tom-car24.com.pl

Przekąski sylwestrowe Karola Okrasy • przepis • składniki • przygotowanie

Wytrawne muffiny, krewetki, słona tarta – oto pomysły na proste przekąski, które ubarwią niejedno przyjęcie!

Przekąski sylwestrowe Karola Okrasy

Wytrawne muffiny, krewetki, słona tarta – oto pomysły na proste przekąski, które ubarwią niejedno przyjęcie!

Czas przygotowania
0 min
Liczba porcji
Poziom trudności
średni

Składniki

proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki
cukier - 4 łyżki
mleko - 100 ml
imbir świeży - 0,5 łyżeczki
burak - 300 g
krewetki - 500 g
awokado - 2 szt.
papryczka chili czerwona - 1 szt.
limonka - 2 szt.
serek śmietankowy - 100 g
kolendra świeża - 25 g
oliwa z oliwek - 1 łyżka
pomarańcza - 1 szt.
ząbek czosnku - 1 szt.
majonez - 3 łyżki
wino czerwone - 100 ml
masło - 150 g
mąka pszenna - 250 g
kasza gryczana - 50 g
sól - 1 szczypta
żółtko jaja kurzego - 2 szt.
śmietana 18% - 1 łyżka
śmietana 30% - 300 ml
jajko - 4 szt.
ser cheddar - 100 g
pomidor suszony - 140 g
ser kozi - 100 g
oliwki zielone - 100 g
cytryna - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE:
Blachę i papier do pieczenia oraz papilotki do muffinek Rozgrzej piekarnik do 185-190° C (termoobieg) Sitko o drobnych oczkach Tarkę o drobnych oczkach Przygotuj wcześniej: Buraki dokładnie myjemy i pieczemy w temperaturze 200°C przez ok. 60 minut. Tak przygotowane buraki po przestudzeniu obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Przygotowanie Do jednej miski przekładamy 3 żółtka, do drugiej przekładamy 3 białka. Masło rozpuszczamy na patelni, studzimy. Do żółtek dodajemy 2 łyżki cukru, ucieramy na puszystą masę. Do masy z żółtek dodajemy starte buraki, delikatnie mieszamy, następnie dodajemy kozi ser i pokrojone w drobną kostkę suszone pomidory. Ścieramy niewielką ilość skórki z limonki, dodajemy starty świeży imbir. Mieszamy, dodajemy 100 ml mleka, ponownie mieszamy. Następnie do masy dolewamy 1/2 rozpuszczonego i przestudzonego masła, dodajemy partiami przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Całość mieszamy, starając się uzyskać dość gęstą konsystencję (ciągle jednak musi być to masa lejąca). Odstawiamy. Do miski z białkami dodajemy 2 łyżki cukru i ubijamy na pianę. Do masy z żółtek i buraków dodajemy pozostałą część rozpuszczonego masła – mieszamy. Dodajemy ubite białka, całość ponownie delikatnie mieszamy. Masę wykładamy do papilotek ułożonych na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym lub w blaszce do muffinek wyłożonej papilotkami i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 185-190° C na 25-30 minut. Propozycja podania Każdą ciepłą muffi nkę dekorujemy 1 łyżeczką kwaśnej śmietany i 1 łyżeczką miodu naturalnego. Koktajl z krewetek z awokado i sosem chili Przygotuj blender i rękaw cukierniczy Przygotowanie Krewetki pozbawiamy głów i pancerza, pozostawiamy jednak ogonki. Na obrane krewetki ścieramy niewielką ilość