tom-car24.com.pl

Tosty francuskie z babki panettone • przepis • składniki • przygotowanie

Doskonała i łatwa w przygotowaniu przekąska lub słodkie śniadanie! Czeka na Was wspaniały smak tostów z babki panettone wzbogaconych cynamonową ubitą śmietanką, pistacjami i jeżynami. To przepis, który przypadnie do gustu domownikom lub gościom. Sprawdźcie natychmiast!

Tosty francuskie z babki panettone

Doskonała i łatwa w przygotowaniu przekąska lub słodkie śniadanie! Czeka na Was wspaniały smak tostów z babki panettone wzbogaconych cynamonową ubitą śmietanką, pistacjami i jeżynami. To przepis, który przypadnie do gustu domownikom lub gościom. Sprawdźcie natychmiast!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

śmietanka kremówka 30% - 300 ml
cukier - 70 g
babka panettone - 4 plastry
mleko - 150 ml
jajko - 3 szt.
cukier wanilinowy - 12 g
masło - 50 g
pistacje - 80 g
cukier puder -
cynamon -
jeżyna -

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY ŚMIETANKĘ:
Zimną śmietankę wlewamy do wysokiego naczynia i ubijamy za pomocą miksera, stopniowo dosypujemy cukier. Następnie dodajemy cynamon. Całość schładzamy aż do czasu podania.
2.PRZYGOTOWUJEMY DODATKI:
Myjemy jeżyny, grubo siekamy pistacje i odstawiamy na bok.
3.PRZYGOTOWUJEMY PLASTRY BABKI PANETTONE:
Każdy plaster babki panettone kroimy po przekątnej na dwa trójkątne kawałki. Następnie w płytkim naczyniu mieszamy mleko z jajkami, pozostałym cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Na średnim ogniu rozgrzewamy patelnię i roztapiamy na niej połowę masła. Zanurzamy 4 trójkąty w masie jajecznej i smażymy z obu stron na średnim ogniu, aż staną się złocistobrązowe. Tosty zdejmujemy z patelni i przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Na patelni roztapiamy resztę masła i w taki sam sposób, jak powyżej, smażymy pozostałe kawałki babki.
4.PRZYGOTOWUJEMY ŚMIETANKĘ:
Ubijamy śmietankę i dodajemy do niej cynamon.
5.DEKORUJEMY I PODAJEMY DANIE:
Gotowe tosty oprószamy cukrem pudrem i podajemy na talerzykach deserowych z dodatkiem ubitej śmietanki z cynamonem. Na koniec całość dekorujemy posiekanymi pistacjami i jeżynami.
Tosty francuskie z babki panettone

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY ŚMIETANKĘ

Zimną śmietankę wlewamy do wysokiego naczynia i ubijamy za pomocą miksera, stopniowo dosypujemy cukier. Następnie dodajemy cynamon. Całość schładzamy aż do czasu podania.

2

PRZYGOTOWUJEMY DODATKI

Myjemy jeżyny, grubo siekamy pistacje i odstawiamy na bok.

3

PRZYGOTOWUJEMY PLASTRY BABKI PANETTONE

Każdy plaster babki panettone kroimy po przekątnej na dwa trójkątne kawałki. Następnie w płytkim naczyniu mieszamy mleko z jajkami, pozostałym cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Na średnim ogniu rozgrzewamy patelnię i roztapiamy na niej połowę masła. Zanurzamy 4 trójkąty w masie jajecznej i smażymy z obu stron na średnim ogniu, aż staną się złocistobrązowe. Tosty zdejmujemy z patelni i przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Na patelni roztapiamy resztę masła i w taki sam sposób, jak powyżej, smażymy pozostałe kawałki babki.

4

PRZYGOTOWUJEMY ŚMIETANKĘ

Ubijamy śmietankę i dodajemy do niej cynamon.

5

DEKORUJEMY I PODAJEMY DANIE

Gotowe tosty oprószamy cukrem pudrem i podajemy na talerzykach deserowych z dodatkiem ubitej śmietanki z cynamonem. Na koniec całość dekorujemy posiekanymi pistacjami i jeżynami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2023,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

505,9 kcal

🥑

Tłuszcz

39,2 g

🌾

Węglowodany

29,7 g

🥬

Błonnik

2,1 g

💪

Białko

11,5 g

Podobne przepisy