tom-car24.com.pl

Tiramisu z duszonymi jabłkami i ciasteczkami cantuccini • przepis • składniki • przygotowanie

Ekspresowe mascarpone z aromatycznymi jabłkami i idealnymi ciasteczkami cantuccini! To propozycja, której nie sposób się oprzeć. Jeśli raz spróbujesz, już zawsze będziesz wracać do tego smaku!

Tiramisu z duszonymi jabłkami i ciasteczkami cantuccini

Ekspresowe mascarpone z aromatycznymi jabłkami i idealnymi ciasteczkami cantuccini! To propozycja, której nie sposób się oprzeć. Jeśli raz spróbujesz, już zawsze będziesz wracać do tego smaku!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

Cantuccini - 100 g
cukier puder - 50 g
cynamon - 0,5 łyżeczki
jabłko czerwone - 3 szt.
wanilia - 3 g
masło - 80 g
mleko - 50 ml
rum - 2 łyżki
ser mascarpone - 200 g
skórka z pomarańczy, tarta - 1 łyżka
migdały, słupki - 60 g
sok jabłkowy - 150 ml
śliwka - 600 g

Instrukcje przygotowania

1.KROIMY JABŁKA:
Jabłka myjemy, kroimy w ósemki i usuwamy gniazda nasienne.
2.PODGRZEWAMY CUKIER, MASŁO I JABŁKA:
Masło i cukier podgrzewamy na patelni o dużej średnicy do chwili, gdy cukier zacznie się lekko karmelizować. Dodajemy cząstki jabłek i cynamon. Dusimy przez ok. 3 minuty, a następnie dodajemy sok jabłkowy i gotujemy do miękkości.
3.PRZYGOTOWUJEMY ŚLIWKI:
Śliwki odsączamy z syropu i kroimy drobno. Opcjonalnie skrapiamy niewielką ilością rumu.
4.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ MASCARPONE:
Mascarpone przekładamy do miski. Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż i za pomocą ostrza noża wyciągamy ze środka ziarenka, które dodajemy do mascarpone. Dodajemy cukier puder, mleko i skórkę otartą z pomarańczy. Całość ucieramy na gładką masę.
5.SKŁADAMY TIRAMISU:
Ciasteczka cantuccini łamiemy na kawałki. Duszone jabłka rozgniatamy widelcem i dodajemy słupki migdałowe. W szklaneczkach układamy na przemian warstwami duszone jabłka, śliwki, masę z serka mascarpone i ciasteczka cantuccini. Dekorujemy cukrem pudrem.
Tiramisu z duszonymi jabłkami i ciasteczkami cantuccini

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KROIMY JABŁKA

Jabłka myjemy, kroimy w ósemki i usuwamy gniazda nasienne.

2

PODGRZEWAMY CUKIER, MASŁO I JABŁKA

Masło i cukier podgrzewamy na patelni o dużej średnicy do chwili, gdy cukier zacznie się lekko karmelizować. Dodajemy cząstki jabłek i cynamon. Dusimy przez ok. 3 minuty, a następnie dodajemy sok jabłkowy i gotujemy do miękkości.

3

PRZYGOTOWUJEMY ŚLIWKI

Śliwki odsączamy z syropu i kroimy drobno. Opcjonalnie skrapiamy niewielką ilością rumu.

4

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ MASCARPONE

Mascarpone przekładamy do miski. Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż i za pomocą ostrza noża wyciągamy ze środka ziarenka, które dodajemy do mascarpone. Dodajemy cukier puder, mleko i skórkę otartą z pomarańczy. Całość ucieramy na gładką masę.

5

SKŁADAMY TIRAMISU

Ciasteczka cantuccini łamiemy na kawałki. Duszone jabłka rozgniatamy widelcem i dodajemy słupki migdałowe. W szklaneczkach układamy na przemian warstwami duszone jabłka, śliwki, masę z serka mascarpone i ciasteczka cantuccini. Dekorujemy cukrem pudrem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3018,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

754,6 kcal

🥑

Tłuszcz

45,4 g

🌾

Węglowodany

79,6 g

🥬

Błonnik

10,4 g

💪

Białko

10,4 g

Podobne przepisy