skórki z pomarańczy i skórkę z 1/2 limonki oraz polewamy sokiem z 1/2 limonki i niewielką ilością soku z pomarańczy. Doprawiamy 1/2 drobno pokrojonej papryczki bez gniazd nasiennych oraz niewielką ilością oliwy z oliwek. Mieszamy. Odstawiamy do lodówki na mniej więcej 20 minut. Mus z awokado Do czystej miski dodajemy miąższ z awokado, sok z 1/2 limonki, sól, pieprz, posiekaną kolendrę wraz z łodygami (część liści pozostawiamy do dekoracji), serek śmietankowy. Wszystkie składniki miksujemy blenderem na gładką masę. Dodajemy pozostałą posiekaną papryczkę, delikatnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki. Sos Czerwone, wytrawne wino przelewamy na patelnię. Pozostałą część pomarańczy obieramy, wycinamy segmenty. Pozostałą część soku z pomarańczy wyciskamy na patelnię, dodajemy segmenty pomarańczy i doprawiamy niewielką ilością soku z limonki. Gotujemy kilka minut. Zredukowane wino z pomarańczą i limonką przelewamy do miseczki, doprawiamy pieprzem i solą, dodajemy drobno posiekany ząbek czosnku. Na samym końcu do przestudzonego wina dodajemy majonez wraz z niewielką ilością oliwy z oliwek. Mieszamy. Dodajemy niewielką ilość soku z limonki. Jak podawać Mus z awokado wyciskamy za pomocą worka cukierniczego na talerz, krewetki układamy dookoła, jedna obok drugiej, ogonkami do dołu. Krewetki podajemy z sosem. Dekorujemy listkami kolendry. Tarta z kozim serem, suszonymi pomidorami i oliwkami Przygotuj Formę do tarty Folię spożywczą Papier do pieczenia Wałek Surową fasolę lub groch do obciążenia tarty Rozgrzej piekarnik do 200° C (termoobieg) Ciasto 250 g mąki oraz 50 g zmielonej kaszy gryczanej wysypujemy na blat. Dodajemy bardzo zimne, pokrojone masło i odrobinę soli. Całość bardzo dokładnie siekamy za pomocą noża. Dodajemy 1 duże lub 2 małe żółtka oraz 1 dużą łyżkę kwaśnej gęstej śmietany. Całość zarabiamy. Ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Następnie ciasto podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na pergaminie. Formę do tarty wykładamy ciastem, nadmiar ciasta ścinamy, obciążamy grochem lub fasolą, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200° C (termoobieg) przez 15-20 minut. Ciasto wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy obciążenie, ponownie wkładamy ciasto do piekarnika na 5 minut. Po podpieczeniu spodu ciasto studzimy. Farsz W czystej misce mieszamy żółtka i śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem. W kolejnej misce mieszamy cheddar starty na tarce o grubych oczkach, posiekane suszone pomidory, zielone oliwki (niewielką ilość pozostawiamy do dekoracji), doprawiamy niewielką ilością skórki z cytryny. Następnie na tarcie układamy farsz. Całość zalewamy żółtkami ze śmietaną. Na wierzch wykładamy kozi ser i dekorujemy oliwkami. Pieczemy w temperaturze 180° C (termoobieg) przez 15-20 minut.
2.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Przekąski sylwestrowe Karola Okrasy

