tom-car24.com.pl

Tarta razowa z botwinką i kozim serem • przepis • składniki • przygotowanie

Dietetyczna tarta z dodatkiem botwinki, cukinii i koziego sera. Łagodny smak warzyw idealnie komponuje się ze słonym smakiem sera.

Tarta razowa z botwinką i kozim serem

Dietetyczna tarta z dodatkiem botwinki, cukinii i koziego sera. Łagodny smak warzyw idealnie komponuje się ze słonym smakiem sera.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
trudny

Składniki

cukier - 1 szczypta
drożdże świeże - 10 g
mąka kukurydziana - 100 g
mąka razowa - 150 g
oliwa z oliwek - 20 g
botwina - 100 g
cukinia - 200 g
ząbek czosnku - 1 szt.
jajko - 1 szt.
jogurt naturalny - 150 g
papryka mielona ostra - 1 szczypta
pieprz czarny - 1 szczypta
ser kozi - 200 g
sól - 1 szczypta
parmezan tarty - 25 g
szczypior cebuli - 12 g
śmietana 12% - 30 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE CIASTA MĄKĘ:
kukurydzianą i pszenną wymieszać z solą, cukrem i pokruszonymi drożdżami.
2.DODAĆ JAJKO, OLIWĘ:
z oliwek i jogurt.
3.ZAGNIEĆ CIASTO I:
odstawić do lodówki na 10 minut.
4.PO TYM CZASIE:
rozwałkować ciasto, a formę na tartę wysmarować masłem i posypać bułką tartą.
5.FORMĘ WYŁOŻYĆ CIASTEM:
i piec 20 minut w nagrzanym piekarniku.
6.W TYM CZASIE:
należy przygotować farsz do tarty.
7.PRZYGOTOWANIE FARSZU BOTWINKĘ:
drobno posiekać.
8.CUKINIĘ POKROIĆ W:
kostkę i wymieszać z botwinką.
9.DO WARZYW DODAĆ:
jogurt naturalny, śmietanę, jajko i parmezan.
10.MASĘ DOPRAWIĆ DO:
smaku przyprawami.
11.MASĘ WYLAĆ NA:
podpieczone ciasto i na górze poukładać ser kozi (pokruszony lub pokrojony w kostkę/plastry).
12.CAŁOŚĆ PIEC 25:
minut.
13.UPIECZONĄ TARTĘ POSYPAĆ:
szczypiorkiem.
Tarta razowa z botwinką i kozim serem

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

trudny

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE CIASTA MĄKĘ

kukurydzianą i pszenną wymieszać z solą, cukrem i pokruszonymi drożdżami.

2

DODAĆ JAJKO, OLIWĘ

z oliwek i jogurt.

3

ZAGNIEĆ CIASTO I

odstawić do lodówki na 10 minut.

4

PO TYM CZASIE

rozwałkować ciasto, a formę na tartę wysmarować masłem i posypać bułką tartą.

5

FORMĘ WYŁOŻYĆ CIASTEM

i piec 20 minut w nagrzanym piekarniku.

6

W TYM CZASIE

należy przygotować farsz do tarty.

7

PRZYGOTOWANIE FARSZU BOTWINKĘ

drobno posiekać.

8

CUKINIĘ POKROIĆ W

kostkę i wymieszać z botwinką.

9

DO WARZYW DODAĆ

jogurt naturalny, śmietanę, jajko i parmezan.

10

MASĘ DOPRAWIĆ DO

smaku przyprawami.

11

MASĘ WYLAĆ NA

podpieczone ciasto i na górze poukładać ser kozi (pokruszony lub pokrojony w kostkę/plastry).

12

CAŁOŚĆ PIEC 25

minut.

13

UPIECZONĄ TARTĘ POSYPAĆ

szczypiorkiem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2397,1 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

599,3 kcal

🥑

Tłuszcz

28,4 g

🌾

Węglowodany

56 g

🥬

Błonnik

7,3 g

💪

Białko

31,4 g

Podobne przepisy