tom-car24.com.pl

Wegański twarożek z ziołami • przepis • składniki • przygotowanie

Niech wielkanocny stół zapełni się roślinnymi potrawami! Przygotuj wegański twarożek według przepisu Kingi i ciesz się jego prawdziwie wiosennym smakiem.

Wegański twarożek z ziołami

Niech wielkanocny stół zapełni się roślinnymi potrawami! Przygotuj wegański twarożek według przepisu Kingi i ciesz się jego prawdziwie wiosennym smakiem.

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
łatwy

Składniki

pieprz czarny - 1 szczypta
sok z cytryny - 25 ml
sól morska - 0,5 łyżeczki
orzech macadamia - 360 g
ząbek czosnku - 1 szt.
śmietana wegańska - 200 g

Instrukcje przygotowania

1.MIKSUJEMY SKŁADNIKI TWAROŻKU:
Namoczone orzechy dokładnie odsączamy na sicie i łączymy w naczyniu robota z sokiem wyciśniętym z cytryny, śmietaną i czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Miksujemy tak, by uzyskać masę o niejednorodnej konsystencji (nie do końca zmieloną).
2.ODSĄCZAMY TWAROŻEK:
Masę przekładamy do bawełnianej ściereczki lub tetry, ciasno zawijamy w kulkę i mocno odciskamy. Woreczek z twarożkiem umieszczamy na sitku i odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 1-2 godziny.
3.SCHŁADZAMY TWAROŻEK:
Po tym czasie twaróg przekładamy do lodówki, by dobrze stężał (najlepiej na ok. 12 godzin).
4.PODAJEMY TWAROŻEK:
Twarożek przekładamy do miseczki i oprószamy świeżymi, posiekanymi ziołami (np. koperkiem, szczypiorkiem i natką pietruszki).
Wegański twarożek z ziołami

Czas przygotowania

35 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 10

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MIKSUJEMY SKŁADNIKI TWAROŻKU

Namoczone orzechy dokładnie odsączamy na sicie i łączymy w naczyniu robota z sokiem wyciśniętym z cytryny, śmietaną i czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Miksujemy tak, by uzyskać masę o niejednorodnej konsystencji (nie do końca zmieloną).

2

ODSĄCZAMY TWAROŻEK

Masę przekładamy do bawełnianej ściereczki lub tetry, ciasno zawijamy w kulkę i mocno odciskamy. Woreczek z twarożkiem umieszczamy na sitku i odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 1-2 godziny.

3

SCHŁADZAMY TWAROŻEK

Po tym czasie twaróg przekładamy do lodówki, by dobrze stężał (najlepiej na ok. 12 godzin).

4

PODAJEMY TWAROŻEK

Twarożek przekładamy do miseczki i oprószamy świeżymi, posiekanymi ziołami (np. koperkiem, szczypiorkiem i natką pietruszki).

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2917,9 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

291,8 kcal

🥑

Tłuszcz

30,1 g

🌾

Węglowodany

6,6 g

🥬

Błonnik

3,2 g

💪

Białko

3 g

Podobne przepisy