Sernik ciasteczkowy • przepis • składniki • przygotowanie
Kremowy i pysznie korzenny sernik z ciasteczkami Speculoos smakuje szczególnie dobrze jesienią i zimą, gdy połączenie wyrazistych smaków przypraw rozgrzewa nasze kubki smakowe.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SPÓD
Spód tortownicy o średnicy ok. 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasteczka Speculoos rozdrabniamy na drobny piasek (np. w malakserze lub wałkiem). Masło roztapiamy i mieszamy z pokruszonymi ciasteczkami. Masę, o konsystencji mokrego piasku, wykładamy na spód tortownicy i dokładnie dociskamy.
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ SEROWĄ
Do miski wlewamy serki wiejskie i dodajemy jajka, erytrytol, sypki budyń oraz ekstrakt waniliowy. Wszystko miksujemy na gładką masę.
PRZYGOTOWUJEMY SERNIK
Masę serową wylewamy na spód z ciasteczek, po czym wyrównujemy wierzch. Na dolną półkę piekarnika wkładamy naczynie żaroodporne z wodą. Piekarnik rozgrzewamy do 160°C z funkcją grzania góra - dół.
PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ SPECULOOS
Krem umieszczamy w rondelku i podgrzewamy na małym ogniu. Gdy krem stanie się płynny, polewamy nim wierzch wystudzonego sernika. Na koniec dekorujemy pokruszonymi ciasteczkami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2949,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
245,8 kcal
Tłuszcz
12,8 g
Węglowodany
20,2 g
Błonnik
0 g
Białko
15 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Tostowana kanapka z masłem orzechowym i owocami
Tosty na słodko? Czemu nie! Ta propozycja naprawdę kusi smakiem… Wystarczy chrupiąca bułka, masło orzechowe i owoce!

Deser jogurtowo-truskawkowy
Lekki deser na bazie gęstego jogurtu naturalnego i owoców. Smakuje wybornie, a jego przygotowanie zajmuje tylko chwilę!

Botwinka – przepis na zupę z botwiny
Zupa z botwiną to niezwykłe połączenie smaków, które zachwyca już od pierwszej łyżki Ta wiosenna zupa przygotowana z nowalijek, z główną gwiazdą w postaci botwiny, robi się praktycznie sama, a sam proces trwa nie więcej niż 40 minut. Odkryj wraz z nami przepis na najlepszą zupę z botwiny!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Bibimbap z wołowiną
Sięgnij po koreańską klasykę – bibimbap. Danie na bazie ryżu, wołowiny, smażonych warzyw, podawane z pikantnym sosem gochujang chilli.

3 sposoby na omlet
Omlet na słodko w stylu azjatyckim oraz z łososiem i awokado – wypróbuj wszystkie trzy przepisy na udany początek dnia!

Cytrusowo-korzenna herbatka całodzienna
Przepis na aromatyczną herbatkę, którą można pić cały dzień! Koniecznie wypróbuj przepis Karola
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sok pomarańczowo-marchewkowo-jabłkowy z kurkumą
Pomarańcze, jabłka, marchew i kurkuma – takie połączenie nie tylko świetnie smakuje, ale także dodaje energii na cały dzień! Wypróbuj koniecznie!

Kanapka na ciepło z kiełbasą nduja i burratą
Szybka w przygotowaniu i pełna smaku – taka jest kanapka z kiełbasą nduja i kremową burratą według przepisu Kingi. Wypróbuj ten przepis i ciesz się ciepłym śniadaniem lub kolacją we włoskim stylu!

Herbata jabłkowo-cynamonowa
Kochasz korzenne smaki? Mamy coś dla Ciebie! Wypróbuj przepis na aromatyczną herbatę z intensywnym korzennym smakiem!