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE

Blachę i papier do pieczenia oraz papilotki do muffinek Rozgrzej piekarnik do 185-190° C (termoobieg) Sitko o drobnych oczkach Tarkę o drobnych oczkach Przygotuj wcześniej: Buraki dokładnie myjemy i pieczemy w temperaturze 200°C przez ok. 60 minut. Tak przygotowane buraki po przestudzeniu obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Przygotowanie Do jednej miski przekładamy 3 żółtka, do drugiej przekładamy 3 białka. Masło rozpuszczamy na patelni, studzimy. Do żółtek dodajemy 2 łyżki cukru, ucieramy na puszystą masę. Do masy z żółtek dodajemy starte buraki, delikatnie mieszamy, następnie dodajemy kozi ser i pokrojone w drobną kostkę suszone pomidory. Ścieramy niewielką ilość skórki z limonki, dodajemy starty świeży imbir. Mieszamy, dodajemy 100 ml mleka, ponownie mieszamy. Następnie do masy dolewamy 1/2 rozpuszczonego i przestudzonego masła, dodajemy partiami przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Całość mieszamy, starając się uzyskać dość gęstą konsystencję (ciągle jednak musi być to masa lejąca). Odstawiamy. Do miski z białkami dodajemy 2 łyżki cukru i ubijamy na pianę. Do masy z żółtek i buraków dodajemy pozostałą część rozpuszczonego masła – mieszamy. Dodajemy ubite białka, całość ponownie delikatnie mieszamy. Masę wykładamy do papilotek ułożonych na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym lub w blaszce do muffinek wyłożonej papilotkami i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 185-190° C na 25-30 minut. Propozycja podania Każdą ciepłą muffi nkę dekorujemy 1 łyżeczką kwaśnej śmietany i 1 łyżeczką miodu naturalnego. Koktajl z krewetek z awokado i sosem chili Przygotuj blender i rękaw cukierniczy Przygotowanie Krewetki pozbawiamy głów i pancerza, pozostawiamy jednak ogonki. Na obrane krewetki ścieramy niewielką ilość skórki z pomarańczy i skórkę z 1/2 limonki oraz polewamy sokiem z 1/2 limonki i niewielką ilością soku z pomarańczy. Doprawiamy 1/2 drobno pokrojonej papryczki bez gniazd nasiennych oraz niewielką ilością oliwy z oliwek. Mieszamy. Odstawiamy do lodówki na mniej więcej 20 minut. Mus z awokado Do czystej miski dodajemy miąższ z awokado, sok z 1/2 limonki, sól, pieprz, posiekaną kolendrę wraz z łodygami (część liści pozostawiamy do dekoracji), serek śmietankowy. Wszystkie składniki miksujemy blenderem na gładką masę. Dodajemy pozostałą posiekaną papryczkę, delikatnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki. Sos Czerwone, wytrawne wino przelewamy na patelnię. Pozostałą część pomarańczy obieramy, wycinamy segmenty. Pozostałą część soku z pomarańczy wyciskamy na patelnię, dodajemy segmenty pomarańczy i doprawiamy niewielką ilością soku z limonki. Gotujemy kilka minut. Zredukowane wino z pomarańczą i limonką przelewamy do miseczki, doprawiamy pieprzem i solą, dodajemy drobno posiekany ząbek czosnku. Na samym końcu do przestudzonego wina dodajemy majonez wraz z niewielką ilością oliwy z oliwek. Mieszamy. Dodajemy niewielką ilość soku z limonki. Jak podawać Mus z awokado wyciskamy za pomocą worka cukierniczego na talerz, krewetki układamy dookoła, jedna obok drugiej, ogonkami do dołu. Krewetki podajemy z sosem. Dekorujemy listkami kolendry. Tarta z kozim serem, suszonymi pomidorami i oliwkami Przygotuj Formę do tarty Folię spożywczą Papier do pieczenia Wałek Surową fasolę lub groch do obciążenia tarty Rozgrzej piekarnik do 200° C (termoobieg) Ciasto 250 g mąki oraz 50 g zmielonej kaszy gryczanej wysypujemy na blat. Dodajemy bardzo zimne, pokrojone masło i odrobinę soli. Całość bardzo dokładnie siekamy za pomocą noża. Dodajemy 1 duże lub 2 małe żółtka oraz 1 dużą łyżkę kwaśnej gęstej śmietany. Całość zarabiamy. Ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Następnie ciasto podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na pergaminie. Formę do tarty wykładamy ciastem, nadmiar ciasta ścinamy, obciążamy grochem lub fasolą, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200° C (termoobieg) przez 15-20 minut. Ciasto wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy obciążenie, ponownie wkładamy ciasto do piekarnika na 5 minut. Po podpieczeniu spodu ciasto studzimy. Farsz W czystej misce mieszamy żółtka i śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem. W kolejnej misce mieszamy cheddar starty na tarce o grubych oczkach, posiekane suszone pomidory, zielone oliwki (niewielką ilość pozostawiamy do dekoracji), doprawiamy niewielką ilością skórki z cytryny. Następnie na tarcie układamy farsz. Całość zalewamy żółtkami ze śmietaną. Na wierzch wykładamy kozi ser i dekorujemy oliwkami. Pieczemy w temperaturze 180° C (termoobieg) przez 15-20 minut.

2

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

9859,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

9859,8 kcal

🥑

Tłuszcz

662,8 g

🌾

Węglowodany

652,4 g

🥬

Błonnik

316,3 g

💪

Białko

316,3 g

Podobne przepisy