tom-car24.com.pl

Potrawka z wieprzowiny w cytrynach z przyprawami • przepis • składniki • przygotowanie

Łatwe do przygotowania, ale wyrafinowane w smaku danie. Wypróbuj przepis na potrawkę z wieprzowiny w aromatycznym sosie.

Potrawka z wieprzowiny w cytrynach z przyprawami

Łatwe do przygotowania, ale wyrafinowane w smaku danie. Wypróbuj przepis na potrawkę z wieprzowiny w aromatycznym sosie.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

bulion drobiowy - 250 ml
cebula - 2 szt.
cukier - 40 g
cynamon - 1 szczypta
cytryna - 2 szt.
ząbek czosnku - 5 szt.
gałka muszkatołowa mielona - 1 łyżeczka
mięso gulaszowe wieprzowe - 800 g
kminek cały - 1 łyżka
miód - 1 łyżka
olej rzepakowy - 2 łyżki
papryka czerwona - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
kolendra świeża - 5 łyżek
tymianek świeży - 15 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ NACZYNIE ŻAROODPORNE:
i garnek przystosowany do zapiekania potraw w piekarniku.
2.ROZGRZEJ PIEKARNIK DO:
160 stopni C (termoobieg) lub do 180 stopni C (góra-dół).
3.POTRAWKA CYTRYNY MYJEMY,:
suszymy i kroimy w grube talarki, po czym wrzucamy je do niewielkiego garnka.
4.DODAJEMY OKOŁO 40:
g cukru, następnie całość zalewamy wodą (woda powinna sięgać poziomu cytryn).
5.PODGOTOWUJEMY PRZEZ OKOŁO:
10-15 minut, często mieszając, aż skórki cytryn będą miękkie.
6.CEBULE OBIERAMY I:
kroimy w piórka.
7.PAPRYKĘ KROIMY NA:
pół i usuwamy gniazda nasienne.
8.NASTĘPNIE KROIMY JĄ:
na ćwiartki i usuwamy białe błonki. ĆWIARTKI PAPRYKI KROIMY: w paski.
9.5 ZĄBKÓW CZOSNKU:
przeciskamy przez praskę.
10.CEBULĘ, CZOSNEK I:
paprykę odstawiamy na bok.
11.MIĘSO GULASZOWE DOPRAWIAMY:
pieprzem i solą.
12.W GARNKU, KTÓRY:
możemy włożyć do piekarnika, lub na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju rzepakowego, dodajemy mięso i mieszamy.
13.GDY MIĘSO SIĘ:
podsmaży, przekładamy je łyżką cedzakową do naczynia żaroodpornego, do garnka lub na patelnię wkładamy cebulę, paprykę i czosnek.
14.MIESZAMY, UWAŻAJĄC, BY:
warzywa nie przypaliły się.
15.GDY WARZYWA JUŻ:
się podsmażą, ponownie wrzucamy mięso, dodajemy rozgnieciony kminek (1 łyżka), łyżeczkę gałki muszkatołowej i szczyptę cynamonu.
16.WSZYSTKO MIESZAMY I:
uważamy, żeby się nie przypaliło.
17.DODAJEMY 1 ŁYŻKĘ:
miodu i 250 ml bulionu. MIESZAMY.
18.JEŻELI SMAŻYLIŚMY NA:
patelni, to całość przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika, wcześniej nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół) na ok. 45-60 MINUT.
19.PO 45 MINUTACH:
sprawdzamy, czy mięso jest gotowe.
20.SIEKAMY 3 GAŁĄZKI:
tymianku oraz 5 łyżek świeżej kolendry.
21.WYCISKAMY SOK Z:
cytryn, gotujemy je i kroimy na kawałki.
22.JEŚLI SOS ZGĘSTNIAŁ,:
dodajemy gałązki tymianku, kolendrę oraz kawałki ugotowanych cytryn (bez soku).
23.BARDZO DELIKATNIE MIESZAMY,:
żeby mięso się nie rozpadło.
24.JEŚLI SOS ZBYT:
mocno wyparuje, możemy dodać odrobinę wody, w której gotowały się cytryny.
Potrawka z wieprzowiny  w cytrynach z przyprawami

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ NACZYNIE ŻAROODPORNE

i garnek przystosowany do zapiekania potraw w piekarniku.

2

ROZGRZEJ PIEKARNIK DO

160 stopni C (termoobieg) lub do 180 stopni C (góra-dół).

3

POTRAWKA CYTRYNY MYJEMY,

suszymy i kroimy w grube talarki, po czym wrzucamy je do niewielkiego garnka.

4

DODAJEMY OKOŁO 40

g cukru, następnie całość zalewamy wodą (woda powinna sięgać poziomu cytryn).

5

PODGOTOWUJEMY PRZEZ OKOŁO

10-15 minut, często mieszając, aż skórki cytryn będą miękkie.

6

CEBULE OBIERAMY I

kroimy w piórka.

7

PAPRYKĘ KROIMY NA

pół i usuwamy gniazda nasienne.

8

NASTĘPNIE KROIMY JĄ

na ćwiartki i usuwamy białe błonki. ĆWIARTKI PAPRYKI KROIMY: w paski.

9

5 ZĄBKÓW CZOSNKU

przeciskamy przez praskę.

10

CEBULĘ, CZOSNEK I

paprykę odstawiamy na bok.

11

MIĘSO GULASZOWE DOPRAWIAMY

pieprzem i solą.

12

W GARNKU, KTÓRY

możemy włożyć do piekarnika, lub na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju rzepakowego, dodajemy mięso i mieszamy.

13

GDY MIĘSO SIĘ

podsmaży, przekładamy je łyżką cedzakową do naczynia żaroodpornego, do garnka lub na patelnię wkładamy cebulę, paprykę i czosnek.

14

MIESZAMY, UWAŻAJĄC, BY

warzywa nie przypaliły się.

15

GDY WARZYWA JUŻ

się podsmażą, ponownie wrzucamy mięso, dodajemy rozgnieciony kminek (1 łyżka), łyżeczkę gałki muszkatołowej i szczyptę cynamonu.

16

WSZYSTKO MIESZAMY I

uważamy, żeby się nie przypaliło.

17

DODAJEMY 1 ŁYŻKĘ

miodu i 250 ml bulionu. MIESZAMY.

18

JEŻELI SMAŻYLIŚMY NA

patelni, to całość przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika, wcześniej nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół) na ok. 45-60 MINUT.

19

PO 45 MINUTACH

sprawdzamy, czy mięso jest gotowe.

20

SIEKAMY 3 GAŁĄZKI

tymianku oraz 5 łyżek świeżej kolendry.

21

WYCISKAMY SOK Z

cytryn, gotujemy je i kroimy na kawałki.

22

JEŚLI SOS ZGĘSTNIAŁ,

dodajemy gałązki tymianku, kolendrę oraz kawałki ugotowanych cytryn (bez soku).

23

BARDZO DELIKATNIE MIESZAMY,

żeby mięso się nie rozpadło.

24

JEŚLI SOS ZBYT

mocno wyparuje, możemy dodać odrobinę wody, w której gotowały się cytryny.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1852,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

463,1 kcal

🥑

Tłuszcz

20 g

🌾

Węglowodany

35 g

🥬

Błonnik

40,6 g

💪

Białko

40,6 g

Podobne przepisy

Potrawka z wieprzowiny w cytrynach z przyprawami - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl