Sałatka gyoza • przepis • składniki • przygotowanie
Azja nie jest wcale tak daleko! Bardzo szybko może znaleźć się na Waszym talerzu. Spróbujcie pyszne i łatwe w przygotowaniu danie idealne na obiad, inspirowane kuchnią azjatycką.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA
Białą oraz czerwoną kapustę szatkujemy. Marchew kroimy w słupki, a pora w plasterki. Warzywa mieszamy w misce.
PRZYGOTOWUJEMY PIEROŻKI GYOZA
Na rozgrzaną patelnię wlewamy łyżkę oleju i wykładamy pierożki gyoza płaską częścią do dołu. Smażymy do zarumienienia spodu, ok. 2 minuty. Następnie dodajemy ok. pół szklanki wodyb i dusimy przez ok. 3-4 minuty.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
W miseczce mieszamy sos sojowy, miód i sok z cytryny. Przez praskę wyciskamy czosnek i mieszamy. Odstawiamy, by smaki się połączyły.
PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ
Na wierzch sałatki wykładamy przygotowane wcześniej pierożki gyoza. Całość posypujemy drobno pokrojonym szczypiorkiem oraz czarnym sezamem. Przed podaniem sałatkę polewamy sosem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
997,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
498,8 kcal
Tłuszcz
20,7 g
Węglowodany
66,9 g
Błonnik
9,8 g
Białko
15 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Grillowe wypieki na słodko i wytrawnie
Co robią Kinga i Karol na grillu? Brownie z powidłami, boczek i chrupiące chlebki naan – zobacz, że na grillu przygotować można wszystko!

Pieczona kaczka z cykorią
Potrawa, która dowodzi, jak fantastycznie komponuje się pieczona kaczka z cykorią oraz pomarańczą.

Kurczak z curry i warzywami w sosie kokosowym
Aromatyczne, duszone mięso doprawione indyjskim curry i złamane kwasowością pomidorów. Do tego porcja warzyw i… gotowe!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Glazurowane polędwiczki ze smażonymi warzywami
Orientalny powiew w Twojej kuchni - przygotuj glazurowane polędwiczki z warzywami, pyszny posiłek pachnący imbirem.

Wegetariańska zapiekanka pasterska
Skuś się na to idealne danie na chłodny dzień! Przygotuj wegetariańską wersję zapiekanki pasterskiej w brytyjskim stylu i rozgrzej się sycącą porcją soczewicy pod kołderką z ziemniaczanego purée.

Sałatka arbuzowa
Słodko-słone orzeźwienie, czyli sałatka z arbuza, sera feta i oliwek podana w arbuzie. Wypróbuj ten świetny przepis i odśwież swojego kolejnego grilla!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wegańska musaka
Tradycyjna grecka musaka dzięki przepisowi Kingi zyskuje wegańskie oblicze! Przygotuj ją i sprawdź, jak smakuje połączenie wszystkich pysznych warstw tego wyjątkowego dania!

Sałatka z bazylią, jogurtem i smażonymi morelami
Miks sałat podany ze słodkimi smażonymi morelami, polany lekko słonym sosem jogurtowym z kawałkami pistacji. Idealna propozycja na wakacyjny piknik.

Zapiekane brzoskwinie
Przepyszny deser we włoskim stylu, który pokocha niejeden łasuch. Jego smak doskonale komponuje się z lodami waniliowymi.