciągamy je z piekarnika i studzimy. Chłodne ciasto przekrajamy na dwa cieńsze blaty. Górną część delikatnie zdejmujemy, podkładając pod ciasto deskę lub matę i odkładamy na bok.

6

SMARUJEMY DOLNY BLAT DŻEMEM

Dolną część ciasta smarujemy częścią dżemu (ok. 300 g) i wkładamy na chwilę do lodówki.

7

UBIJAMY MASŁO Z CUKREM

Miskę myjemy i osuszamy, a następnie wsypujemy do niej cukier i dodajemy masło. Całość ubijamy mikserem na wysokich obrotach na gładki, puszysty krem. Pod koniec miksowania można zmniejszyć obroty miksera.

8

DODAJEMY SEREK

Do maślanej masy dodajemy powoli serek i miksujemy na średnich obrotach, aż masa stanie się jednolita.

9

SMARUJEMY CIASTO KREMEM I SKŁADAMY CIASTO

Posmarowany dżemem spód smarujemy masą serową, a potem umieszczamy na niej górny blat ciasta i wkładamy do lodówki na 10 minut.

10

ROBIMY GANACHE

Do rondelka wlewamy wodę i gotujemy ją. Do miski dodajemy czekoladę i śmietanę i układamy ją na rondelku, tak aby rozpuścić wszystko bez bezpośredniego kontaktu z wodą. Gotowy ganache mieszamy.

11

WYKAŃCZAMY CIASTO

Wyciągamy formę z lodówki i polewamy ganache.

12

CHŁODZIMY PORZECZKOWIEC

Gotowe ciasto wsuwamy do lodówki i chłodzimy przez 2,5 godziny.

13

PODAJEMY PORZECZKOWIEC

W umytym rondelku podgrzewamy pozostały dżem (ok. 200 g) z wodą. Mieszamy i rozpuszczamy dżem. Studzimy. Takim wystudzonym sosem polewamy ciasto przed podaniem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

9673,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1934,7 kcal

🥑

Tłuszcz

110,8 g

🌾

Węglowodany

196,4 g

🥬

Błonnik

1,4 g

💪

Białko

30,4 g

Podobne przepisy