tom-car24.com.pl

Racuchy z karmelizowanymi gruszkami • przepis • składniki • przygotowanie

Rumiane, pulchne placuszki z ciasta drożdżowego z dodatkiem słodkich gruszek. Idealne na śniadanie, doskonałe na deser!

Racuchy z karmelizowanymi gruszkami

Rumiane, pulchne placuszki z ciasta drożdżowego z dodatkiem słodkich gruszek. Idealne na śniadanie, doskonałe na deser!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
średni

Składniki

gruszka - 1 szt.
jajko - 1 szt.
cukier puder - 5 g
cukier - 2 łyżki
mąka pszenna tortowa - 100 g
mleko - 100 ml
olej - 2 łyżki
drożdże świeże - 15 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE NA GORĄCEJ:
patelni karmelizujemy cukier na ciemnozłoty kolor.
2.DODAJEMY POKROJONĄ W:
kostkę gruszkę i smażymy przez kilka minut, do momentu połączenia się cukru z gruszką. STUDZIMY.
3.DELIKATNIE PODGRZEWAMY MLEKO:
(tak, aby było można włożyć do niego palec).
4.DROŻDŻE UCIERAMY Z:
cukrem do rozpuszczenia, dodajemy mleko oraz 1/3 ilości mąki - rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia.
5.DODAJEMY POZOSTAŁĄ CZĘŚĆ:
mąki, jajko oraz karmelizowaną gruszkę. SMAŻYMY NA ROZGRZANYM: oleju.
6.RACUCHY PODAJEMY POSYPANE:
cukrem pudrem.
Racuchy z karmelizowanymi gruszkami

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 3

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE NA GORĄCEJ

patelni karmelizujemy cukier na ciemnozłoty kolor.

2

DODAJEMY POKROJONĄ W

kostkę gruszkę i smażymy przez kilka minut, do momentu połączenia się cukru z gruszką. STUDZIMY.

3

DELIKATNIE PODGRZEWAMY MLEKO

(tak, aby było można włożyć do niego palec).

4

DROŻDŻE UCIERAMY Z

cukrem do rozpuszczenia, dodajemy mleko oraz 1/3 ilości mąki - rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia.

5

DODAJEMY POZOSTAŁĄ CZĘŚĆ

mąki, jajko oraz karmelizowaną gruszkę. SMAŻYMY NA ROZGRZANYM: oleju.

6

RACUCHY PODAJEMY POSYPANE

cukrem pudrem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

980,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

326,8 kcal

🥑

Tłuszcz

9 g

🌾

Węglowodany

55,6 g

🥬

Błonnik

4,4 g

💪

Białko

7,5 g

Podobne przepisy