Schab ze smażonymi bananami • przepis • składniki • przygotowanie
Schab podany z bananami oraz słodką salsą z warzyw i owoców mango. Pomysł na mięso w egzotycznym stylu.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ KAWAŁEK FOLII
spożywczej tarkę blachę kawałek pergaminu ręcznik papierowy Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C (termoobieg) Przygotowanie Umyte i osuszone plastry schabu przykrywamy kawałkiem folii spożywczej i delikatnie rozklepujemy.
NACINAMY BŁONKĘ NA
brzegach plastrów schabu. PLASTRY SCHABU ODSTAWIAMY: na bok.
DO NACZYNIA WLEWAMY
3 łyżki octu balsamicznego, dodajemy 1 łyżkę miodu, startą skórkę oraz sok z 1 limonki, następnie wrzucamy 1/2 pęczka posiekanej kolendry oraz 1/2 posiekanej ostrej papryczki.
DO MARYNATY DODAJEMY
3 łyżki oliwy.
PRZYGOTOWANE WCZEŚNIEJ PLASTRY
schabu zanurzamy w marynacie.
DOKŁADNIE OBTACZAMY W
niej każdy plaster schabu i odstawiamy na bok na 20 min.
MARYNATĘ POZOSTAWIAMY DO
polania bananów.
BANANY KROIMY NA
pół i wzdłuż.
NASTĘPNIE KAŻDĄ CZĘŚĆ
jeszcze raz kroimy na pół i w poprzek.
KAŻDY KAWAŁEK BANANA
owijamy w plaster boczku i układamy na blaszce wyłożonej pergaminem.
BLACHĘ WSTAWIAMY DO
rozgrzanego do temperatury 200 stopni C (termooobieg) piekarnika na 3 minuty, aż boczek zaciśnie się na bananach. UPIECZONE BANANY ODSTAWIAMY: na bok.
SALSA POKROJONE W
kostkę pomidory i mango wrzucamy do naczynia.
NASTĘPNIE DODAJEMY POSIEKANY
czosnek oraz dwie posiekane dymki.
DO SALSY WRZUCAMY
1/2 posiekanej ostrej papryczki oraz 1/2 posiekanego pęczka kolendry.
WSZYSTKIE SKŁADNIKI DOKŁADNIE
mieszamy i doprawiamy oliwą z oliwek oraz niewielką ilością soli.
PO ZAMARYNOWANIU PLASTRY
schabu odsączamy na ręczniku papierowym.
KAŻDY KAWAŁEK SCHABU
układamy na mocno rozgrzanej patelni, obsmażamy krótko z obu stron (ok.
30 SEKUND), NA
schabie układamy kawałek sera brie o grubości ok. 1 CM.
PLASTRY SCHABU ZAWIJAMY
tak, by ser znalazł się wewnątrz mięsa (tworzymy sześcian z plastra schabu).
BANANY SMAŻYMY NA
oddzielnej patelni, aż boczek się zrumieni.
NA KONIEC POLEWAMY
je marynatą pozostałą po marynowaniu schabu. CAŁOŚĆ CHWILĘ: gotujemy.
JAK PODAWAĆ SCHAB
podajemy przełożony bananami, dekorujemy salsą.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2965,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
741,4 kcal
Tłuszcz
43,8 g
Węglowodany
41,5 g
Błonnik
48,0 g
Białko
48,0 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Najlepsza babka majonezowa
Przygotuj sobie pyszną babkę majonezową! Dzięki pomocy termorobota MC Smart zrobisz to naprawdę szybko. Wypróbuj przepis i ciesz się babką przepełnioną waniliowym aromatem.

Sałatka „Zielona Bogini”
Niech talerz zazieleni się na wiosnę! Sałatka „Zielona Bogini”, którą przygotujesz wg przepisu Kingi, doda lekkości Twojemu codziennemu menu. Sprawdź, jak smakuje!

Sałatka ze szpinaku z trzema serami
Sałatka ze szpinaku z gorącym, pieczonym serem camembert, a także serem stilton i cheddar. Smak serów przełamuje w niej słodkawe jabłko i lekko kwaśny domowy winegret.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tortilla de patatas z chorizo i papryką piquillo
Inspirowana tradycyjną hiszpańską kuchnią tortilla ziemniaczana z dodatkiem aromatycznej kiełbasy chorizo i grillowanej papryki piquillo. Wypróbuj nowy przepis na udane śniadanie w iberyjskim stylu!

Gulasz ekstra z dzika w gęstym sosie z ziemniakami
Nie ma to jak dobry gulasz z dziczyzny! Teraz przygotujesz go w bardzo prosty i szybki sposób. Wypróbuj ten przepis!

Knedle z truskawkami
Proste, efektowne danie z ziemniaków i to na słodko — czy to w ogóle możliwe? Ależ oczywiście! Przedstawiamy przepis na wyśmienite knedle z truskawkami, których smak przeniesie Cię w krainę słodkiego zapomnienia. Nie czekaj i zrób je razem z nami!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ciasto z profiterolkami
Szukasz nietypowego przepisu na Wielkanoc? Przygotuj ciasto z profiterolkami i zaskocz wszystkich wyjątkowym deserem!

Tofu Hasselback z mizerią z mango
Sprawdź przepis na tofu jak z najlepszej restauracji! W towarzystwie domowego sosu ponzu i zaskakującej mizerii z mango – zachwyca z każdym kęsem.

Tort czekoladowo-orzechowy
Oryginalny tort z pionowymi warstwami czekoladowego ciasta i gęstym orzechowym kremem. Robi wrażenie i smakuje wybornie!