tom-car24.com.pl

Trifle truskawkowy z makaronikami • przepis • składniki • przygotowanie

Pyszny deser, który naprawdę robi wrażenie, a jest niezwykle prosty w przygotowaniu. Zaskocz swoją rodzinę lub gości i przygotuj trifle z makaronikami!

Trifle truskawkowy z makaronikami

Pyszny deser, który naprawdę robi wrażenie, a jest niezwykle prosty w przygotowaniu. Zaskocz swoją rodzinę lub gości i przygotuj trifle z makaronikami!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

galaretka truskawkowa - 150 g
woda - 800 ml
truskawka - 250 g
śmietana 36% - 400 ml
ser mascarpone - 250 g
ekstrakt waniliowy - 1 łyżka
cukier puder - 2 łyżki
makaroniki - 12 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY GALARETKI Z TRUSKAWKAMI:
Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i ją studzimy. Truskawki pozbawiamy szypułek, przekrawamy na pół i przekładamy do wysokiego naczynia. Owoce zalewamy tężejącą galaretką i przekładamy do lodówki na min. 2 godziny.
2.PRZYGOTOWUJEMY KREM ŚMIETANOWY:
Zimną śmietanę, cukier puder i ekstrakt waniliowy dodajemy do miski. Delikatnie ubijamy, aż masa będzie puszysta, ale nie sztywna. Następnie dodajemy mascarpone i ponownie ubijamy, aż krem stanie się gęsty i dość sztywny.
3.PODAJEMY DESER:
Na galaretkę wykładamy krem i całość dekorujemy makaronikami. Deser podajemy od razu, aby ciastka nie zmiękły.
Trifle truskawkowy z makaronikami

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY GALARETKI Z TRUSKAWKAMI

Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i ją studzimy. Truskawki pozbawiamy szypułek, przekrawamy na pół i przekładamy do wysokiego naczynia. Owoce zalewamy tężejącą galaretką i przekładamy do lodówki na min. 2 godziny.

2

PRZYGOTOWUJEMY KREM ŚMIETANOWY

Zimną śmietanę, cukier puder i ekstrakt waniliowy dodajemy do miski. Delikatnie ubijamy, aż masa będzie puszysta, ale nie sztywna. Następnie dodajemy mascarpone i ponownie ubijamy, aż krem stanie się gęsty i dość sztywny.

3

PODAJEMY DESER

Na galaretkę wykładamy krem i całość dekorujemy makaronikami. Deser podajemy od razu, aby ciastka nie zmiękły.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3326,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

554,5 kcal

🥑

Tłuszcz

39,9 g

🌾

Węglowodany

40,8 g

🥬

Błonnik

0,8 g

💪

Białko

4,6 g

Podobne przepisy