Spanakopita • przepis • składniki • przygotowanie
Spanakopita to przysmak w prawdziwie greckim stylu. Dzięki plastyczności ciasta filo przygotujesz go z ogromną przyjemnością. Jego kruchość i delikatność farszu z pewnością przypadną Ci do gustu!

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
SMAŻYMY SZALOTKI, SZPINAK I CZOSNEK
Szalotki pozbawione łupinek i przekrojone wzdłuż na pół szatkujemy nożem. 2 łyżki oliwy rozgrzewamy na patelni. Dodajemy szalotki i smażymy, aż się zeszklą. Dodajemy szpinak. Całość mieszamy i smażymy do momentu zwiędnięcia szpinaku.
ŁĄCZYMY SERY Z POZOSTAŁYMI SKŁADNIKAMI
Sery feta i ricotta przekładamy do dużej miski. Całość blendujemy, a następnie dodajemy 3 jajka i dokładnie mieszamy.
PRZYGOTOWUJEMY FORMĘ DO TARTY
Formę do tarty smarujemy odrobiną roztopionego masła (resztę pozostawiamy do smarowania płatów ciasta filo) i oprószamy bułką tartą, którą rozprowadzamy po całej formie.
WYKŁADAMY PŁATY CIASTA FILO
1 płat ciasta filo wykładamy na spód formy tak, aby jego brzegi wychodziły poza formę, a w środku pozostawało miejsce na farsz. Smarujemy go masłem za pomocą pędzelka. Następnie nieregularnie (w formie wachlarza) układamy kolejne płaty ciasta filo jeden na drugim, pozostawiając miejsce na środku formy, w którym umieścimy farsz. Każdy nowy płat dociskamy do poprzednich i smarujemy roztopionym masłem.
WYKŁADAMY FARSZ I PIECZEMY SPANAKOPITĘ
Farsz nakładamy na środek formy wyłożonej płatami ciasta filo. Brzegi ciasta filo zawijamy po kolei do środka. Wierzch ponownie smarujemy roztopionym masłem. Pieczemy przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200℃.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4131,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1032,9 kcal
Tłuszcz
73,9 g
Węglowodany
54,1 g
Błonnik
37,4 g
Białko
37,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Gulasz wieprzowy z kiszoną kapustą i gnocchi
Kiszona kapusta i schab? To połączenie smaków, którego nie zapomnisz!

Pita z fetą, cukinią i cebulą podana z sałatką
Grecka pita, wypełniona grillowanymi warzywami w towarzystwie greckiej sałatki!

Roladki z karpia gotowane na parze
Wyjątkowa odsłona popularnej ryby na wigilijnych stołach. Roladki z karpia nadziewane farszem grzybowym i gotowane na parze to pyszna alternatywa dla tradycyjnych przepisów.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tagliatelle w sosie serowym
Prostotę klasycznych smaków w stylu włoskim znajdziesz w serowym tagliatelle Karola. Przygotuj kremowy sos na bazie śmietanki, gorgonzoli i białego wina!

Kurczak z Chorizo i serem Manchego
Soczysty filet z dodatkami w hiszpańskim stylu. Proste, efektowne, wyraziste i smaczne danie, które ugotuje każdy.

Kotlety jagnięce z miętową gremolatą
Sposób na aromatyczne mięso – kotlety jagnięce natarte świeżym rozmarynem, podane z miętą, czosnkiem i skórką z cytryny.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sernik na zimno z galaretką z truskawkami
Najlepsze słodkie na lato? Takie, którego nie trzeba piec i które ma dużo świeżych owoców! Idealny będzie więc sernik na zimno z galaretką z truskawkami, który zachwyci smakiem i ochłodzi w gorący dzień.

Awokado faszerowane pastą bezjajeczną
Idealna propozycja śniadania wielkanocnego dla wegan – awokado faszerowane pastą à la jajeczną! Wypróbujcie przepis Kingi Paruzel!

Tarta z gruszką i gorgonzolą
Pyszny sposób na gruszkę! W towarzystwie chrupiącego ciasta, słonego sera i orzechów smakuje doskonale.