tom-car24.com.pl

Szybkie ciasto w 20 minut • przepis • składniki • przygotowanie

Goście już u drzwi, a Ty nie masz czym ich poczęstować? W takich chwilach przepis na szybkie ciasto może Cię uratować. Jak zrobić pyszne, aromatyczne ciasto w 20 minut? Poznaj nasz sposób na prosty, pyszny deser, który zachwyca swoim smakiem każdego, kto go spróbuje, a do jego przygotowania wystarczy kuchenka mikrofalowa!

Szybkie ciasto w 20 minut

Goście już u drzwi, a Ty nie masz czym ich poczęstować? W takich chwilach przepis na szybkie ciasto może Cię uratować. Jak zrobić pyszne, aromatyczne ciasto w 20 minut? Poznaj nasz sposób na prosty, pyszny deser, który zachwyca swoim smakiem każdego, kto go spróbuje, a do jego przygotowania wystarczy kuchenka mikrofalowa!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

mąka pszenna - 120 g
czekolada gorzka - 100 g
cukier - 100 g
masło - 80 g
jajko - 3 szt.
dżem malinowy - 60 g
rum - 30 ml
soda oczyszczona - 3,5 g
sól - 1,5 g

Instrukcje przygotowania

1.ROZPUSZCZAMY CZEKOLADĘ:
W małym garnuszku rozpuść czekoladę i wymieszaj. Pozwól jej delikatnie przestygnąć.
2.DODAJEMY RUM I DŻEM:
Do płynnej czekolady dodaj powoli rum oraz dżem i wymieszaj.
3.DODAJEMY ROZTRZEPANE JAJKA:
Do małej miseczki wbij jajka, a potem roztrzep je widelcem i dodaj do masy czekoladowej z garnuszka.
4.MIESZAMY SYPKIE SKŁADNIKI:
Wsyp mąkę, sodę, cukier oraz sól do okrągłego naczynia żaroodpornego , a następnie całość wymieszaj.
5.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI:
Dodaj zawartość garnuszka do sypkich składników, a potem wymieszaj całość. Uzyskana masa powinna być gładka i jednolita.
6.WKŁADAMY CIASTO DO MIKROFALÓWKI:
Naczynie żaroodporne z masą wsadź do kuchenki mikrofalowej, a potem nastaw na dużą moc i piecz przez 4-5 minut. Po upływie wyznaczonego czasu zrób test wykałaczki, żeby sprawdzić, czy ciasto się upiekło. Jeśli ciasto jest lekko surowe w środku, możesz włożyć je do mikrofalówki jeszcze na minutę. Po upieczeniu ciasto należy pozostawić do wystygnięcia.
7.PODAJEMY CIASTO:
Gdy ciasto w stylu brownie będzie wystudzone, możesz przejść do jego krojenia i ewentualnej dekoracji. Świetnie pasują tu wszystkie kremy, śmietanki, biała czekolada i świeże owoce.
Szybkie ciasto w 20 minut

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ROZPUSZCZAMY CZEKOLADĘ

W małym garnuszku rozpuść czekoladę i wymieszaj. Pozwól jej delikatnie przestygnąć.

2

DODAJEMY RUM I DŻEM

Do płynnej czekolady dodaj powoli rum oraz dżem i wymieszaj.

3

DODAJEMY ROZTRZEPANE JAJKA

Do małej miseczki wbij jajka, a potem roztrzep je widelcem i dodaj do masy czekoladowej z garnuszka.

4

MIESZAMY SYPKIE SKŁADNIKI

Wsyp mąkę, sodę, cukier oraz sól do okrągłego naczynia żaroodpornego , a następnie całość wymieszaj.

5

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI

Dodaj zawartość garnuszka do sypkich składników, a potem wymieszaj całość. Uzyskana masa powinna być gładka i jednolita.

6

WKŁADAMY CIASTO DO MIKROFALÓWKI

Naczynie żaroodporne z masą wsadź do kuchenki mikrofalowej, a potem nastaw na dużą moc i piecz przez 4-5 minut. Po upływie wyznaczonego czasu zrób test wykałaczki, żeby sprawdzić, czy ciasto się upiekło. Jeśli ciasto jest lekko surowe w środku, możesz włożyć je do mikrofalówki jeszcze na minutę. Po upieczeniu ciasto należy pozostawić do wystygnięcia.

7

PODAJEMY CIASTO

Gdy ciasto w stylu brownie będzie wystudzone, możesz przejść do jego krojenia i ewentualnej dekoracji. Świetnie pasują tu wszystkie kremy, śmietanki, biała czekolada i świeże owoce.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2374,1 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

395,7 kcal

🥑

Tłuszcz

20,9 g

🌾

Węglowodany

42,3 g

🥬

Błonnik

1,8 g

💪

Białko

6,9 g

Podobne przepisy

Szybkie ciasto w 20 minut - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl