tom-car24.com.pl

Tosty dyniowe • przepis • składniki • przygotowanie

Szukasz pomysłów na słodkie śniadania? Kinga podpowiada, jak zrobić pyszne tosty dyniowe z nutką cynamonu. Musisz ich spróbować!

Tosty dyniowe

Szukasz pomysłów na słodkie śniadania? Kinga podpowiada, jak zrobić pyszne tosty dyniowe z nutką cynamonu. Musisz ich spróbować!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy

Składniki

borówki - 50 g
jogurt grecki - 150 g
malina - 70 g
syrop klonowy - 2 łyżki
truskawka - 100 g
chleb tostowy - 120 g
cukier trzcinowy - 2 łyżki
cynamon - 0,5 łyżeczki
jajko - 2 szt.
masło - 4 łyżki
mleko - 70 ml
sól - 1 szczypta
puree z dyni - 4 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO DO NAMACZANIA TOSTÓW:
W dużej misce łączymy purée z dyni z jajkami, mlekiem, cukrem, solą i cynamonem. Całość mieszamy za pomocą rózgi kuchennej.
2.SMAŻYMY TOSTY:
Rozgrzewamy mocno patelnię. Zmniejszamy ogień, dodajemy masło i je roztapiamy. Chleb tostowy namaczamy w cieście, wykładamy na patelnię i smażymy z obu stron na złoty kolor.
3.DEKORUJEMY TOSTY:
Usmażone tosty układamy na talerzu, dekorujemy jogurtem typu greckiego, owocami i syropem klonowym.
Tosty dyniowe

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 3

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO DO NAMACZANIA TOSTÓW

W dużej misce łączymy purée z dyni z jajkami, mlekiem, cukrem, solą i cynamonem. Całość mieszamy za pomocą rózgi kuchennej.

2

SMAŻYMY TOSTY

Rozgrzewamy mocno patelnię. Zmniejszamy ogień, dodajemy masło i je roztapiamy. Chleb tostowy namaczamy w cieście, wykładamy na patelnię i smażymy z obu stron na złoty kolor.

3

DEKORUJEMY TOSTY

Usmażone tosty układamy na talerzu, dekorujemy jogurtem typu greckiego, owocami i syropem klonowym.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1285,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

428,6 kcal

🥑

Tłuszcz

21,3 g

🌾

Węglowodany

44,8 g

🥬

Błonnik

16,3 g

💪

Białko

16,3 g

Podobne przepisy