tom-car24.com.pl

Sernik z rabarbarem • przepis • składniki • przygotowanie

Słodko-kwaśny smak dzieciństwa zamknięty w pysznym serniku z rabarbarem. Upiecz ciasto z przepisu od Darii, zanim skończy się wiosna!

Sernik z rabarbarem

Słodko-kwaśny smak dzieciństwa zamknięty w pysznym serniku z rabarbarem. Upiecz ciasto z przepisu od Darii, zanim skończy się wiosna!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier - 220 g
jajko - 6 szt.
mąka ziemniaczana - 50 g
wanilia - 3 g
twaróg sernikowy mielony - 1 kg
cukier puder - 3 łyżki
rabarbar - 500 g
masło - 160 g
mąka kukurydziana - 150 g
mleko - 70 ml
ksylitol - 5 łyżek
mąka ryżowa - 150 g
mąka migdałowa - 150 g

Instrukcje przygotowania

1.ZAGNIATAMY CIASTO NA SPÓD:
W malakserze mielemy wszystkie składniki spodu. Zagniatamy ciasto na jednolitą masę. Formę smarujemy odrobiną masła i wylepiamy jej dno ciastem, dokładnie dociskając.
2.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ SEROWĄ:
Jajka miksujemy z cukrem. Cały czas miksując, dodajemy kolejno masło, mąkę ziemniaczaną, ziarenka laski wanilii oraz twaróg. Gdy uzyskamy jednolitą masę – przelewamy do foremki.
3.UKŁADAMY RABARBAR:
Rabarbar oczyszczamy i kroimy na kawałki szerokości formy do pieczenia. Mieszamy z cukrem pudrem. Układamy na masie serowej tak, aby zakryć całą powierzchnię sernika.
4.PIECZEMY SERNIK:
Sernik wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160-170°C (w trybie grzania góra-dół). Na najniższej półce piekarnika ustawiamy blachę wypełnioną wrzącą wodą. Pieczemy 90 minut. Po tym czasie uchylamy drzwiczki piekarnika, aby wypuścić parę.
Sernik z rabarbarem

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 10

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ZAGNIATAMY CIASTO NA SPÓD

W malakserze mielemy wszystkie składniki spodu. Zagniatamy ciasto na jednolitą masę. Formę smarujemy odrobiną masła i wylepiamy jej dno ciastem, dokładnie dociskając.

2

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ SEROWĄ

Jajka miksujemy z cukrem. Cały czas miksując, dodajemy kolejno masło, mąkę ziemniaczaną, ziarenka laski wanilii oraz twaróg. Gdy uzyskamy jednolitą masę – przelewamy do foremki.

3

UKŁADAMY RABARBAR

Rabarbar oczyszczamy i kroimy na kawałki szerokości formy do pieczenia. Mieszamy z cukrem pudrem. Układamy na masie serowej tak, aby zakryć całą powierzchnię sernika.

4

PIECZEMY SERNIK

Sernik wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160-170°C (w trybie grzania góra-dół). Na najniższej półce piekarnika ustawiamy blachę wypełnioną wrzącą wodą. Pieczemy 90 minut. Po tym czasie uchylamy drzwiczki piekarnika, aby wypuścić parę.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

6310 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

315,5 kcal

🥑

Tłuszcz

19,8 g

🌾

Węglowodany

29,9 g

🥬

Błonnik

5,3 g

💪

Białko

5,3 g

Podobne przepisy

Sernik z rabarbarem - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl