tom-car24.com.pl

Schab ze smażonymi bananami • przepis • składniki • przygotowanie

Schab podany z bananami oraz słodką salsą z warzyw i owoców mango. Pomysł na mięso w egzotycznym stylu.

Schab ze smażonymi bananami

Schab podany z bananami oraz słodką salsą z warzyw i owoców mango. Pomysł na mięso w egzotycznym stylu.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

limonka - 1 szt.
banan - 2 szt.
boczek wędzony w plastrach - 80 g
miód - 1 łyżka
ocet balsamiczny - 3 łyżki
mięso wieprzowe schab - 720 g
ser brie - 100 g
mango - 0,5 szt.
papryczka chili czerwona - 0,5 szt.
cebula dymka - 2 szt.
pomidor malinowy - 2 szt.
ząbek czosnku - 1 szt.
sól - 1 szczypta
oliwa z oliwek - 50 ml
kolendra świeża - 22 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ KAWAŁEK FOLII:
spożywczej tarkę blachę kawałek pergaminu ręcznik papierowy Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C (termoobieg) Przygotowanie Umyte i osuszone plastry schabu przykrywamy kawałkiem folii spożywczej i delikatnie rozklepujemy.
2.NACINAMY BŁONKĘ NA:
brzegach plastrów schabu. PLASTRY SCHABU ODSTAWIAMY: na bok.
3.DO NACZYNIA WLEWAMY:
3 łyżki octu balsamicznego, dodajemy 1 łyżkę miodu, startą skórkę oraz sok z 1 limonki, następnie wrzucamy 1/2 pęczka posiekanej kolendry oraz 1/2 posiekanej ostrej papryczki.
4.DO MARYNATY DODAJEMY:
3 łyżki oliwy.
5.PRZYGOTOWANE WCZEŚNIEJ PLASTRY:
schabu zanurzamy w marynacie.
6.DOKŁADNIE OBTACZAMY W:
niej każdy plaster schabu i odstawiamy na bok na 20 min.
7.MARYNATĘ POZOSTAWIAMY DO:
polania bananów.
8.BANANY KROIMY NA:
pół i wzdłuż.
9.NASTĘPNIE KAŻDĄ CZĘŚĆ:
jeszcze raz kroimy na pół i w poprzek.
10.KAŻDY KAWAŁEK BANANA:
owijamy w plaster boczku i układamy na blaszce wyłożonej pergaminem.
11.BLACHĘ WSTAWIAMY DO:
rozgrzanego do temperatury 200 stopni C (termooobieg) piekarnika na 3 minuty, aż boczek zaciśnie się na bananach. UPIECZONE BANANY ODSTAWIAMY: na bok.
12.SALSA POKROJONE W:
kostkę pomidory i mango wrzucamy do naczynia.
13.NASTĘPNIE DODAJEMY POSIEKANY:
czosnek oraz dwie posiekane dymki.
14.DO SALSY WRZUCAMY:
1/2 posiekanej ostrej papryczki oraz 1/2 posiekanego pęczka kolendry.
15.WSZYSTKIE SKŁADNIKI DOKŁADNIE:
mieszamy i doprawiamy oliwą z oliwek oraz niewielką ilością soli.
16.PO ZAMARYNOWANIU PLASTRY:
schabu odsączamy na ręczniku papierowym.
17.KAŻDY KAWAŁEK SCHABU:
układamy na mocno rozgrzanej patelni, obsmażamy krótko z obu stron (ok.
18.30 SEKUND), NA:
schabie układamy kawałek sera brie o grubości ok. 1 CM.
19.PLASTRY SCHABU ZAWIJAMY:
tak, by ser znalazł się wewnątrz mięsa (tworzymy sześcian z plastra schabu).
20.BANANY SMAŻYMY NA:
oddzielnej patelni, aż boczek się zrumieni.
21.NA KONIEC POLEWAMY:
je marynatą pozostałą po marynowaniu schabu. CAŁOŚĆ CHWILĘ: gotujemy.
22.JAK PODAWAĆ SCHAB:
podajemy przełożony bananami, dekorujemy salsą.
Schab ze smażonymi bananami

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ KAWAŁEK FOLII

spożywczej tarkę blachę kawałek pergaminu ręcznik papierowy Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C (termoobieg) Przygotowanie Umyte i osuszone plastry schabu przykrywamy kawałkiem folii spożywczej i delikatnie rozklepujemy.

2

NACINAMY BŁONKĘ NA

brzegach plastrów schabu. PLASTRY SCHABU ODSTAWIAMY: na bok.

3

DO NACZYNIA WLEWAMY

3 łyżki octu balsamicznego, dodajemy 1 łyżkę miodu, startą skórkę oraz sok z 1 limonki, następnie wrzucamy 1/2 pęczka posiekanej kolendry oraz 1/2 posiekanej ostrej papryczki.

4

DO MARYNATY DODAJEMY

3 łyżki oliwy.

5

PRZYGOTOWANE WCZEŚNIEJ PLASTRY

schabu zanurzamy w marynacie.

6

DOKŁADNIE OBTACZAMY W

niej każdy plaster schabu i odstawiamy na bok na 20 min.

7

MARYNATĘ POZOSTAWIAMY DO

polania bananów.

8

BANANY KROIMY NA

pół i wzdłuż.

9

NASTĘPNIE KAŻDĄ CZĘŚĆ

jeszcze raz kroimy na pół i w poprzek.

10

KAŻDY KAWAŁEK BANANA

owijamy w plaster boczku i układamy na blaszce wyłożonej pergaminem.

11

BLACHĘ WSTAWIAMY DO

rozgrzanego do temperatury 200 stopni C (termooobieg) piekarnika na 3 minuty, aż boczek zaciśnie się na bananach. UPIECZONE BANANY ODSTAWIAMY: na bok.

12

SALSA POKROJONE W

kostkę pomidory i mango wrzucamy do naczynia.

13

NASTĘPNIE DODAJEMY POSIEKANY

czosnek oraz dwie posiekane dymki.

14

DO SALSY WRZUCAMY

1/2 posiekanej ostrej papryczki oraz 1/2 posiekanego pęczka kolendry.

15

WSZYSTKIE SKŁADNIKI DOKŁADNIE

mieszamy i doprawiamy oliwą z oliwek oraz niewielką ilością soli.

16

PO ZAMARYNOWANIU PLASTRY

schabu odsączamy na ręczniku papierowym.

17

KAŻDY KAWAŁEK SCHABU

układamy na mocno rozgrzanej patelni, obsmażamy krótko z obu stron (ok.

18

30 SEKUND), NA

schabie układamy kawałek sera brie o grubości ok. 1 CM.

19

PLASTRY SCHABU ZAWIJAMY

tak, by ser znalazł się wewnątrz mięsa (tworzymy sześcian z plastra schabu).

20

BANANY SMAŻYMY NA

oddzielnej patelni, aż boczek się zrumieni.

21

NA KONIEC POLEWAMY

je marynatą pozostałą po marynowaniu schabu. CAŁOŚĆ CHWILĘ: gotujemy.

22

JAK PODAWAĆ SCHAB

podajemy przełożony bananami, dekorujemy salsą.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2965,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

741,4 kcal

🥑

Tłuszcz

43,8 g

🌾

Węglowodany

41,5 g

🥬

Błonnik

48,0 g

💪

Białko

48,0 g

Podobne przepisy