tom-car24.com.pl

Spaghetti z łososiem • przepis • składniki • przygotowanie

Spróbuj zaskakującego połączenia makaronu z wędzonym łososiem i sosem doprawionym kawą, sokiem z pomarańczy i anyżem.

Spaghetti z łososiem

Spróbuj zaskakującego połączenia makaronu z wędzonym łososiem i sosem doprawionym kawą, sokiem z pomarańczy i anyżem.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

anyż gwiazdki - 1 szt.
cukier brązowy - 1 szczypta
bulion warzywny - 350 ml
cebula - 2 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
makaron spaghetti - 400 g
ziele angielskie mielone - 2 szczypty
olej - 2 łyżki
pomarańcza - 1 szt.
sól - 1 szczypta
śmietana 18% - 200 g
łosoś wędzony - 2500 g
radicchio - 350 g
espresso - 100 ml

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY MAKARON:
Cebulę obieramy, kroimy na pół, a następnie w cienkie paski. Radicchio oczyszczamy, kroimy w poprzek na paski o szerokości 2 cm, myjemy i osuszamy. Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
2.DODAJEMY DO SOSU POZOSTAŁE SKŁADNIKI:
Sok wyciśnięty z pomarańczy oraz radicchio dodajemy do sosu. Mniej więcej po minucie, gdy warzywo zacznie się rozpadać, sos doprawiamy solą, pieprzem i cukrem, usuwamy gwiazdkę anyżu. Dodajemy łososia. Makaron odcedzamy, osączamy i podajemy z sosem.
Spaghetti z łososiem

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY MAKARON

Cebulę obieramy, kroimy na pół, a następnie w cienkie paski. Radicchio oczyszczamy, kroimy w poprzek na paski o szerokości 2 cm, myjemy i osuszamy. Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.

2

DODAJEMY DO SOSU POZOSTAŁE SKŁADNIKI

Sok wyciśnięty z pomarańczy oraz radicchio dodajemy do sosu. Mniej więcej po minucie, gdy warzywo zacznie się rozpadać, sos doprawiamy solą, pieprzem i cukrem, usuwamy gwiazdkę anyżu. Dodajemy łososia. Makaron odcedzamy, osączamy i podajemy z sosem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5208,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

651,1 kcal

🥑

Tłuszcz

34,2 g

🌾

Węglowodany

45,9 g

🥬

Błonnik

65,1 g

💪

Białko

65,1 g

Podobne przepisy