Świąteczny pasztet z pistacjami i żurawiną • przepis • składniki • przygotowanie
Niezły pasztet! Kompozycja mięsa drobiowego, boczku, wątróbki i warzyw pięknie pachnie i smakuje fenomenalnie.

Czas przygotowania
135 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE MIĘSO DROBIOWE
myjemy, zalewamy około 1,5 litra zimnej wody, dodajemy boczek, włoszczyznę, ziele angielskie i liście laurowe oraz sól.
ZAGOTOWUJEMY I NA
wolnym ogniu gotujemy ok. 1 GODZINY.
WYJMUJEMY Z WYWARU
mięso i warzywa, studzimy.
WĄTRÓBKĘ MYJEMY, OSUSZAMY
i smażymy na 1 łyżce masła. STUDZIMY.
UGOTOWANE MIĘSO DROBIOWE,
boczek, warzywa z wywaru, usmażoną wątróbkę, namoczoną w mleku lub wodzie i odciśniętą bułkę mielimy dwukrotnie.
DODAJEMY POSIEKANY CZOSNEK
, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
MIESZAĆ BARDZO DOKŁADNIE,
dodając żółtka jaj, pistacje i żurawinę, a na koniec ubitą na sztywno pianę z białek.
MASĘ PRZEKŁADAMY DO
keksówki wyłożonej pergaminem lub wysypanej bułką tartą i dokładnie uklepujemy.
WSTAWIAMY DO PIEKARNIKA
nagrzanego do 190°C.
PIECZEMY OKOŁO 60
minut.
STUDZIMY W KEKSÓWCE,
a następnie chłodzimy dobrze w lodówce.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5617,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
374,5 kcal
Tłuszcz
24,3 g
Węglowodany
11,2 g
Błonnik
24,4 g
Białko
24,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Chipsy ziemniaczane z solą, tymiankiem i kolorowym pieprzem
Domowy sposób na pyszną chrupiącą przekąskę oprószoną przyprawami – idealny pomysł na spotkania w gronie przyjaciół!

Irlandzki chleb sodowy
Tradycyjny irlandzki chleb bez drożdży przygotujesz dzięki prostemu przepisowi Pawła! Wykorzystaj sodę i sekretny składnik, by cieszyć się smakiem domowego pieczywa!

Mus szarlotkowy
Zamknij smak słodkich jabłek w słoikach i zachowaj go na zimę. Przygotuj własny mus szarlotkowy.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Konfitura z pomidorów z curry
Nietypowe połączenie pomidorów i curry w doskonałej konfiturze!

Indyk ze szparagami
Szukasz pomysłu na wiosenny obiad ze szparagami? Spróbuj delikatnych kotletów z indyka w towarzystwie warzyw i sera!

Tarta szpinakowo-borówkowa
Niezwykłe połączenie szpinaku i borówek! Spróbuj nietypowego zielonego ciasta z owocami!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Gofry bananowe z polewą czekoladową
Gofry możesz urozmaicać na wiele sposobów! Zobacz, jak przygotować te z bananem, polewą czekoladową i bitą śmietaną.

Żuramen, czyli ramen z żurem
Długo gotowany bulion na żeberkach wieprzowych i suszonych grzybach, do tego aromatyczne dodatki w stylu azjatyckim i swojski, polski żur. Brzmi ciekawie? Jeśli tak, koniecznie przygotuj zupę wg tego przepisu i przekonaj się, jak smakuje!

Wędlina golonkowa z szynkowaru
Mięso z golonki połączone z przyprawami – czosnkiem, pieprzem i majerankiem – dzięki przepisowi Karola zamieni się w pyszną, domową wędlinę! Sprawdź, jak przygotować ją przy użyciu szynkowaru.